Fortsätt till huvudinnehåll

28 april: Elon Sundström

Utan att på något vis önska livet ur någon eller tänka andra onda tankar, så kommer vi att inleda det här inlägget med att spekulera kring hur det hade varit ifall Elon Sundström aldrig hade kommit till världen. Eller åtminstone aldrig hade ägnat sig åt ishockey.

Bakgrunden till dessa spekulationer handlar givetvis om hela den Sundströmska släkten. Elon och hans bröder växte upp i Holmsund, utanför Umeå och ganska snabbt fick både Elon och storebror Tage upp ögonen för det vackra Skellefteå och valde att flytta hit.

Tages tid blev kortvarig (en säsong), men Elon Sundström blev AIK:are på riktigt och var under sina sex år i klubben med om Skellefteås första storhetstid. I andra backpar, bakom Almqvist och Svedberg, var Sundström med och skördade framgångar och vann SM-medaljer.

Han fick till och med chansen i landslaget och hade AIK att tacka för allt. Under sin sista säsong här skulle han bli pappa och lyckan blev dubbel då det blev tvillingar. Ni känner till vilka… Då tog familjen Sundström sitt pick och PACK och drog tillbaka till Umeå.

Karriären fortsatte några säsonger i IFK Umeå (Björklöven är som bekant en mycket ung förening, nästan en ogiltig sådan) innan ha la av. Så långt allt väl, men Elon hade den dåliga smaken att sätta pojkarna i hockeyskola och Peter och Patrik blev så småningom stora gröngula hjältar.

SM-guld för Peter, stora framgångar i NHL för Patrik. Ingenting som man unnar sina värsta fiender. Till råga på allt fick Patrik sonen Alexander. Han sas vara en stortalang och fick smeknamnet ”golden child”. Han drabbades dock av skador och åkte runt tung och överbetald i både Division ett och Hockeyallsvenskan för Björklöven.

Som ni har kunnat läsa er till finns det alltså både plus och minus med att Elon Sundström började åka skridskor någon gång kring början av andra världskriget (han fyller 90 idag). Vi ska nu spalta upp dessa plus och minus och bedöma om det var värt det.

Plus:

Elon var med och bidrog till AIK:s framgångar.

Pojkarna föddes i Skellefteå och det måste svida för Löven-supportrarna att de under en tid tultat runt i svartgult.

Alexander Sundströms karriär har lockat till många goda skratt. 

Minus:

Löven har vunnit SM-guld med en Skellefteåfödd Peter Sundström i laget.

Supportrar i Umeå har varit glada och stolta över det som en gång var vårt.


Som synes är det mer positivt än negativt, med barnbarnet Alexanders tillkortakommanden som tungan på vågen. Således kan vi med ganska gott samvete unna oss ett stort, svartgult grattis på födelsedagen till dagens 90-åring Elon Sundström.

Kommentarer

  1. Trots att jag är en supporter med de vackraste gröngula färger världen skådat så måste jag säga att jag uppskattar denna blogg, nästan alltid läsvärd!

    SvaraRadera
  2. Om han hade levt så skulle han ha fyllt 90.

    SvaraRadera

Skicka en kommentar