Fortsätt till huvudinnehåll

Lindholm e klar!


”Vill ni att jag vänder om och slåss för den jag är
Aldrig sviker jag mitt lag, när vindarna viskar mitt namn”

En oerhört lämplig textrad från Roger Pontares ”När vindarna viskar mitt namn”. Den låten som spelas när Pär Lindholm gör mål i Skellefteå Kraft Arena. Den här texten kommer inte att handla om att våra chanser till SM-guld ökar eller att Pär Lindholm kommer att gå in och dominera direkt. Nej, den kommer att handla om vilken underbar människa Lindholm är. Och när jag skriver människa menar jag naturligtvis AIK:are.

För det är ju som rubriken säger. Pär Lindholm är klar för en återkomst i världens bästa lag. Det har ju viskats och ryktats en tid, men nu har han passerat waivers för att få avsluta sitt avtal med Boston Bruins. I dagens värld i jakt på pengar och berömmelse är det en otroligt vacker handling. Måhända är det så att Pär är less på att inte få spela hockey och därför väljer att bryta kontraktet.

Vi väljer dock att se det som att han väljer att komma tillbaka till AIK, och är beredd att offra sina miljoner av den anledningen. För det enkla hade ju varit att stanna kvar i lägenheten i Boston och vara beredd ifall det uppstår skador. De som ingår i ”Taxi squad” får inte ens träna med laget, utan kliver på efter det att ordinarie laget har tränat klart. En tråkig sits, men vi är nog många som hade valt att ha det så under ett halvår till och därefter börja leta alternativ.

Det är ju heller inte så att hockeyn har gjort Pär Lindholm ekonomiskt oberoende. I år fyller han trettio och även om han har spelat i NHL under två och en halv säsong, så kan ingen påstå att han är stenrik. Här nedan följer en resumé av hans karriär. Inga löneuppgifter. De får ni fantisera ihop på egen hand.

2011/12: Utlånad till Sundsvall 

2012/13: Piteå i Hockeyettan

2013/14: Karlskrona i Hockeyallsvenskan 

2014/15: Skrev ett tvåårskontrakt med AIK

2016/17: Förlängde ett år till med Skellefteå 

2017/18: Tvåårskontrakt som bröts för NHL

Utan att ha full insikt, vågar vi nästan lova att Lindholm aldrig kom upp till en månadslön med sexsiffrigt belopp under de här åren. Sen kan man ju argumentera för att han varit välbetald då hans tre år i Nordamerika har gett honom drygt 21 miljoner kronor (före skatt), enligt dagens dollarkurs. Dessutom är det beloppet baserat på att han hade spelat ut kontraktet. Då ska han leva där och har skaffat hus i Kåge dessutom. Vi säger inte att det är synd om Lindholm eller att han är en fattiglapp. Det vi vill få fram är att han rakt av bara tackar nej till miljoner för att spela i Skellefteå AIK, och det är helt fantastiskt underbart.

Hand upp ni som tror att hans agent har blivit tillsagd att kontakta samtliga SHL-klubbar för att förhandla upp lönen så mycket som möjligt. Hand upp ni som tror att det hade varit aktuellt att ens tänka tanken på att spela i ett annat lag i Sverige. Pär Lindholm har något så unikt som ett äkta klubbhjärta och dessutom ett svartgult sådant. Redan när han fick flytta härifrån gav han sig den på att komma tillbaka.

Och det gjorde han med besked. Medan polarna från juniorlaget fick en eller två guldmedaljer att hänga runt halsen, borrade Pär ner huvudet i Piteå och Karlskrona och jobbade stenhårt för att få chansen att vinna i AIK. Tre silver har det blivit och självklart lockar det att få komma hit och vinna. Och även om Pär är ringrostig och inte har spelat hockey på länge, kan ingen påstå att våra chanser försämras av att han kommer hem.

Vad får vi då i Pär Lindholm? Vi kan ju börja med att han tekade 58,34% under sin sista säsong i AIK. Han vann interna poängligan samma år, före den i regel omöjlige Joakim Lindström, när man slår ihop poängen från grundserien och slutspelet. Han är en gedigen tvåvägscenter som är lika bra i boxplay som i powerplay. Nyttan av Lindholm kommer att vara stor oavsett poängskörd.

Startsträckan kommer kanske inte att vara bara ett par matcher, utan vi måste komma ihåg att han har haft en väldigt undanskymd roll under de tre senaste åren och det är inte många matcher som han ens har fått spela tio minuter. Men lagom till slutspelet borde han vara i fin form. Vi har också ett förslag på var han ska spela; tillsammans med Melker Karlsson och Joakim Lindström.

Dels måste ju tålamodet med Tuomas Kiiskinen vara slut, och vi skulle få en magisk kedja med två grovjobbare, som också kan spela hockey, bredvid Jocke. På så vis kan Pär få komma in i spelet som ytterforward. Dessutom med två killar som han känner väl. Jag antar att det inte bara är jag som dreglar över våra tre starkaste kedjeformationer. Är det orimligt att tro att Anton Lindholm också vill tvärkomma hem och vinna guld?

Vad som sen händer efter den här säsongen är kanske inte givet. Pär är i sina bästa år och det kan absolut finnas ett sug efter att dra in lite stålar i KHL. I så fall kommer vi inte att ha några invändningar mot det. Efter den här demonstrationen av AIK-hjärta, unnar vi Lindholm att göra 1-2 casha in-säsonger, innan han kommer hem och avslutar i Skellefteå AIK.

Vi inledde inlägget med musik och väljer att avsluta på samma tema. Signaturmelodin från TV-serien ”Skål”, som för övrigt utspelades just i Boston.

”Sometimes you want to go
Where everybody knows your name,
and they’re always glad you came.
You wanna be where you can see, 
our troubles are all the same.

You wanna be where everybody knows your name.”

Kommentarer

Skicka en kommentar