Fortsätt till huvudinnehåll

15 januari: Patrik Lundgren

Han har kallats samhällets fiende nummer ett (i Huddinge i alla fall) och frågar du profiler som Johan Wiklander, Martin Pilö och Tommy Leinonen om vem deras värsta motståndare genom tiderna är, så är svaret unisont; Skellefteå AIK:s Patrik Lundgren.

De minns nämligen den där kvällen i Skellefteå, sjätte mars 2003. Kvällen som Patrik Lundgren gick från pojke till man. Från att ha varit en nobody till att tilldelas nycklarna till Skellefteå stads portar. Följ med oss på en resa. Resan som gjorde Patrik Lundgren till vem han är idag.

AIK skulle spela en avgörande match i Playoff till Kvalserien. Motståndarna var som ni redan listat ut Huddinge IK. Ett lag som vi besegrat i direktkvalet till Elitserien redan 1986, där Göran Lindblom och Mats Lundström avgjort varsin match i sudden death i SHC:s relativt komfortabla 3-0 i matchserien.

Vi vet ej om sjuårige Lundgren befann sig på läktaren när det avgjordes, men rimligtvis inte eftersom det var en veckomatch. Men det tändes en låga i honom och eventuellt ett rent hat mot den sympatiska lilla föreningen, söder om Stockholm. En känsla som skulle få pyra en lång tid framöver.

Vi hoppar fram till silly season, sommaren 2002. AIK gick ut med att de skulle lägga en stor del av budgeten på två högprofilvärvningar (Jason McBain och Brett Harkins). En budget måste ju balanseras, så ett par riktigt billiga forwards skulle också in. Patrik Lundgren och Peter Stenberg fick slåss om den sista ordinarie forwardspositionen.

Bjässen Lundgren drog det längsta strået och gjorde en helt okej grundserie med 11 poäng (4+7) på 39 matcher. Exakt lika mycket som Riku Varjamo. Nu vankades Playoff och på listan över troliga matchvinnare fanns inte Patrik Lundgrens namn med.

Den trögfotade forwarden passade egentligen inte in särskilt väl i AIK:s sätt att spela, men levde på sin kraft och hade en viss näsa för mål. Seger ikväll och vi var vidare till Playoff 2 mot Arboga. Dessvärre storspelade gästernas målvakt Jan Axtilius och efter första perioden hade målnollan inte spräckts och matchen stod och vägde. Nervöst på läktaren!

Det var då han klev fram. Lundgren höll sig påpassligt framme efter eget stolpskott och jublet visste inga gränser. Det är inte alltid som en spelare blir gladare än publiken, men svältfödde Patrik jublade mycket rejält. Och några minuter senare händer det igen! Lundgren och Anders Fredriksen kommer i två mot ett-läge. Tyvärr når Lundgrens passning inte fram till den norske snidaren, utan via Huddinge-backen går pucken in i mål!

2-0 och matchen är avgjord. Till slut vinner AIK med 4-1 (Ekholm och Näsvall övriga målskyttar), och den som får möta upp pressen efteråt är Patrik Lundgren. Glädjestrålande berättar han om målen och känslan att vara ett steg närmare den efterlängtade Kvalserien. Är det här hans lyckligaste stund i livet? Kanske inte, men om någon skulle fråga honom om sitt bästa hockeyminne så har du förmodligen just läst om det.

Stort grattis till dig Patrik! 43 år är ingen ålder. Det är långt kvar innan du sitter på ålderdomshemmet och yrar om den där kvällen då du var hela Skellefteås hjälte.

PS. Lite kuriosa från matchen är att Patrik Ekholm drog på sig ett matchstraff efter att ha slagits med Andreas Falk. Samma kväll slog också Björklöven ut Mörrum, med mål av bland annat Erik Andersson och Erik Forssell. DS

Kommentarer