Mössan. Den reklamfria tröjan. Smeknamnet ”Janscha”. HUR kan man inte tycka att det var bättre förr? Lägg därtill hur mycket bilden andas svunna tider och det är inte utan att man är lite (mycket) avundsjuk på de som var med på den tiden. Norrvalla-tiden.
När Jan-Erik Brännström föddes, 1935, såldes den första ölburken genom tiderna. Per-Albin Hansson var statsminister, Tyskland byter flagga till hakkorsflaggan och Jesse Owens slog världsrekord i längdhopp genom ett hopp på 8.13. AIK hade ännu inte grundats. Hockeysektionen.
Tio år senare var andra världskriget på väg att ta slut och skulle vi åka tillbaka i tiden skulle vi inte känna igen världen. Men den var i färg, trots att det inte känns så. Jan-Erik och polarna tog på sig hockeyrören och spelade bandy på naturisarna. Allt var inte bättre förr.
Ska man strikt följa statistiken på Eliteprospects, och vi har inget annat val, så debuterade Janscha i Skellefteå AIK 1955, som tjugoåring. Den enda säsongen med fullständiga uppgifter är 57/58 då han stod för 14 poäng på 14 matcher från sin forwardsplats.
Sammanlagt blev det fem svartgula säsonger med spel både i Tre Kronor och i b-landslaget. Detta var under vår första storhetstid och Brännström har både SM-silver och brons på sin meritlista. Tillsammans med Harry Granberg och Folke Aronsson firade han triumfer som tydlig andrakedja bakom myggkedjan.
Varför det inte blev fler säsonger i AIK har bloggen inget svar på. Men 1960 bytte han klubb till Piteå som då huserade i Division tre. Slut på motivation? Hittade han kärleken? Eller det mest troliga alternativet, ett nytt arbete? När Jan-Erik gled runt på hockeyns bakgård fortsatte AIK:s framgångar. Inget guld som bekant, men två till silver.
Jan-Erik Brännström återvände aldrig till laget i sitt hjärta, utan efter att ha dekat ner sig (hockeymässigt) i Piteå, gick flytten till Jönköping och spel i Vättersnäs IF (föregångare till dagens HV71). Knappast heller då handlade flytten om hockey, utan vi utgår från att den civila karriären låg i fokus.
Idag bor han i en annan stad i Västerbotten, cirka tretton mil söderut och förmodligen är det där som han levt under senare delen av sitt liv. Vi är givetvis inte så förmätna att vi kritiserar en idag 87 år gammal man för val av bostadsort. Istället ställer vi oss upp och bugar för ytterligare en av våra pionjärer och gamla hjältar. Och om någon läsare sitter och trycker på en sådan där mössa, vet du var vi finns.
Hej, Janschas barnbarn var intresserade att höra om morfars hockeykarriär och jag hittade er sida. Kul!! Det var pappas civila karriär som tog honom till Piteå, Jönköping och därefter Umeå. I Umeå var han med och grundade Björklöven, se jubileumsreportage här: https://youtu.be/6iw1on7uN8k?si=m5Buwp2UPbUELgF5. Han har varit hockeyn trogen i hela sitt liv i olika roller kring Björklöven. Nu när minnet börjar svika är det AIK han minns och Skellefte som är hemma. MVH/ Erica Bertilsson fd Brännström dotter till Janscha
SvaraRadera