Fortsätt till huvudinnehåll

Vi hyr en buss och åker från Haparanda till Sundsvall

Det är tuffa tider som bekant och det drabbar oss på olika sätt. För oss som tycker att det bästa som finns är att gå på hockey, så finns det inte så mycket att längta till. För er hoppas vi att den här bloggen kan ge något litet stöd. Andra saknar krogen eller gymmet. Människor måste jobba hemifrån och kanske blir isolerade hemma. För att inte tala om alla som smittas och blir svårt sjuka eller avlider. Men idag har vi tänkt hjälpa en annan grupp; ni som längtar efter att resa.

De allmänna råden säger att man egentligen ska stanna hemma så mycket man bara kan. Man ska inte lämna länet och belasta sjukvården någon annanstans. Att åka till Stockholm eller utomlands är inte att tänka på. Många fantiserar nog om att komma iväg, så fort pandemin är över. Vi har lite tröst till er. Bloggen har nämligen hyrt en buss, och inte vilken buss som helst. En klassisk Norrlandskusten, från Haparanda till Sundsvall.

Bussresan kommer att ta oss genom halva Sverige och längs vägen kommer vi att göra diverse stopp. AIK-relaterade, givetvis. Se det som en guidad tur längs Norrlandskusten, där ni kommer att få se saker som ni bara hört talas om. Samling i Haparanda, men dit får ni ta er på egen hand. Det finns sextio platser. Först till kvarn. Samlingsplatsen är utanför Asplövens hemmaarena Norra Affärs Arena. Där kommer ni att delas in i grupper om tio personer och få varsin guide och handledare.

De sex guiderna heter Christoffer Abrahamsson, Jonathan Hedström, Henrik Hetta, Fredrik Styrman, Thomas Larsson och Sam Marklund. Samtliga dessa har spelat i Asplöven och kommer att hålla i en liten föreläsning för respektive grupp hur det är att spela på hockeyns bakgård. Det blir inget besök på Alko, då Finland har stängt gränsen. När ni har fått svar på era frågor är det dags att gå ombord på bussen.

Vi åker ungefär fem mil längs E4:an innan vi kommer till Kalix. Där kommer vi att stanna på gymmet som byggde Petter Kristofferssons kropp. En bodybuilder-kropp med mycket låg fetthalt. Petter gjorde en match i AIK, och har de senaste tolv säsongerna varit verksam i sin moderklubb Kalix. De som vill får känna på hans biceps och eventuellt göra ett ouppvärmt maxförsök i bänkpress.

Resan går vidare mot Piteå och i Munksund kommer vi att få se en skymt av taket på Daniel Petterssons barndomshem, men det är bara en bonus eftersom nästa stopp är en fikapaus i Öjebyn hemma hos Mikael Renberg. Se till att ni har kontanter, för Micke tar inte Swish. 150kr för en slät kopp kaffe och en grahamsskorpa. Ingen möjlighet till påtår och tio kronor om du har tänkt besöka toaletten. Är Micke på humör kan det ligga en gammal, signerad klubba på gårdsplanen. Den är gratis att titta på.

En halvtimme senare befinner vi oss i Byske kyrka, där Pär Mikaelsson vigdes i slutet av 90-talet. Prästen från bröllopet kommer att finnas i sakristian och citera Mikaelssons bröllopslöften till sin fru. Men det blir ett kort stopp för ett par mil senare svänger vi av E4:an och viker av mot Kusmark där vi ska fågelskåda. Har vi riktigt tur kanske någon av oss får syn på en hackspett.

Tillbaka på bussen och vi närmar oss Skellefteå, men med mindre än milen kvar åker vi in i Boviken och tittar på konturen av en kropp ritad ingen kurva. Det ska symbolisera Chad Hinz stendöda hockeykarriär och konstnären som ritat de vita strecken på asfalten heter Mike Dunham. När vi ändå är i området passerar vi Jonte Hedströms stuga i Bjässviken, där han badade bastu med Kent Norberg och skrev på kontraktet med Timrå.

Framme i Skellefteå äter vi lunch i en husvagn på Skellefteå Camping. Samma husvagn som Fredrik Näsvall bodde i under en tid som han spelade i AIK. Inne i stan gör vi ett kort stopp vid Stora scenen på Stadsfesten, där vi hoppas att en ny spelare ska presenteras. När så icke blir fallet styr vi kosan söderut och skymtar lägenheten på Anderstorp där Adam Larsson växte upp.

Den som vill får fotografera sig bredvid Istermyrliden-skylten efter att vi passerat Bureå. I Istermyrliden bodde Micke Leijnegard under några år och han sägs ha haft en bränngrop på gården där han brände VK-tidningar med Björklöven-referat. I Ljusvattnet ser vi Martin Petterssons sommarstuga på andra sidan sjön. Det är den sista sevärdheten innan vi lämnar Skellefteå kommun.

I Ånäset samlar vi ihop ortens befolkning och hånar de som säger sig heja på Björklöven. Men nu börjar vi närma oss Umeå. Först bara en snabb avstickare till Tvärålund, där Per-Anton Lundström ska visa oss hur man kokar gröt och hugger ved. I Umeå har Lövens förre VD Bedros Sakayan lovat att stå längs vägen i Teg och vinka med Erik Forssells nedslitna namnskylt. 

Innan vi helt lämnar Löven-land drar vi till Holmsund, där Erik Anderssons pappa Torbjörn bor. Han har lovat att alla som vill får ta en selfie tillsammans med honom då han bär Eriks dubbla guldmedaljer runt halsen. I Hörnefors går vi in på macken där Magnus Wernblom skrev på sitt AIK-kontrakt. Tydligen ska pennan fortfarande finnas kvar och inte gått att sanera från Peo Larssons handsvett. Peo var nervös över att göra sitt livs affär.

Christoffer Norgren kommer att ha skridskorna på sig på Nordmalings uterink och där demonstrera hur man med skridskon stoppar en puck som kommer i rundeln. Alla som vill får dra ett slagskott längs sargen, och Norgren stoppar samtliga. Med skridskon. Middag i Övik, där ett fåtal människor som sett Kyle Cumiskey och Jesper Olofsson göra bra matcher, helt snabbt kommer att berätta om dessa.

Trots att det börjar bli lite sent har Jörgen Sundqvists mellanstadiefröken i Härnösand lovat att berätta om hur en tioårig Sunkan rakade av sig håret och fick smeknamnet ”Snagget”, men sedan är det snabbt vidare mot Docksta där vi ska få träffa Stefan Lundqvist över en rejäl kvällsmacka. I Docksta finns som bekant en vägkrog där lastbilschaffisar hänger under sina körningar.

Vi närmar oss nu slutdestinationen och i Timrå kör vi förbi en boxningssäck som hänger utanför Timrås hemmaarena. Den brukade Jyri Marttinen avreagera sig på när han inte trivdes i den rödvita dressen. Innan vi kommer till centrala Sundsvall ska vi en sväng till Kovland. Där bor 500 pers, men de lyckades slå Björklöven ändå. Vi skakar hand med samtliga invånare innan resan strax är slut.

För i Sundsvall väntar Kent Norberg och Peo Larsson vid kasinot. De kommer att bjuda på bärs och drinkar och ge sina bästa roulette-tips. Här slutar vi vår resa och jag hoppas att ni har trivts och fått valuta för pengarna. 

För er som skulle kunna tänka sig att haka på får ni gärna swisha ett valfritt belopp till 123 513 93 32. Det är AIK:s nummer och det skulle vara kul om bloggen kunde bidra med en slant. Märk swishet ”Pär Mikaelsson”, så ser vi hur mycket vi kan bidra med.

Trevlig resa!

Kommentarer

  1. Hej, var vi inte längre än så i Övik med tanke på vilka fina spelare vi tog? Werner, Antos och Öbba bland annat. 😁

    Och en blick mot Sollefteå med tanke på bjässen Tjälldén...

    SvaraRadera
  2. Ännu ett inlägg i världsklass! Hoppas att vi tillsammans kan få ihop eb skaplig slant!

    SvaraRadera
  3. Det var förbanne mig det finaste jag hört sen jag konfirmerades!
    Bara att få nämnas i bloggen, dessutom med AIK-spelare, och få min sagoby omnämnd, fina lilla Istermyrliden. Men det räcker inte. Att till råga på allt få dela stycke med Martin Pettersson, mitt enda hopp under de mörkaste åren! Kryddat med infon om att han har stuga vid min barndoms badsjö. Nej det är för stort!!
    Frågan är om inte detta slår att ha en egen hatramsa i Röbäcks ishall...
    Tack från hjärtat bloggen. Vill du ha ett fikon?

    SvaraRadera
  4. Och givetvis har man swishat!

    SvaraRadera

Skicka en kommentar