Fortsätt till huvudinnehåll

11 juni: Patrik Enberg

Vi har sagt det förut och kommer förmodligen att säga det igen. 90-talet och början på 00-talet var det väldigt svårt att lyfta upp egna talanger som etablerade sig i a-laget. Vi minns exempelvis hur Tommy Samuelsson talade sig varm om Micke Pettersson, som sedan hamnade i Hudiksvall.

Ingen fingertoppskänsla från Samuelsson och det kändes trist att värva in mätta slovaker och åldrande norrbottningar. Dit vi vill komma med det här resonemanget är att om Patrik Enberg hade kommit fram under den perioden, och varit lika bra tränad som juniorerna så småningom blev, hade vi sett honom som Guds gåva. 

Patrik Enberg är född 1994 och fyller således 28 år idag och var en av många unga spelare som eventuellt förbannade att de var födda just då. Ni känner till den långa listan på talanger som kom fram. Listan över talanger som INTE kom fram är minst lika lång.

Givetvis beror det här delvis på att de talangerna inte riktigt var tillräckligt bra, men också på att konkurrensen var mördande. Enberg var en av dessa och han tog sig längre än många andra. För totalt sett står han bokförd för två Elitseriematcher och noll poäng.

Relativt sett så kom han ganska sent till Skellefteå. Född och uppvuxen i Arvidsjaur så tog han sina första skridskoskär i samma veva som Fredrik Lindgren skrinnade runt i Skellefteå Isstadion med hyfsat tät frisyr. På den fronten har Enberg kommit betydligt längre än Lindgren. 

Möjligtvis är det så att han åkte på sin första rejäla propp av Axel Holmström på allmänhetens åkning i Ringelhallen, trots att Holmström var två år yngre. Att Axel tidigt var en bjässe är allmänt bekant, medan Enberg har mycket Skellefteå-kompatibla mått med 179cm och 80kg. Leftare…

Så det blev ingen fortsättning i AIK, men Patrik Enberg var sugen på mer hockey. Piteå, Lejon och Teg har fått njuta av den välutbildade forwarden. Umeå och Teg, tänker vän av ordning, men vi får förmoda att det handlar om utbildning eller kärlek.

Teg tränas för övrigt av Victor Wallson, som kamperade ihop med Enberg under tiden i Skellefteå. Det bör sägas att Victor Wallson inte är tolv år som man lätt kunde tro då pappa Hans Wallson självmant? valde att lämna Björklöven då det blåste snålt. Just människor födda 1994 är intressanta, då en god vän till mig vägrar dejta tjejer som är yngre än så. Inte för att tjejerna är för unga, utan för att han vägrar beblanda sig med folk som inte var födda när Sverige grävde brons i USA. Något som nätt och jämnt stämmer in på dagens födelsedagsbarn. 

Kommentarer