Fortsätt till huvudinnehåll

17 maj: Kalle Holmberg

Syttende mai, men ingen Anders Fredriksen eller Pål Johnsen-hyllning idag. Båda fyller förvisso år den sjuttonde, men februari respektive mars. Fredriksen utkonkurrerades av Sebastian Aho och Johnsen av Jens Nordin. Enkla val, när det kom till kritan.

Så vi skippar Norge och ger istället allt vi har till Kalle Holmberg, som har en namne i fotbollsspelaren Kalle Holmberg. Boll-Kalle med meriter från svenska fotbollslandslaget och numera i Djurgården. Ni kanske märker att vi undviker själva kärnan i inlägget, men vi har inte så mycket information om dagens födelsedagsbarn.

Men en titt på Eliteprospects säger oss att Kalle peakade 2017/18 under U16:s grundserie. 23 poäng på 23 matcher och vi kan inte ens föreställa hur mycket livet lekte. Grundskolan var över och det fanns säkert en förhoppning om att en vacker dag bli SHL-spelare.

J18-åren gick det hyfsat och Holmberg producerade ganska bra, trots vissa skadeproblem. Plusminus-siffrorna är habila och utvisningsminuterna få. Under hans sex senaste säsonger har han faktiskt endast dragit på sig 38 minuter. Vi har sett betydligt mycket värre än så under våra timmar på Eliteprospects.

Kanske vittnar det om en spelare i behov av lite mer grit, men å andra sidan drog Rickard Hugg på sig NOLL! minuter på botbänken under hela den senaste säsongen. Man vinner som bekant inga matcher i utvisningsbåset. Vi väljer att tänka på Holmberg som en klok spelare, utan ett hämndbegär à la Jayce Hawryluk.

När klivet sedan skulle tas upp till J20 stannade Kalles utveckling av (åtminstone vad gäller poäng), men det kanske är så att han fick ta klivet ner i en checking-line och under de två senaste åren ägnat kraft och energi åt att stänga ner motståndarnas toppkedjor.

Som du säkert redan gissat har vi inte haft äran att se Holmberg spela hockey. Familjeliv, padel, allmän lättja, men framförallt covid har gjort att besöken på juniormatcherna har blivit alldeles för få. Tråkigt och dumt, då det är mycket skojigt  att hitta våra blivande superstjärnor.

Kalle Holmberg blev inte vår nästa stjärna, men han har under många säsonger varit en viktig stomspelare och levt den drömmen som jag och många av er läsare gått miste om. Drömmen om att bli a-lagsspelare i Skellefteå AIK. Något som vi inte direkt har varit nära. 20 år och eventuellt ett besök på Systembolaget för att fira. Grattis!


Kommentarer