Fortsätt till huvudinnehåll

Betyg på 35 ramsor. Höga betyg!

Över 300 inlägg och ett! inlägg (tifogenomgången) som behandlar klacken och North Power. Det är inget mindre än en stor skandal, då hjältarna på ståplats är själva nerven och motorn i Skellefteå Kraft Arena. Är det någonstans man ska lägga resurser för att få tillbaka folk på hockey, så är det på klacken. Hockey är stämning och känslor och North Power håller yppersta klass.

I vår tifogenomgång skildrade vi själva russinet i läktarkakan, men vi är mer svaga för det dagliga arbetet som görs i klacken för att elda upp stämningen i arenan och ingjuta mod i spelarna. Det som vi syftar på är ramsorna som rullar över läktarna och som dikterar tempot (inte på isen, men bland oss i publiken). För det är något befriande i att tillsammans vråla ut sin kärlek till laget.

Utan att ha vetenskaplig grund för mitt kommande påstående, så är jag ganska övertygad om att North Power är bäst i Sverige på att skriva fyndiga ramsor som skapar ett bra tryck. Variationen är stor och vissa ramsor är enkla med bara ett par ord, medan andra leker med språket på ett härligt sätt. De är också duktiga på att hitta udda melodier som inga andra klackar använder, istället för att köra mainstream-ramsor som många andra pysslar med. 

Vi kommer att titta igenom 35 olika ramsor och betygsätta dessa, 1-5. Inga individuella spelarramsor kommer att nämnas och inte heller några ramsor riktade mot andra lag, även om det finns några riktiga godbitar bland dessa. Men vi väljer att fokusera på ramsor riktade till laget. Syftet med ramsorna är ju primärt att egga upp laget, men även att få med sittplats i jobbet att elda upp stämningen i arenan. Så harkla dig och häng med!

AIK, AIK. 

AIK, AIK.

Vi är Skellefteå. Skellefte AIK.

Betyg:2 I allmänhet är vi skeptiska till ramsor som går i moll. Den här ramsan blir egentligen bara ett trött malande som inte väcker några känslor. Den enkla texten har vi inget emot, då den ringar in det viktigaste.

AIK, AIK. Vi har kommit för att vinna.

AIK, AIK. Sen ska hela Ume brinna.

Betyg:5 Lätt att sjunga då det finns utrymme för att andas, vilket ger möjlighet att köra på länge. Att den dessutom innehåller en historisk armbåge (stadsbranden i Umeå, 1888) mot Björklöven gör inte saken sämre. 

AIK visa hjärta

Kom igen och krossa ____

Betyg:5 En total revolution när den togs fram med den växelvisa sången. Länge var det här den första ramsan som kördes VARJE match, vilket var bra. På läktaren är vi soldater och då vill vi ha tydliga rutiner. Även sittplatspubliken var med på noterna och klappade med, vilket gav en bra start på matchen. Den kräver dock ett stort antal sångvilliga i klacken.

Alla älskar Skellefte AIK, Skellefte AIK, Skellefte AIK.

Betyg:4 En ramsa som verkligen satte sig i början av 00-talet. Beatles Yellow submarine är melodin som inte minst NP Syd tog till sig. Den hörs inte så ofta på hemmaplan, men åk till Hovet så ska du få höra att det är den mest sjungna ramsan på vår bortastå.

Framåt AIK. Framåt AIK. 

Framåt AIK. (Skellefte) Framåt AIK.

Betyg:4 Det fina med den här ramsan är att den kan användas på flera olika sätt. Bortsett från det uppenbara med att vi vill se attack, så kan den också köras i boxplay för att håna motståndarnas powerplay. Vid ett par tillfällen, när AIK var som mest överlägsna i Allsvenskan, kördes ramsan konstant under en ganska lång matchsekvens. Men så fort vi tappade pucken, byttes ”Framåt” ut mot ”Hemåt”. När pucken återtogs blev det åter ”Framåt AIK”.

Framåt Skellefteå. Framåt för AIK.

Framåt, om någon står

i vägen kör vi över dom!

Framåt Skellefteå.

Betyg:5 Otroligt kreativt med den sista radbrytningen som inte heller bryr sig om att rimma. Att den dessutom växlar tempo med orden ”i vägen kör...”, gör det här till en unik ramsa. Den går också att köra länge, tack vare andningspauserna.

Fulla spjäll i Skell-hell i kvääll 

Betyg:5 Skön lokal förankring med det interna uttrycket Skell-hell. Den har på ett effektivt sätt ersatt psykklappen, som vanligtvis rullade över läktarna en stund innan match. Den här kärnfulla ramsan kan bara köras om det är trångt på ståplats, där alla känner en stark samhörighet.

Genom hela livet, ända fram till döden

finns vi alltid här, hela Västra stå, för vårt AIK

Betyg:3 Budskapet träffar ju oss rakt in i hjärtat, men den flyger inte riktigt. Men ett hårdrocksalbum behöver ju sina ballader, och även på läktaren måste tempot varieras. Den funkar både i ledning och underläge, och sjungs med fördel mot slutet av matchen.

Guldet ska heem till Västerbotten. Till Skellefte AIK.

Så kom igen. Vi ska nå toppen. Med vårt Skellefte. AIK.

Betyg:4 Swingfly hann knappt lämna scenen efter sitt uppträdande i Melodifestivalen 2011, innan ramsskrivandet var i full gång. En kraftig trend där och då var att sjunga om guld. Vittringen var stark på Västra Stå och en helt ny kaxighet växte fram.

Guuld till Skellefteå. Seen ska vi fira det.

Oj, oj, oj, oj, oj, oj, oj, oj (lol i originaltexten)

Nästa år gör vi om det igen.

Betyg:5 Det kändes befriande med en ny ramsa om att vinna. Den här är nämligen från 2018 och inte från den stora guldåldern. Ramsan får hela tiden ny kraft då den startar om, i och med de ordentliga pauserna. 

Han tog pucken upp på blå, ladda krutet i sin bössa

Och han siktade mot krysset, och den seglade i mål

Betyg:5 Det här trodde aldrig Lasse Berghagen då han skrev ”En kväll i juni”. Personligen går tankarna till Sebastian Aho, som gjorde en kanonsäsong och ofta var den som gjorde mål från blå, i samband med att ramsan kom till. Men den funkar naturligtvis på alla (back)skott från blå.

He-ja, heja AIK

AIK, AIKååh

Betyg:5 Det är slutklämmen som gör det. Alla ramsor behöver inte vara finurliga eller textorienterade. Ibland bor faktiskt det vackra i det enkla. Och i slutändan är det ju vilket tryck som man kan skapa som är det viktigaste. 

Heja, heja, heja AIK

Heja, heja, heja AIK

Heja AIK (klapp-klapp)

Heja AIK (klapp-klapp)

Heja, heja, heja AIK

Betyg:4 En ramsa som fått ett litet ansiktslyft i och med att den numera, omväxlande stegrar och sjunker i tempo. Det här är ett exempel på en ramsa som bidrar till gemenskapen på läktaren då man tillsammans dikterar tempot och det är på så vis som den har sina fördelar och inte genom en avancerad text.

Heja, heja, heja AIK

Heja, heja, heja AIK

Heja, heja, heja AIK

Från Norrland. Skellefte

Betyg:4 Jon-Henrik Fjällgrens melankoli funkar bra som ett avbrott från de speedigare ramsorna. I den här ramsan kan man också förtjänstfullt variera trycket vilket ger en skön effekt.

Hej, här är vi. Sveriges bästa lag.

Vi ska ta guld än en gång.

Och vi firar hela natten lång tillsammans.

Betyg:5 En personlig favorit som tar mig tillbaka till en plats där Skellefteå AIK var helt oantastliga. Ramsan beskrev på ett enkelt sätt verklighet. Vi var Sveriges bästa lag, och vi visste om det. Alla visste om det. Även motståndarna, som nästan var slagna på förhand.

Hej vad det går. Hej vad det går.

Hej vad det går, hej vad det går, hej vad det går

Hej vad det går. Hej vad det gåår.

Heja heja AIK

Betyg:4 Betyget handlar inte om ramsans genialitet, utan snarare att den bara kan plockas fram när vi verkligen dominerar matchen. AIK har gjort två snabba mål och fortsätter att snurra i offensiv zon. Motståndarna hör den här ramsan och blir ännu mindre.

Här är North Power. Här är North Power.

Här är North Power. Kungarna av Norrland.

Betyg:5 Ingen annan ramsa handlar om samhörigheten i klacken på samma sätt som denna. Vi mot världen, och vi är överlägsna. Ordet ”kungarna” ger extra tryck till känslan av grupptillhörighet.

Jag ska på charter.

Är du från Nasaret?

Betyg:5 Men frågan är om inte den här ramsan är ännu mer gruppbyggande? Texten är ju helt oförklarlig, men kommer ifrån en turkisk? (den var fransk) ramsa där det verkligen låter som att det är det som sjungs. När alla sedan reser på sig och hoppar och sjunger ”tja-la-la-la-la-la-la”, råder full karnevalsstämning.

Jobba, jobba AIK

Jobba, jobba AIK

Betyg:3 Den blir ju så starkt förknippad med motgångar eftersom den körs när vi ligger under. Egentligen är den motsatsen till ”Hej vad det går”, men om laget vänder på steken, så har den här ramsan fyllt sin funktion.

Kom igen nu svartgula laget.

Kämpa för den svartgula fanan.

Betyg:4 Precis som den förra ramsan är detta en ramsa med växelsång, och den är skönt medryckande. Det är kanske inte så många ramsor som ger upphov till dans, men här kan det börja svänga i höfterna. Orden ”svartgula fanan” är bra grejer.

Kom ihåg vem vi är, vart vi kommer ifrån

Vad vi gjort, vad vi kan, vart vi ska

Betyg:4 Processen. Att aldrig slå sig till ro, utan alltid fortsätta sträva uppåt och framåt. När Martin Lundberg hör den här måste det riva i bröstet på honom. Den första raden river nog även i bröstet på en grammatiklärare. Det som saknas för att detta ska vara en femma är att den är svår att få till så att det låter bra på läktaren.

Kämpa AIK!

Kämpa AIK!

Betyg:2 Ännu en växelsång i motgång. Men den här känns mer negativ än ”Jobba, jobba AIK”. Vad gäller motgång så är det en vattendelare på läktaren. Vissa klappar ihop och blir tysta i underläge, medan andra ökar och ger verkligen allt för lagets skull.

På Västra stå, sjunger vi för AIK

Vi är Sveriges bästa lag. Alla älskar AIK

Betyg:3 Budskap och text är bra, särskilt sista meningen. Problemet ligger i att den har en tendens att bara mala på och den kräver också en tonsäkerhet och uthållighet som inte många andra ramsor gör.

Röda lampan den ska lysa

Målvakten ska stå och frysa???? 

Betyg:3 Vi bjuder på en retroramsa från en svunnen tid. Förr satt en måldomare bakom plexiglaset, rakt bakom mål och bedömde om pucken var inne. Då tryckte han på en knapp och en röd lampa av saftblandarkaraktär tändes. Mäktigt, så det förslog. Vi är dock oerhört tveksamma till om vi minns den andra textraden korrekt?

S-K-E-LL-E-F-TE-Å, let’s go

Betyg:5 En riktig kultramsa som plockas fram alldeles för sällan. Svår att hålla igång många vändor, men liksom andra ramsor med gemensam klapp, så ser det väldigt effektfullt ut, både om man befinner sig på stå eller sittplats.

Skellefte leker

Betyg:4 Ytterligare en ramsa från en svunnen tid. När vi hette SHC gjordes några tappra försök att hitta på ramsor utan AIK. Det gick sådär, men den här är fin. Plockades fram under våra tunga år, när vi gjorde en enstaka kanonmatch.

Sverige är landet där vi lever. 

Skellefte är staden där vi bor.

Västra är platsen som vi älskar.

Där samlas vi och blöder svart och gult.

Betyg:4 Sista textraden förtjänar åtminstone en nominering till något sorts litteraturpris. Ramsan ringar fint in oss med mindre och mindre cirklar, tills vi hamnar på Västra stå. Den här tempoväxlar också. Börjar lugnt och majestätiskt för att sedan släppa loss i ”ardi-ardi-ardi-ajoh”.

Så göra vi när vi krossa _____

Krossa _____, krossa _____

Så göra vi när vi krossa _____

Sent en ____-afton

Betyg:5 Känslan är ju så skön när denna plockas fram. Ofta handlar det om att ha vunnit en riktigt viktig match, och nu är spänningen över och det går att andas ut. Förvånansvärt många har bra koll på vilken veckodag det är.

Så kom igen, så kom igen, så kom igen vårt Skelleftegäng

Vi måste kämpa för att vinna.

Så kom igen vårt Skelleftegäng.

Betyg:1 En riktig gnällramsa som bara körs i underläge och varken skapar tryck eller tro på det vi håller på med. Betygen blir ju en spegling av hur man mår just där och då.

Säg hej! Säg hej! Säg heja AIK.

När vi tar poäng så blir det fest. Heja AIK.

Betyg:4 Skulle den efterlevas till punkt och pricka skulle klacken bestå av ett gäng fullblodsalkisar. Inte minst under the golden years. Den här ramsan sjungs också i samband med att segern är bärgad och man mår ganska gott.

Vi har vandrat genom öknen. 

Slagits med Lövensvinen och kvalets spöken.

Men vi gav aldrig upp. Vi stöttar våran trupp.

Och nu ska vi till slutspel och vinna guld.

Betyg:4 En kort och kärnfull skildring av supporterlivet i Skellefteå de senaste trettio åren. Senaste åren har den här ramsan fått ett uppsving tack vare en andrastämma som klämmer i med ”Johan Alm!” efter ”åh AIIK”. Vi hoppas innerligt att ungdomarna längst ner fortsätter med det och att Johan Alm därigenom blir den kultspelaren han förtjänar att vara.

Vi håller på Skellefte AIK såklart.

Vi håller på Skellefte AIK såklart.

Vi följer er på bortaplan och sjunger här på hemmaplan

och alla älskar Skellefte AIK

Betyg:3 Ingen favorit då den känns lite rörig och forcerad. Betyget gränsar ändå till en fyra, tack vare sista textraden som ju återsyftar till en annan ramsa. Mycket snyggt!

Vi på Västra stå har aldrig tvivlat

Vi kommer att bli Sveriges bästa lag

Vi går igenom eld och genom vatten

Till slut så kommer det att bli vår dag

Betyg:5 Tajmingen var helt perfekt på när hoppandet till den här ramsan infördes. Final ett, 2013, hemma mot Luleå. För det var ju just då som alla bitar föll på plats och sista textraden infriades. Svensk supporterhistoria.

Vi älskar er Skellefteå. Det kan ni lita på.

För alltid kommer hjärtat slå, för Skellefte AIK.

Betyg:2 Ramsor förknippade med förlust har svårt att få höga betyg. Den här kan förvisso sjungas i ett segerrus, men känns mer som något som plockas fram i motgång. Den andra varianten med texten ”Bye, bye Löven”, är däremot en solklar femma.

Vi älskar Västerbotten. Myggen finns här och knotten.

Men vet ni vad vi älskar mest av allt?

Jo vårat hockeylag!

AIK, AIK, AIK, AIK, AIK

AIK. AIKååh. Åh vi älskar Skellefteå.

Betyg:4 Hade det inte varit för de senaste årens tempohöjning mot slutet och att man i samband med den bara spinner vidare på AIK-delen av ramsan, hade detta blivit en svag trea. Men nu gränsar den till fem, då den verkligen skapar tryck.

Åh, Skellefteå, åh Skellefteå 

Ni åker ner. Vi spöar er. Ni kommer aldrig nånsin mer

tillbaka hit till Skellefteå

Betyg:4 Vi är mycket, mycket svaga för ramsor som fungerar att köra länge, utan att den tappar i tryck. Nyckeln till detta är, som vi tidigare nämnt, att det ges möjlighet att andas ordentligt. Trumman är inte alls nämnd i det här inlägget, men i den här ramsan, liksom många andra, så är den en nyckel. 


Kommentarer

 1. Har verkligen svårt för "Kom ihåg vem vi är" som dels är en dålig låt men funkar ännu sämre som ramsa. Dåligt tryck och den bär med sig nån sorts unken Mello-känsla.

  SvaraRadera
 2. I fjärde finalmatchen borta mot Luleå var det några genier som skrivit om texten till låten "inget stoppar oss nu" som gick något så här:
  "Ååh i natt LeMat äre du äre jag
  Och vi krossa så lätt varje motståndarlag
  I en himmel som är svart och gul
  Inget stoppar oss nuuu"

  Finurligheten på den texten är 6/5. Den drogs dock igång utan förvarning mitt under matchen så alla lärde sig den inte, därefter försvann den.

  Saknar även versionen av Ugglas låt efterfest:
  "Det är efterfest på e4-bron! Så vi kan ändra våran skylt till seven down five to go
  Sedan sjunger vi en AIK-sång
  Och låter biran flöda hela natten lång"
  Men dessa två hör väl till svunna tider, ffa den sista som så tydligt hör ihop med de åren vi alltid gick till final.

  SvaraRadera
 3. Fulla spjäll i Skell-Hell ikväll! var jag själv regissör till och inget är jag mer stolt över.
  Originalet "You're gonna get your fuckin' heads kicked in!" ekar fortfarande i mitt huvud!

  SvaraRadera
 4. På 60 talet ( norrvalla) och sedan upp till guldet 78 skrek vi AIK klapp klapp klapp, där vi BETONADE K :et. Det gav en aggressiv ton. Idag drar NP tyvärr ned och fadedar ut slutet. Vilket får vårt namn att låta mjäkigt vilket inte kunde vara mer fel, fel ,fel.
  Min personliga favorit är hopplåten. Det har ju visat sig, såvitt jag vet, att vi var först. Något som en del pladtlagssupportarar har härmat. But hey, we hade the original.

  SvaraRadera

Skicka en kommentar