Fortsätt till huvudinnehåll

3 maj: Antti Virtanen

Na-na-na-naa-na-na-na-naa. Na-na-na-na-na-na-na-na-na-na. Na-na-na-naa-na-na-na-naa. Tänä iltana, ei tuu pakkeja.

Man behöver inte direkt ha perfekt gehör för att förstå vad det är vi syftar på. För visst har du vid tresiffrigt antal gånger Youtube:at ”Antti Virtanen tribute”? Hockeyns variant av videojuggar. En fantastisk låt och en fantastisk video, som vi länkar till nedan:

https://youtu.be/MUpFNlygwOw

Det var inte Peo Larsson själv som tipsade om videon, utan det var många som nyfiket letade efter information om den nyss invärvade superfinnen Antti Virtanen. Lyckan var stor då det fanns en ihopklippt video på Youtube med alla hans supermoves. 

Tekningsvarianter, iskalla dragningar och mäktiga skott. Virtanen skulle frälsa oss i vinter! Uppumpade med energi åkte undertecknad och tre kamrater till fotbolls-VM i Tyskland och medan de coola supportrarna spelade ”Boten Anna” och andra moderna hits, gick vi runt på campingen, med en bärbar bandare och körde ”Pelimies” på hög volym. Hela världen skulle få veta vem Antti Virtanen var.

Fyra månader senare visste människor i både Schweiz och Österrike vem han var. Det var nämligen dit vi skickade honom när han inte höll måttet. Ty det gjorde han inte. Det berodde inte bara på den där kvällsciggen med Markku Tähtinen eller det klassiska faktumet att poäng i finska SM-Liiga måste divideras med 1,5 för att få reda på poängptential i SHL. 

Nej, det var någonting med hela hans hållning och uppsyn. Det som hade fungerat i Finland skulle inte gå här. Starkare, snabbare och smartare spelare i Sverige gjorde att Virtanen, likt låten Pelimies, kanske passade bättre hemma i Finland. Surt för Peo Larsson som haussat den lille finländaren som en tilltänkt toppspelare. 

Under försäsongen började vi oroa oss för att det inte alls såg så bra ut för han som spelade på Jonte Hedströms plats. Enda undantaget var i träningsmatchen mot Björklöven då han lyckades smälla in ett hattrick. Men inte ens det lurade någon. Euforin över de tre målen uteblev och istället konstaterades det att Löven var det enda laget vars spelare varken var starkare, snabbare eller smartare…

”Han är inte tillräckligt bra. Han platsar inte helt enkelt. Just nu känns det som att det är färdigspelat för hans del.”

Orden är Peos och uttalades tionde oktober, mindre än en månad efter seriepremiären. Inga ord om sitt eget misslyckande på scoutingfronten, utan bara ett konstaterande om att Virtanen inte höll måttet. Men inte ens Larsson kunde lyckas med allt.

Så här i efterhand känns det kul att Virtanen kom till Skellefteå. Alla som var med på den tiden minns honom, tribute-videon och den korta, svartgula karriären. Detta i kombination med orimliga förväntningar. Antti Virtanen fyller 45 år idag och får knappast något drömskt i blicken när han tänker tillbaka på sina månader i Skellefteå. Snarare rejäla rysningar.

Kommentarer