Fortsätt till huvudinnehåll

Att sitta ner på lagbilden

Det är ju inte bara en gång som vi inleder med ”Innan internet fanns så...”. Listan över dessa företeelser är oändligt lång och idag handlar det om lagbilden. De bilderna man fick se av spelarna var de bilderna som hamnade i Norran och oftast var det då de profilstarkaste och poängstarkaste spelarna som dök upp på bild. En doldis som Glenn Hedman kanske inte syntes på flera år.

Då var ju lagbilden en bild på alla spelarna i laget samtidigt. Bilden tas alltid i början av säsongen, i samband med att laget går på is. Först togs en bild med Sten-Georg och därefter den officiella lagbilden. Den hamnade i matchprogrammet och så småningom låg den ute till försäljning i Assars shop, sedermera souvenirbutiken. Tjugo kronor var ett rimligt pris för en ganska stor bild på sina idoler och sitt favoritlag.

Det fanns mycket som var spännande med lagbilden. Först och främst de nya spelarna och eventuellt nya tränare. Vilka övriga var med på bilden? Materialförvaltare, läkare och klubbdirektören. Man sög in allt. Och den viktigaste frågan av alla. En fråga om hierarki. Vilka får äran att sitta ned på lagbilden? För rent historiskt sitter oftast de spelarna som har högst status. 

Men det finns mycket annat att tänka på också. Vi har ju alla figurerat på klassfoton och i skolkataloger. Då har vi mött olika strategier från fotograferna vad gäller att placera de två mest svårplacerade elementen på ett skolfoto; läraren och den tidigt utvecklade bjässen. Omsatt till ett lagfoto är det inget problem med bjässarna. De är många och de är långa och de står nästan alltid längst bak.

Desto svårare då med läraren, i hockeyvärlden målvakterna. De som sticker ut och är annorlunda med deras benskydd. Var ska man placera dem? Vi är en stark förespråkare för att de ska stå på andra raden, längst ut på varsin sida. Där smälter de in bäst. När vi har gått igenom lagbilder från de senaste trettio åren har de ibland suttit, vilket stör vår världsbild. Och med det sagt ska vi nu gå igenom lagbilderna från 1990/91 till 2019/20. Vilka som sitter ner ligger fokus på. Och till viss del vilka som enligt oss borde ha suttit. 

1990/91: Mikael Granstedt, Niklas Mannberg, Martin Pettersson och Daniel Pettersson

Flera givna val, men frågetecken för Danne Pettersson. Både Lasse Marklund och Robert Larsson borde ha gått före. Guy Gosselin infälld, vilket var trist.

1991/92: Hans Hjalmar, Robert Larsson, Tony Barthelsson, Kent Norberg och Mats Lindgren! (bilden)

En försvagning jämfört med förra säsongen vad gäller AIK-rutin, men en klart acceptabel uppställning. Det som sticker ut mest är Mats Lindgren. Yngst någonsin (17 år) av sittare på en lagbild.

1992/93: Guy Gosselin, Robert Larsson, Kent Norberg, Daniel Pettersson och Lars Marklund

Vi tvivlar starkt på om Gosselin hade suttit om han hade varit svensk och haft samma kvaliteter. Hans Hjalmar borde nog ha fått sitta istället. Mats Lindgren står upp. Kanske var det därför han lämnade.

1993/94: Jonas Burman, Daniel Pettersson, Kent Norberg, Robert Larsson och Dick Andersson

Dynamiken förstörs av att målvakterna sitter! Nog för att Dick Andersson förtjänar det, men Jonas Burman sitter ju bara för att han är målvakt. Lasse Marklund och Håkan Strömqvist stod. Samt tidernas största lagbildsskandal; Janne Erixon står näst längst till vänster på rad två???

1994/95: Dick Andersson, Pär Mikaelsson, Daniel Pettersson, Lars Marklund och Jonas Burman

Det måste ändå vara mäktigt när Pär Mikaelsson, efter en hel del säsonger, får nicken ner mot främre raden. Ett tydligt tecken på att man besitter ett värde. Både Kontos och Erixon stod. Kanske spiken i kistan för X:ets ryggproblem.

1995/96: Robert Larsson, Daniel Pettersson och Pär Mikaelsson 

En svagare trupp och fotografen komponerade bilden taktiskt, genom att bara ha tre sittande spelare. Det gällde att inte avslöja hur pass tunn truppen var.

1996/97: Dick Andersson, Håkan Strömqvist, Daniel Pettersson och Jonas Burman

Bara två utespelare och Håkan Strömqvist väljs före Pär Mikaelsson. Märkligt val, även om det inte är något fel på Håkan. Återigen sittande målvakter, mest troligt på grund av svag sittkonkurrens.

1997/98: Krister Holm, Pär Mikaelsson, Daniel Pettersson och Dick Andersson

Ovanligt med ett sittande nyförvärv (Krister Holm) även om det fanns tidigare meriter från AIK. Tidigare hade även Guy Gosselin suttit som nygammal. Mikaelsson och Pettersson givna på nedre raden.

1998/99: Marcus Lundqvist, Patrik Lundgren, Daniel Pettersson och Dick Andersson

Att Patrik Lundgren sitter ner på en lagbild är nästan värt ett eget inlägg. Hur gick det urvalet till? Det finns åtminstone femton spelare som borde gå före. Den största chocken någonsin för oss lagbildsteoretiker.

1999/00: Johan Backlund, Dick Burlin, Daniel Pettersson och Gaber Glavic

Den som hade satsat pengar på den kvartetten skulle ha varit ekonomiskt oberoende än idag. Vad Sveriges samlade lagbildsfotografkår har emot Pär Mikaelsson är en gåta. Visserligen är Dick Burlin mer photogenic, men ändå.

2000/01: Johan Backlund, Dick Burlin, Daniel Pettersson och Dick Andersson

Zlatan har vunnit tio raka guldbollar. Daniel Pettersson har suttit på nio raka lagbilder. Gud vet vad som är större. Här tackar vi Pettersson för lång och trogen tjänst och konstaterar samtidigt att Jörgen Wännström aldrig fick sitta.

2001/02: Johan Åkerman, Patrik Ekholm, Pär Mikaelsson och Kent Lindberg

Ett tydligt paradigmskifte när i princip hela laget byttes ut. De som sitter ner är väl de som varit i föreningen längst. Möjligt att Johan Ramstedt borde ha suttit istället för Kent Lindberg, men AIK måste ju sätta ner foten på något sätt för Löven-sveket.

2002/03: Johan Backlund, Johan Åkerman, Pär Mikaelsson, Patrik Ekholm och Ville Koivula

Om nu målvakterna SKA sitta är det i övrigt den perfekta uppställningen, för vem kunde konkurrera med dessa tre? Man kan tycka att lagbilden borde ha tagits när Harkins och McBain hälsade på för första isträningen, men Bretts dubbelhakor kanske inte var något att skylta med.

2003/04: Nils Lindqvist, Fredrik Krekula, Ville Koivula, Johan Åkerman och Simon Dahlqvist

Tre målvakter är svåra att placera, så detta kanske var helt rimligt, trots två unga keepers. Sabbatshalvår av Pär Mikaelsson och Fredrik Krekula tog några snabba marknadsandelar. 

2004/05: Niklas Dahlberg, Johan Åkerman, Pär Mikaelsson och Carl-Johan Klint

Trist att Carl-Johan Klint har på sitt CV att ha suttit på Skellefteå AIK:s lagbild, när profiler som Magnus Wernblom, Jimmie Ericsson och Fredrik Lindgren står.

2005/06: Fredrik Krekula, Johan Åkerman, Magnus Wernblom och Fredrik Öberg

En extrem perfektion när man ser till vilka som sitter på den här lagbilden. De fyra som verkligen tog oss tillbaka. Krekula och Öberg med avgörande målen mot Bofors och Wernbloms och Åkermans insatser går inte med ord att beskriva.

2006/07: Kari Haakana, Fredrik Krekula, Magnus Wernblom och Pontus Petterström 

Ja, vem skulle flytta på Kari Haakana? Han satte sig nog bara ner innan direktiven kom. Kul och oväntat med Petterström i ett ganska ålderstiget lag, även om vi hade valt Öberg eller Ramstedt.

2007/08: Johan Ramstedt, Fredrik Krekula, Mikael Renberg och Fredrik Lindgren

Tolv år efter sin första lagbild fick Johan Ramstedt äntligen sitta ner. Fredrik Lindgren debuterade också på främre raden, medan både Renberg och Krekula hade suttit ner förr.

2008/09: Anders Söderberg, Fredrik Krekula, Fredrik Lindgren och Christoffer Norgren

Något vi hittills inte har nämnt är hur pass givet det är att lagkaptenen sitter på lagbilder. Utan den titeln hade knappast Christoffer Norgren fått sitta. Kul med Anders Söderberg då det vanligtvis känns som ett krav att vara minst av medellängd för att synas längst fram.

2009/10: Jimmie Ericsson, Christoffer Norgren, Brad Moran och Anders Söderberg

Brad Moran, femte utländske spelare någonsin att sitta på lagbilden, men den stora snackisen är annars Jimmie Ericssons avancemang till främre raden. Ett stort symbolvärde. 

2010/11: David Rundblad, Fredrik Warg, Jimmie Ericsson och Anders Söderberg 

Hade David Rundblad gjort 50 poäng om han hade stått och trängts på tredje raden? Tillåt oss tvivla. Att redan i augusti få veta att AIK räknade med honom som en viktig kugge var ett viktigt besked.

2011/12: Johan Forsberg, Erik Forssell, Jimmie Ericsson, Fredrik Lindgren, Anders Söderberg och Christian Söderström 

Nytt rekord med inte mindre än sex sittande spelare och tre av dessa nykomlingar längst ner. Roligast är det att Christian Söderström fick äran, då han knappast setts som en seriös och viktig kugge så många gånger under karriären.

2012/13: Joakim Lindström, Jimmie Ericsson, Fredrik Lindgren och Pierre-Edouard Bellemare 

Fantastic four är en rad full av vinnare. Den här truppen kryllar naturligtvis av vinnare, men när man tittar på killarna längst fram blir man alldeles varm i kroppen.

2013/14: Fredrik Lindgren, Erik Forssell, Jimmie Ericsson, Pierre-Edouard Bellemare och Joakim Lindström 

Copy, paste plus Erik Forssell som skulle bli totalt ovärderlig kommande säsonger. Den sämst komponerade bilden med fem spelare längst ner, där tre av dessa sitter ensamma mellan övrig personal. Men allt är förlåtet.

2014/15: Pontus Petterström, Erik Forssell, Adam Pettersson och Martin Lundberg

En bild som säger mer än tusen ord. Borta var alla våra offensiva stjärnor och den flärden ersattes av en stomme bestående av stabilitet, vilket den här främre raden berättar om.

2015/16: Adam Pettersson, Pär Lindholm, Erik Forssell, Jimmie Ericsson, Patrik Zackrisson och Martin Lundberg

Jimmie var tillbaka och hans karisma syns genom att bara titta på honom på den här lagbilden. Sen är det jättekul att tre spelare som gått hela vägen från pojkhockeyn får äran att sitta. 

2016/17: Niclas Burström, Pär Lindholm, Joakim Lindström, Jimmie Ericsson, Fredrik Lindgren och Pontus Petterström 

Vi har ingen statistik att luta oss mot, men frågan är om det någonsin suttit så mycket samlad AIK-rutin på en och samma främre rad? Att ha en kärna av spelare som blöder svart och gult är nyckeln till allt.

2017/18: Bud Holloway, Pontus Petterström, Joakim Lindström och Pär Lindholm

Inget att klaga på här. Buds återkomst gjorde honom till vår meste utländske spelare någonsin, vilket gör honom väl värd en sittplats. I övrigt en mycket tunn trupp, så enkla val.

2018/19: Oscar Möller, Joakim Lindström, Jimmie Ericsson och Jonathan Pudas

Jimmie Ericssons tack och adjö-foto och övriga tre var tämligen överlägsna i interna poängligan, vilket lagbilden avslöjade redan på förhand. 

2019/20: Adam Pettersson, Oscar Möller, Joakim Lindström och Jonathan Pudas

Sista bilden och en hyfsat given kvartett sittare, även om vi inte hade protesterat mot en sittande Niclas Burström. Oscar Möllers andra främre rad-placering och återigen misstänker vi att det har med hans längd att göra.

Vi avslutar inlägget med att lista de mest frekvent sittande spelarna på AIK:s lagbilder under de senaste trettio åren.

1. Daniel Pettersson, 10

2. Jimmie Ericsson, 8

3. Dick Andersson, Pär Mikaelsson, Fredrik Lindgren, Joakim Lindström, 6

7. Johan Åkerman, Fredrik Krekula, 5

9. Robert Larsson, Anders Söderberg, Erik Forssell, Pontus Petterström, 4


Otroligt att Pär Mikaelsson bara har suttit på sex lagbilder under sina långa karriär som ledande spelare i AIK. Vi vill också påpeka att Joakim Lindström kan ha suttit på ytterligare en lagbild under denna säsongen. Den lagbilden är inte uppsatt på arenan än, vilket är vår enda källa till bilder i det här inlägget.



Kommentarer