Du har garanterat sett klippet från när Börje Salming hyllades av Toronto-publiken inför matchen mot USA I Canada Cup 1976. Kanske såg du det ”live” på TV. En som befann sig på samma is där och då, var Skellefteå AIK:s målvakt Hardy Åström. Luleå-grabben som än idag är AIK:are.
En ganska tung merit och ett underbart minne naturligtvis, men Åström har skrivit mer historia än så. Han var nämligen Sveriges förste målvakt genom tiderna i NHL, när han lämnade oss och flyttade över Atlanten 1977. Sammanlagt blev det endast fyra matcher i New York Rangers, men han är för evigt inskriven i rekordböckerna.
Kul för Hardy, vars förnamn är otroligt mycket Skellefteå. Skriver man in ”Hardy” på Eliteprospects får man upp ett antal nordamerikaner (både för och efternamn, samt tre svenskar; Åström, Nilsson och Häman-Aktell. SAMTLIGA Hardy som spelat på elitnivå har alltså spelat i AIK.
Är du nu i färd med att förhandla kring namnet på din kommande eller nyblivne son, så slår bloggen ett slag för Hardy. Oddsen att han ska bli a-lagsspelare i Skellefteå är nog ganska bra. Men nog om detta. Meriter från Tre Kronor och NHL i all ära, men det är ju vad Åström gjorde här som är mest intressant.
Han kom till oss från Luleå, som då befann sig på sin naturliga position i hackordningen. Division två, alltså. AIK spelade i ettan och lyckades under Hardys första säsong kvalificera sig för spel i den allra första upplagan av Elitserien.
Under de tre säsongerna som han gjorde i Skellefteå, innan flytten till Rangers, spelade han alla matcher utom en. Stackars andrekeeper Roland Lestander, med kraftiga sittsår, får Dick Anderssons reserver att framstå som näst intill utbrända.
Canada Cup-spelet och ett par VM-turneringar gjorde att New York Rangers fick upp ögonen och Åström drog iväg. Den vändan blev det bara fyra NHL-matcher och året efter var Hardy tillbaka i stan. Kul att vara förste svenska NHL-målvakten, mindre kul att det inträffade samma år som AIK vann sitt första SM-guld.
Men Åström hängde inte läpp för det. En till säsong i Skellefteå och sen stack han till Nordamerika igen. För att aldrig återvända. Visserligen återvände han till svensk hockey (Örebro, Modo och Södertälje), men det är ju långt ifrån samma sak som att dra på sig den svartgula tröjan.
För all del blev det ett guld i SSK, men det är ju inte särskilt mycket värt i vår bok. Då är AIK-Hardy värd desto mer i samma bok och det är oerhört fint att han, trots sammanlagt nio olika klubbar, bara har ett lag i hjärtat. Grattis på 71-årsdagen!
Och omnämnd i Dag Vag låt.
SvaraRadera