Hockey är ju ingen sport som spelas över hela världen. Nordamerika och norra och mellersta Europa är ju i princip de enda delarna av världen där det spelas riktig ishockey. Utöver det finns det några blåbärsligor här och där.
I Skellefteå AIK har alla de stora nationerna varit representerade. Sverige naturligtvis. Vi har betygsatt spelare både från Finland, USA och Kanada. Tjeckoslovakiska inslag i AIK har rankats och i ett av våra tidigare inlägg gick vi igenom de sju ryska spelarna som spelat här. Många fina namn, från ett fåtal nationer. Tittar man man hockey-VM eller andra stora turneringar är det ovanstående länder som är de enda tänkbara vinnarna. För sakens skull bör det också sägas att vi också har varit inne i Norge och tassat.
Men idag ska vi lämna den stora (hockey)världen och fokusera på några riktiga kantbollar. Vi ska till små nationer utan riktig hockeykultur och hockeyintresse. För det är ju så att några stora hjältar från små hockeynationer har dragit på sig den svartgula tröjan genom åren. Dessa spelare kommer att få en presentation och avslutningsvis kommer vi att vända på steken och presentera några obskyra ligor, världen över, där före detta AIK:are har avrundat karriären.
Danmark: Jesper Jensen
Jensen är född i Nybro och pratar perfekt svenska, men spenderade ungdomsåren i Danmark. Han återvände till Sverige 2013 och gjorde fina säsonger i både Karlskrona och Rögle. Under sin första säsong i Brynäs växte han fram till en av SHL:s bästa centrar. Men där tog det stopp. En och en halv säsong senare, tjänade han 170000kr/månad, men spelade som en fjärdelinan-spelare. I Skellefteå var han usel, men skönt för Brynäs sportchef att lura på oss honom.
Estland: Drake Berehowsky
Det var under några år mycket populärt att hitta spelare med dubbla pass, då det fanns en begränsning i antalet icke-EU-spelare. Berehowsky har förfäder från Estland och ett lite estnisktklingande namn, men det är oklart om han någonsin har varit där. I Skellefteå dök han upp som en tvättäkta NHL-spelare och frälste oss mot Leksand.
Lettland: Atvars Tribuncovs (bilden)
Lettland förknippar vi ganska mycket med Björklöven och vi har väl inte så väldigt mycket mer positiva tankar om Tribuncovs. Inget fel på meriterna med VM- och OS-spel samt assisterande kapten i sitt KHL-lag. Dessa meriter är dock ingenting jämfört med att ha varit på isen när Kimmo Koskenkorva avgjorde mot Linköping.
Litauen: Mantas Armalis
Våra före målvakt som återigen hittat formen i Djurgården. Han föddes i Litauen, men är uppvuxen i Sverige och pratar klockren svenska. Bortsett från målvaktsspelandet är han kanske minst lika känd för sitt modellande för Versace.
Vitryssland: Igor Matushkin
Igor blev något av en rikskändis då han var med i det vitryska laget som slog ut Tre Kronor i OS 2002. I Sverige turnerade han längs Norrlandskusten och hann med att spela i väldigt många lag, från Timrå till Kiruna. Men hur man än vrider och vänder på det gick det aldrig så bra som det gjorde i Boden, dit han återvände gång efter gång. I AIK var han långsam, men helt okej.
Kazakstan: Henrik Karlsson
Krampbenägne Karlsson valde 2018 att byta landslag till Kazakstan. Med det resonemanget förstår man att det inte är jättesvårt att bryta ett kontrakt med ett klubblag. Att byta nationalitet är ett märkligt beslut, som absolut går hand i hand med Karlssons personlighet. I AIK hade han bra statistik, men det bestående minnet är ändå att han var en person som inte hörde hemma här.
Slovenien: Gaber Glavic och Ivo Jan
Två oerhört klassiska spelare, fast på helt olika sätt. Jan var målskytten som omedelbart blev publikfavorit. En spelare som man gärna hade behållit fler säsonger, men han fortsatte att kuska runt i olika ligor i Europa. Gaber Glavic kunde nog många ha skickat iväg redan efter första isträningen. Men då hade vi gått miste om hela legenden.
Kroatien: Mark Katic
Namnet låter kroatiskt och Katic har också gjort fyra säsonger i kroatiska KHL-laget Medvescak Zagreb. Vi har dålig koll på hans stamtavla, men är ganska säker på att han identifierar sig som kanadensare. AIK-fansen tog honom snabbt till sitt hjärta och spelskicklige Katic var en positiv injektion i laget. Numera återfinns han i tyska ligan.
Österrike: Daniel Welser och Markus Schlacher
Österrike är väl på gränsen till en riktig hockeynation, ungefär som att HV71 gränsar till att vara ett riktigt hockeylag. Welser spelade en stor roll säsongen som vi gick upp och var en av våra främsta målskyttar då. Han gjorde också en helt okej insats under sin Elitseriesäsong. Schlacher nämndes under skottprocent-inlägget, med sina 67%. I övrigt huserade han nästan bara i juniorlaget.
Tyskland: Esbjörn Hofverberg och Mats Lindmark
Knappast några urtyskar och inga stora meriter från Skellefteå AIK, men på 90-talet gick flytten ner till Tyskland för båda dessa herrar och de blev kvar läänge. Hofverberg spelar faktiskt fortfarande. Vistelsen som kanske till en början bara var ett flyktigt äventyr, blev ett livsval och nu har de bott i landet så länge att de faktiskt har dubbla medborgarskap.
Grekland: Dave Stathos och Niko Dimitrakos
Grekland är inget klassiskt hockeyland. Däremot har många greker utvandrat till Nordamerika och några av dessa fick avkommor som satsade på hockey och hade dubbelpass. Stathos var ungefär en lika stor besvikelse som Dimitrakos var lyckad. AIK:s position i hierarkin var också annorlunda då Niko kom, vilket innebar att vi kunde knyta till oss bättre spelare.
Frankrike: Pierre-Edouard Bellemare
Bara att skriva hans namn skapar ett enormt sug att skriva en hyllningskrönika om honom. Bellemare symboliserar vår klassresa, då hans egen klassresa löpte parallellt. Att kunna sträcka ut ena armen och hålla vilken motståndarback som helst ifrån sig, samtidigt som han är på väg att tappa balansen, är det bara han som klarar av. En fin spelare och en fin människa som gärna får återvända.
Men vi ska också titta på udda europeiska ligor där före detta AIK:are har huserat. Vi kommer inte att lista alla som har spelat i exempelvis franska ligan Ligue Magnus (troligtvis döpt efter Wernblom), utan ni får nöja er med en gammal AIK:are/liga.
Asia League: Riku Varjamo
Danmark: Olof Mårs
Finland: Johan Backlund
Frankrike: Daniel Ström
Italien: Per-Anton Lundström
Kina: Jimmy Bjennmyr
Lettland: Fredrik Warg
Nordirland: Fredrik Näsvall
Norge: Jens Nyström
Rumänien: Johan Ramstedt
Ryssland: Joakim Lindström
Schweiz: Oscar Lindberg
Slovakien: Marcus Kristoffersson
Spanien: Marcus Wallmark
Storbritannien: Mikael Tjälldén
Tyskland: Jan-Axel Alavaara
Ungern: Mathias Månsson
Österrike: Daniel Sondell
Näsvall i Nordirland. Också en slags hockeyhistoria.
SvaraRaderaLegendar!
Radera