Fortsätt till huvudinnehåll

26 april: Martin Karlsson


Kombinationen att vara vår främste målskytt någonsin (under en enskild säsong) och att dessutom egentligen vara den största svikaren som vi någonsin haft, är tämligen unik. Vi är ju i grunden nästan bara positiva till alla våra födelsedagsbarn så vi avhandlar det negativa i ett enda stycke.

1973 lämnade han AIK för Brynäs. Förvisso hade vi åkt ur Division ett, men det var annorlunda förr och vi är av åsikten att så gör man bara inte. 1979 drog han till Örebro och om vi ändå kan köpa Brynäs-flytten (chans att vinna) så ser vi med avsmak på att flytta till den tidens poplag. Karlsson är en Judas.

Kanske hårda ord, men ibland måste man säga till på skarpen. Vi får försöka lämna det och hitta tillbaka till AIK:aren Martin Karlsson. Den han var när han var med oss. Den riktiga Martin som inte styrdes att pengar och pokaler, utan av kärlek till sin moderklubb. 

Men bortsett från allt det här så var Martin Karlsson en helt fantastisk spelare. Listan över egna produkter, alltså med Skellefteå AIK som moderklubb, är lång och innehåller många fina namn, men Karlsson skulle ligga högt uppe ifall någon bemödade sig om att göra en ranking.

Uppvuxen bara 50 meter från Norrvalla så föll det sig naturligt att Martin skulle satsa på ishockeyn. Detta utspelades under spontanidrottens främsta era och det var under lekfulla former som Martin och polarna utvecklades. 4-5 timmar per dag gör sitt till om man vill bli bra.

1968 debuterade han i AIK:s a-lag. Matchen förlorades med 1-8 , men Karlsson gjorde målet och en målskytt hade presenterat sig. Som bekant pendlade AIK upp och ner mellan divisionerna och i slutändan var väl det en anledning till att han valde att flytta till Brynäs. 

Åren i Gävle var utvecklande och när familjen skulle få tillökning och längtade tillbaka till Skellefteå så var det en landslagsman och VM-spelare som flyttade hem. 33 mål och 63 poäng på 36 matcher när vi vann guld och Karlsson var en nyckelfaktor bakom triumfen.

När spelarkarriären tog slut dröjde det inte länge förrän han inledde en ny karriär. Martin blev tränare och har huserat i södra Sverige och i Danmark. Det som sticker ut mest från det är tiden i Nybro där han tränade många profiler. Det urstarka backparet Benny Bäcklund och Petter Forsgren, Christian Petterström och Löven-legenden Peär Karlström.

Idag fyller Martin Karlsson 70 år och födelsedagen firas förmodligen på hemmaplan i Stockholm, som har blivit basen. Vi inledde med rätt hårda ord, men det allra viktigaste är tiden i AIK och att han fortfarande är vår främste målskytt under en säsong. Stort grattis!

Kommentarer