Fortsätt till huvudinnehåll

14 april: Daniel Renling

Vem är egentligen Malås finest? Är det Glenn Hedman? Nils Höglander? Kanske Tomas Larsson eller Lars-Fredrik Nyström? Tunga namn, med tunga meriter, men vår röst läggs på någon helt annan. Nämligen dagens fyrtioåring; Daniel Renling.

Storyn som vi nu ska leverera har ni säkert hört varianter på eller kanske varit med om själv. Den talangfulla killen från det mindre laget i den mindre orten. Han dominerar och folk snackar. ”Fan, Danne. Du borde ju spela i AIK. Du skulle vara kung!”

Varför inte? Daniel Renling lämnade som 17-åring Tjamstabacken, hembränningsapparater och inlandet bakom sig. Han vågade spänna bågen och testa sina vingar i Skellefteå AIK. Och det är ju roligt när ungdomar lever ut sina drömmar, även om alla inte kan bli stjärnor.

Genom åren är det många stora fiskar i små dammar som gjort försöket att nå nästa nivå, bara för att inse att man har det rätt bra där man är. Gräset var inte grönare. Nu vet vi ju inte om det var så i Renlings fall, eller om skador kom emellan eller om han helt enkelt inte platsade.

Säsongen 99/00 står han i alla fall noterad för tre matcher i AIK:s J20 och ett mål. Den högerfattade centern försvann sedan från hockeykartan under hela nästa säsong, så kanske var det så att skador satte stopp för elitsatsningen. Eller så försvann motivationen helt. 

Men nästa säsong var han tillbaka i Malå och stod för 40 poäng på 20 matcher när laget avancerade till Division ett. Han spelade tillsammans med profiler som Jörgen Ljung och den tidigare AIK-junioren Mattias Johansson. Renling var nu tillbaka med besked!

Det här var den första säsongen av det som skulle bli fjorton stycken för moderklubben Malå IF. 214 matcher och hiskeliga 610 poäng! Då saknas ändå siffror från två av dessa säsongerna. Sex år som lagkapten och om Zlatan ska ha en staty i Malmö, bör Renling ha en i Malå.

Nu revs ju förvisso Zlatans staty, men det skulle också kunna hända Daniel Renling. För helt trogen har han inte varit. Utflykter till både Bjurfors, Norsjö och Åsele gör att glorian hamnar lite på sniskan. Som kuriosa kan ju nämnas att han snittade en bit över två poäng/match även i de klubbarna.

För några år sedan tog karriären slut och ni kanske fnissade när jag ansåg att Daniel Renling är det bästa som Malå fått fram, men vi vidhåller att så är fallet. Kanske inte bäst kvalitetsmässigt, men definitivt viktigast för att hålla uppe hockeyintresset på byn. Vi ska vara tacksamma att en sådan hjälte också har representerat Skellefteå AIK. 

Kommentarer

Skicka en kommentar