Fortsätt till huvudinnehåll

Hockeykort och hockeybilder

Känslan av att öppna ett paket hockeykort eller klisterbilder är svårslagen. Och att då hitta precis det man vill ha i det paketet är definitionen av lycka. Detta gäller oavsett om man är barn och pantat ihop slantarna eller om man är vuxen och har en betydligt starkare ekonomi. En skatt är en skatt, oavsett om man är rik eller fattig. Idag ska vi vandra genom en lång rad decennier och titta på hockeykortens historia, med svartgula ögon naturligtvis.

Hockeybilder hör för vissa barndomen till. Man byter med polarna och blåser eventuellt någon nybörjare. Det är kämpigt (rent ekonomiskt) att få ihop samlingen. Men numera är det vuxna mäns marknad. Det finns otaliga sidor och grupper på nätet som säljer, köper, byter och diskuterar hockeykort. Priserna på de mest exklusiva korten har rusat i höjden senaste året, både vad gäller fotboll och basket, men störst av allt är ändå ishockeyn. 

Bloggen är inte bara en blogg, utan av en mycket liten faktor på hockeykortsmarknaden. Målet är att dels införskaffa samtliga AIK-bilder/kort genom åren, men eftersom vi gillar att spänna bågen så ägnar vi även tid och pengar åt att ha ETT kort för varje klubb som alla AIK-spelare någonsin har spelat för. Så sent som igår dök ett kort från Riku Varjamos tid i Missouri River Otters upp i brevlådan. Så sitter ni inne på några obskyra AIK-relaterade kort, får ni gärna höra av er.

Alfabilder

1949-1961 följde det med en liten bild på en idrottsstjärna i papper i tablettaskarna som hette Alfa pastill och även Alfa bobbykola. Dessa bilder kallades Alfabilder och 1956 dök det även upp bilder på ishockeyspelare. En variant av ”filmisar” som många samlade på. Skellefteå AIK var givetvis representerat av sina största stjärnor och sammanlagt finns det 10-20 AIK:are på gamla Alfabilderna.

I början av 2000-talet dök det upp en retrovariant i modernare tappning av dessa kort. Större kort på de största spelarna vi sett inom svensk ishockey (även andra sporter, men vi fokuserar ju på hockeyn). Vi har inte hittat en förteckning över dessa kort, men har hittills kommit över Klimpen Häggroth och Garvis Mättää. Men vi är bara i lindan på vårt samlande. 

Coralli

En konkurrent till Alfabilderna och söker man exempelvis på Tradera så annonserar många ut sina Coralli-bilder med texten ”ej Alfa”. Vi tolkar detta som att Coralliserierna anses vara finare. Konceptet är annars snarlikt och man samlade genom att köpa tablettaskar och i dessa fanns en bild på en hockeyspelare eller annan idrottsman. Bilderna gick sedan att limma eller tejpa in i något sorts album.

1963-68 gick det att samla på Corallibilderna och redan under den första säsongen fanns 15 AIK:are med, plus att fyra AIK-spelare också figurerade bland de trettio landslagsspelarna. 1967 kompletterades AIK-samlingen av ytterligare fyra spelare. Sista året saknades Skellefteå, men ersattes då av Clemensnäs med bland annat Sven-Bertil Lindström. 

Klisteralbum

1967-1994 har det med jämna mellanrum kommit ut hockeyalbum med samlarbilder på de bästa svenska lagen. De sista åren fanns dock inte AIK med. Däremot innebar det här konceptet ett lyft då det dels fanns flera bilder i varje paket och dels gick de att klistra in i färdigtryckta album, vilket gav en helt annan överblick. Lyckan att öppna ett paket och få Hannu Palmu eller Robert Larsson var, som sagt, magisk.

Vilket förlag som har gett ut dessa album och bilder har varierat mellan Williams, Panini och Semic. Än idag går det att samla på det här viset, men då måste man byta idrott till fotbollen som dominerar klisteralbum-marknaden. EM och VM i fotboll innebär alltid möjligheter till att byta och samla. Nu med hela världen som marknad då man kan skaffa en användare på Stickermanager och byta med människor från många olika länder.

Hockeykort

Om fotbollen har greppet om samlarbilder som klistras in, så är hockeyn totaldominanter på kortfronten i Sverige. På 90-talet exploderade intresset och alla samlade på hockeykort från NHL. Målvakter och svenskar var mest populära och både Mats Lindgren och Jan Erixon finns med i alla seriösa samlingar. Detta bidrog till det ökade NHL-intresset i Sverige, eller om det var tvärtom.

Elitserien tog rygg på det här fenomenet och 2002-2014 gavs det ut serier med spelare från Elitserielagen och för att kräma ur extra från konsumenterna fanns det specialkort, som var svåra att få tag på och då stiger priserna. Till och med Allsvenskan tryckte upp kort 2012-15 och som samlare är det trevligt att få tag på Adam Petterssons Sundsvallskort eller Jesper Olofsson i Almtuna.

Hockeykortfebern drabbade även andra länder och ligor och i vår samling finns det kort från KHL, Finland, Norge, Danmark, Tyskland, Österrike och Storbritannien. Hur mycket är du beredd att betala för Micke Tjälldéns London Knights-kort? Två kanadensiska dollar är i alla fall marknadsvärdet. Det finns även en del serier med olika hockeylandslag. JVM-laget från 1995 med Fredrik Johansson till exempel.

Nu har vi berättat lite om hockeykort med AIK-koppling, så nu är det upp till dig att höra av dig och sälja eller ge bort roliga AIK-kort. Juhamatti Aaltonens Metallurgkort är vi mycket sugna på. 

Kommentarer

  1. Vilken hockeybild med spelare ur dagens trupp är mest värdefull? Oscar M i LA dress? Oscar N i Luleåmundering? Är korten mer värd med autograf?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ingen koll på värden, men de korten som du nämner har inget värde (finns inget Luleå-kort på Nilsson). Philip Brobergs första Edmonton-kort, kanske?

      Radera
  2. Jag har elitserien 1983-84 helt komplett sånär som på Djurgårdens Mats Waltin som av någon outgrundlig anledning saknas. Starka Aik-bilder med tex. Micke Granstedt, Ulf Nilsson och Thomas Åhlén.

    SvaraRadera

Skicka en kommentar