Fortsätt till huvudinnehåll

Arbetsförmedlingen och bloggen inleder samarbete

Hockeykarriären har ju en begränsning jämfört med andra yrken och den begränsningen är tiden. Som hockeyspelare har du maximalt femton välavlönade år (om du inte heter Jaromir Jagr) och det gäller att investera de pengarna väl, då alla inte heter Erik Forssell och klippte in en universitetsutbildning medan karriären pågick. Långt ifrån alla har ens fullföljt sina gymnasiestudier och då är det nog svårt att veta vad man ska göra när man lägger skridskorna på hyllan.

De flesta lägger av stora delar av sin inkomst till pensionen, vilket väl är helt rimligt om man tjänar sexsiffriga belopp/månad under ett begränsat antal år och kanske inte har konkreta planer kring vad som ska hända sen. Många säger att det blir ett stort tomrum att fylla och att det kan innebära deppighet och tuffa tider. När rampljuset slocknat och man inte längre identifierar sig som hockeyspelare, vem är man då?

Många rider dock på vågen av att ha spelat hockey och hittar en väg in i arbetslivet genom att använda sitt namn och/eller ansikte. Tveksamt om Fredrik Lindgren fått jobb på New Wave eller Pontus Petterström på E-son och Norrlands bil, utan sina hockeymeriter. Melker Karlsson har investerat i ELON och kanske har framtiden utstakad efter karriären. Men de flesta har nog ingen aning om vad man ska göra.

Därför har vi kontaktat Arbetsförmedlingen och gått igenom tidigare och nuvarande AIK:ares CV, meriter och personlighet och kommer här att kunna presentera konkreta förslag till inte mindre än tjugosex spelare. Några av dessa har förvisso redan avslutat karriären, men vi har förslag som vi tror är bättre än de valen de hittills har gjort. Vi vill poängtera att vi inte ser ner på några yrken och absolut inte några spelare, utan vi beskriver bara Arbetsförmedlingens slutsatser.

Robin Alvarez: Fritidsledare

När AIK funderade kring hur man ska få nästa generation intresserade av hockey, valde man att involvera spelarna och ett konkret förslag kom från Robin Alvarez. ”Vi drar ut till skolorna och lirar landhockey med kidsen.” Alvarez är som klippt och skuren för ett jobb med ungdomar och har rätt energi och både förmågan att plocka ihop den strulige tonårskillen samtidigt som han kan djupsnacka med den olyckligt kära tjejen. Ett stort leende, ett stort hjärta och god empatisk förmåga. Dessutom en tänkbar vinnare i håltimmens pingisturnering.

Jonathan Berggren - Lagerarbetare 

Berggren kanske inte var bäst i laget på att planera och placera pengar. Signingbonusen från Detroit spenderades på en schysst bil, en fin lägenhet samt att bjuda ner kompisarna för att ha lite kul. ”Lev nu, dö sen” är mottot och efter att ha avrundat karriären i AIK blev det plötsligt dags att tänka på att börja jobba på riktigt. Det spelar ingen större roll vilket jobb det blir, så varför inte haka på någon polare och jobba på ett lager. Lite truckkörning, några tunga lyft och sköna garv i fikarummet och Jonte Berggren är rätt man för jobbet.

Rasmus Edström - Förskollärare

Machokulturen som kan råda inom hockeyn var ingenting för mjuke Rasmus Edström och det är inte nödvändigtvis negativt. Hockeykarriären tog slut ganska snabbt och vi förespråkar att Rasmus använder sina varma och goda sidor där de passar som bäst. Och varför inte då hjälpa barn till att få bästa möjliga starten i livet? Vi ser Edström som den perfekta förskolläraren då han både är van att jobba med gruppdynamik och är nyfiken på personlig utveckling. En riktig myskille att hålla i handen när man är ledsen.

Tim Erixon - Vaktmästare på amerikanska ambassaden 

Tims dubbla medborgarskap öppnar givetvis många dörrar. Det är lätt att känna sig kluven då man bor i Sverige och är svensk, men känner sig mer som en amerikan. Språket har han gratis, fast ingen utbildning att falla tillbaka på, men vi har hittat det perfekta jobbet åt honom. Vaktmästarjobbet innebär varierade arbetsuppgifter i ett ganska lågt tempo och vissa möjligheter att fraternisera med det finare folket. Dessutom räknas amerikanska ambassaden som American soil, vilket Tim kommer att älska. 

Lee Goren - Baptistpastor 

Gorens gudstro är annorlunda jämfört med en klassisk, svensk kristen person. I Nordamerika handlar det mer om att rättfärdiga sina beslut och handlingar genom att hävda att dessa är sanktionerade av Gud och ibland saknas ödmjukheten helt och hållet. Lee Goren kan snacka för sig och genom ord och kroppsspråk övertyga många människor om att han har rätt. Att starta med en mindre församling känns som ett lämpligt första steg, men if God wants to, kommer han snart att vara redo för större uppgifter.

Henrik Hetta - Handläggare på Försäkringskassan på avdelningen för utbetalning av sjukersättning 

Vi sitter inne på förstahandsuppgifter att Henrik Hetta är duktigt snål och ekonomisk. Ingen som drar upp börsen för, enligt honom, en onödig utgift i onödan. Den cyniska inställningen är som handen i handsken om man vill söka jobb på Försäkringskassan. Ett snabbt nej i telefonluren, en stämpel på en blankett och Hetta är redo för nästa ansökning. Att han dessutom alltid var helt oförstående när någon blev liggande efter en vårdslös tackling är ytterligare ett plus i dessa tider då det ska vara svårt att få ut ersättning.

Axel Holmström - Chef på ett mindre byggföretag

Att kliva in som chef utan utbildning och erfarenhet är inget som alla grejar, men Axel Holmström backar inte för en utmaning. Raka rör och högt till tak gör att gubbarna snabbt kommer att få förtroende, trots viss skepsis till en början. ”Ska en pojkspoling komma här och säga hur vi ska sköta vårt jobb?” Men Axels tydlighet samt att han inte drar sig för att kavla upp skjortärmarna och hugga i där det behövs, kommer att ge honom den respekten som behövs. Dessutom är han en god förhandlare vid inköp och offerthantering.

Jonathan Johnson - Egen bensinmack

Det räckte att kliva in i rummet där Arbetsförmedlingens rådgivare satt för att få höra att Johnsons look (bilden) är som klippt och skuren för att tjöta på hans egna bensinstation i Angered. Morsan sköter bokföringen och även farsan och brorsan tar något skift ibland. Men V75-systemen gör Jonathan på egen hand och skaran stammisar som kommer in för en mosmeny kommer snabbt att öka. Han måste dock anställa någon som har koll på det här med bilar.

Bert-Olav Karlsson - Senior i skolan

Om någon hade berättat för B-O Karlsson att han skulle återvända till skolan, efter att ha avslutat studierna på en tvåårig linje 1987, skulle han nog ha skrattat gott. Han har inte riktigt hittat rätt i arbetslivet och testat lite olika yrken, utan att ha känt att han har trivts. Senior i skolan är ju egentligen till för pensionärer, men B-O:s gubbiga look och trygga famn passar perfekt på en mellanstadieskola. Kungen på innebandy, men också god förmåga att med sitt lugna sätt avstyra konflikter.

Fredrik Lindgren - Ambulanssjuksköterska 

Det är som sagt svårt att bara sluta med det som man har sysslat med under hela sitt vuxna liv. Lindgren fick snabbt abstinens och anmälde sig till spel i Lejon. Nu blev det inte så mycket med den saken och vi misstänker att det finns en längtan efter kickarna som hockeyn ger. Vad skulle då passa bättre än att utbilda sig till ambulanssjuksköterska. Då handlar kickarna om liv och död och Fredrik Lindgren skulle kunna kombinera sitt lugna sätt med sin sociala kompetens och sitt förmodade (inlandsfördomar) intresse för bilar och motorer.

Anton Lindholm - Försäljare av husvagnar

Med loafers på fötterna, skinnväst över de breda axlarna och ett gäng logdanser under sommaren är Anton Lindholm ingen främling för husvagnskulturen. Under uppväxten i Varuträsk smög han gärna runt bland Solifervagnar på den lokala campingplatsen och hans tid i USA har också inneburit en del vana av ”trailer trash” då det i många städer är en del av bebyggelsen. Lindholm kommer att ha möjligheten att använda sig av sitt namn och då passar ofta säljarjobb mycket bra och i det här fallet just husvagnar.

Per-Anton Lundström - Vuxenfilmsskådespelare

Per-Anton är maskuliniteten personifierad och har garanterat höga halter testosteron i kroppen. Men för att få det här jobbet är det ett attribut som verkligen måste sticka ut. Och rykten säger att Lundström är rätt man för jobbet. Under sin tid i AIK gick han gärna runt naken i omklädningsrummet med handduken över axlarna, totalt obekymrad över att kvinnliga reportrar befann sig i rummet. Denna tendens till voyeurism är nog ett måste för att kunna ta sig fram i branschen. Som Sten-Georg skulle ha sagt: ”Jag är inte blyg”.

Mathias Månsson - Bartender

Ni känner till typen. Den där killen som var så het och inne för femton år sedan, men som nu nästan känns tragisk då han fortsätter att köra på i samma stil när hans jämnåriga lämnat scenen för länge sedan. Ska man vända på resonemanget så är det inte många fyrtioåringar som fysiskt och mentalt bär upp ett bartenderjobb på Ibiza med sena nätter och grisiga ungdomar runt sig. Månsson är dock evigt ung och ännu yngre i sinnet. Brudar, drinkar och dunkande musik får honom att känna sig som en kung.

Oscar Möller - Kundtjänst 

Det är ingen nackdel för Oscar Möller om det händer saker. Många bollar i luften och snabba ryck. Hans charm, fina leende och trevliga sätt fungerar lika bra på postkillen som sköter internposten som narkomanen som behöver få träffa sin handledare. Alla tycker om Oscar och kundtjänstjobbet innebär möten med massor av olika sorters människor som alla behöver olika bemötanden. Man skulle ju bli väldigt lycklig om man ringde för att sjukanmäla sitt barn och Oscar Möller svarade i telefonen.

Christoffer Norgren - Svetsare

Norgren ska jobba med händerna och med kroppen. Därmed inte sagt att han inte har kompetensen att ordna upp ett mer teoretiskt arbete, men det är när han får vara i rörelse som han trivs som allra bäst. Det finns många olika metoder och material att svetsa i och då Norgren har en viss tendens till rastlöshet känns det nog bra att det finns goda utvecklingsmöjligheter. Vi ser honom som bas på firman inom några år.

John Norman - Pappas firma

John Normans pappa Rolf driver en egen byggentreprenad-firma med säte på Lidingö. Klientelet är förmögna människor som bygger ett sommarhus eller behöver schakta gården för att kunna rymma en separat spa-del. Om några år väntar pensionen för Rolf Norman och då är det givetvis sonen som ska ta över. Gynnsamt för John att han har mycket kontakter i hockeyvärlden och således många tänkbara kunder i Stockholmsområdet.

Adam Pettersson - Dressmannmodell

Adam Pettersson besitter många kvaliteter som gör att han kommer att kunna vara en eftertraktad modell i minst trettio år. Ett lite svårt leende kombinerat med en sorgsen blick, som absolut kan tina upp och ge oss ett bländande leende. En välbehållen kropp är också en styrka hos Adam som dessutom har en intakt frisyr. Det enda vi kan ställa oss frågande till är hans ansiktsbehåring.  De äldre modellerna brukar ju nämligen alltid ha tät, grå skäggväxt.

Emil Pettersson - Terapeut

Bästa grunden för att vara en välfungerande terapeut är nog att själv ha mått dåligt och haft det tungt, för att sedan hitta tillbaka till sig själv och livet. För Emil Pettersson blev det jobbigt när han flyttade till Skellefteå och det plötsligt ställdes krav som han inte kunde hantera. Han har också gett upp ett NHL-försök då han aldrig riktigt fick den chansen som han ansåg att han förtjänade. Lägg där till den ständiga skuggan av lillebror Elias och ni förstår att Emil Pettersson har haft sin beskärda del av bekymmer. Hoppas att han kan få nytta av dessa i arbetslivet.

Jonathan Pudas: Gruvarbetare 

Det är måndag morgon och -25 ute. När gubbarna samlas 04.30 är det inte alla som är helt på gång. Men Jonathan Pudas är sugen på en dags hårt arbete i Kirunagruvan. Orten som gett honom så mycket. Bland annat hans arbetsmoral. Att vända papper på ett kontor är ingenting för Pudas, så vi tänker att det optimala jobbet är, så att säga, hemma i gruvan. Att bli bas är inget att sträva mot, utan han är gärna en informell ledare som inte behöver tjäna de stora pengarna. Ett väl utfört arbete är den bästa huvudkudden.

David Rundblad - Försäljare av damträningskläder

Rundblad var tidigt flickornas favorit med sitt leende och vinnande sätt. Han har dessutom lyckats med den svåra konsten att gå från pojke till man och bibehålla sin attraktionskraft. Det finns alltså flera generationer kvinnor som inte skulle ha något emot att bli FaceTime-uppringda av Rundblad. Och självklart vill de hålla sig fräscha och bära hans egen kollektion träningskläder, som också säljs till ett väldigt resonabelt pris. 

Tomas Skogs - Gymnasielärare 

Skogs är en person med ett djup och ett intresse för utveckling och samhällsfrågor. Han trivs bland ungdomarna som står med ena foten i vuxenvärlden, men som samtidigt är nyfikna på att ta del av Tomas erfarenheter. Hans andra ämne är historia, då man inte kan förstå sig på dagens samhälle utan att dra paralleller från det som hänt förr på jorden och misstag som vi människor begått. En ambitiös lärare som ställer lika höga krav på sina elever.

Daniel Sondell - Basist

Det finns ett svårmod och en melankoli över Sondell som skulle passa bra i musikvärlden. Genren som skulle passa bäst är en sorts mix mellan Kent och The Cure. Basisten är ingen frontfigur, utan Sondell får stå där bak och se trulig ut medan vocals och lead guitar tar stjärnrollerna. Men lika stor del av gaget ska han ha. Scenspråket är minimalt och när konserten är över känns det ganska skönt att få åka hem.

Alexander Urbom - Dörrvakt

Mr Övervåld kommer att hamna i ordväxling exakt varje kväll, men kommer inte att förändra sitt beteende på grund av det. Det är ju alla andra som är dumma i huvudet. På arbetsintervjun briljerade han med stora biceps och fin hållning. Att stå stilla och vakta en och samma plats är något han har pysslat med under hela sin hockeykarriär, så att hålla koll på en dörr blir inga problem. Det enda som kommer att kunna strula till det är att Urbom saknar urskiljningsförmåga och kanske inte släpper förbi någon alls, utan kommer att vara aggressiv mot allt och alla.

Daniel Widing - Taxichaufför 

Widing hade sparat ut mustasch till när han skulle träffa taxibolaget och när det kommer in någon med en så tvättäkta chaufför-look kan nog ingen säga nej. Dessutom har Widing styrkan att han bott i alla städer i hela Sverige under sin långa karriär, så han hittar överallt. Dessutom besitter han fina sociala kvaliteter och har lätt för att ta nya människor. Vi vågar påstå att Daniel Widing är den perfekta taxichauffören.

Patrik Zackrisson - Försäkringsrådgivare

Att på beställning kunna plocka fram ett falskt, men ändå till synes ett varmt leende är en spetskompetens när man sitter med en potentiell kund på andra sidan skrivbordet. Zackrisson är van att få det som han vill och har god övertalningsförmåga. Han är ingen team player så det är perfekt med det enda mötet som tecknande av en hem- eller reseförsäkring. Även Zacke har flyttat runt och vet vilka försäkringar som är vettigast. Därmed inte sagt att han berättar det för kunden.

Johan Åkerman - Försäljare av kopiatorer

Åkerman jobbade på Canon när han bodde i Skellefteå och trivdes aldrig så bra med livet som han gjorde här. Tillbaka till grunderna och visst är Johan Åkerman en säljartyp med sitt intensiva sätt. Om vi får skoja till det så är kopiatorer den perfekta saken för honom att sälja. För många har försökt, men ingen har lyckats kopiera det han har åstadkommit. Varför inte då sälja maskiner som lyckas med just det.

Kommentarer

Skicka en kommentar