Fortsätt till huvudinnehåll

11 maj: Janne Pesonen


48 poäng på 41 matcher. Det är Janne Pesonens facit i Skellefteå AIK. I grundserien. Annars hade han varit medlem i den exklusiva skaran som vi kallar ”det gyllene snittet”. Det vill säga de spelarna som snittat över en poäng/match under hela sin AIK-karriär.

Vid båda slutspelen som Pesonen medverkade i hade han sin beskärda del av skavanker, så därför landade han totalt på 0,82 poäng/match, vilket vittnar om jämförelsevis svaga insatser i slutspelen. Vid en närmare granskning av Jannes karriär visar det sig vara något av en följetong. Att inte leverera i slutet av säsongen.

Är det bara jag som nu känner en ilning längs ryggraden? Han kanske inte hade brutit en tumme? Pesonen kanske inte stod pall för pressen när det gällde som mest? Vi väljer att ställa oss på Jannes sida i den här stormen (som vi själva skapat). Det var ju trots allt så att han var otroligt bra under sin tid i AIK och att han var uppenbart hämmad i slutspelet.

Men något klubbhjärta hade han inte. Det har inte en legoknekt. Och i grunden är det ju något som vi är emot. Helst ska man vara uppvuxen på Anderstorp, gärna med en ensamstående förälder som krigar för att kunna ställa mat på bordet. Hockeyn är ventilen i livet. När man når a-laget tar man hemma-rabatten, bara för att man älskar klubben.

Janne hade inget av det där, men blev oerhört populär ändå. Han var ett proffs som klev in i omklädningsrummet och även om klubbhjärtat saknades, så utvecklade han snabbt ett hjärta för grabbarna och laget. Och det är ju så det fungerar för de allra flesta nuförtiden. Man gör ett jobb och man gör det bra så att man ska ha ett jobb (välavlönat) även nästa säsong.

Pesonen hade ett bra skott, men framförallt ett underbart fint spelsinne. Tillsammans med Ritola och Zackrisson bildade han garanterat SHL:s smartaste kedja (förutom Erik Forssells kedja, oavsett vilka han spelade med). En väldigt lyckad värvning av Lasse Johansson.

Han valde att skriva på för AIK efter det att lagkamraten i Ak Bars Kazan, Oscar Möller, övertygade honom om att Skellefteå var den bästa platsen för hans fortsatta karriär. När sedan Tuomas Kiiskinen värvades hit, sov han över hos Janne under den långa bilfärden hit.

Den här varianten av ”katten på råttan” ser vi gärna en fortsättning på. Det finns inga bättre reklampelare för klubben än spelarna. Det spelar nog ingen roll hur bra dagis vi har. Det måste finnas en trivsel, annars kommer man inte hit och levererar drygt en poäng/match under grundserien. Janne Pesonen blir idag 40 år gammal och det är en härlig dag. 

Kommentarer