Fortsätt till huvudinnehåll

Jimmie Ericssons fighter

Jag säger vinnarskalle. Du säger Jimmie Ericsson. Som bekant gjorde han allt för att vinna på ishockeyplanen. Han har filmat och förstärkt. Påverkat domare, motståndare och publik för att hans Skellefteå AIK ska vinna matchen. Täckt skott och offrat sig. Tagit smällar och givit smällar. Men det är sällan som humöret har runnit över. Jimmie är också en stor taktiker och visste oftast precis vad han gjorde. Antingen för att hjälpa sitt eget lag eller göra livet surt för motståndarna.

Genom åren har Jimmie Ericsson dragit på sig både matchstraff och många utvisningsminuter. Men egentligen är det nog bara huvudtacklingen på Linköpings Garrett Roe som blev riktigt fel. I de flesta övriga situationer har han sett till att få med sig en motståndare och nästan alltid en riktigt bra spelare. Vid något tillfälle när Jimmie var som allra bäst, var det en motståndare som ville slåss, men fick svaret; "Det vore dumt att offra ett ess för en tvåa". Jag tänker att ni har så pass koll på poker att citatet inte behöver förklaras.

Fighterna han har varit inblandad i har haft olika syften. Antingen för att få igång sig själv och/eller laget, men det kan också ha varit för att få bort en motståndare och vid ett tillfälle tyckte han att han själv hade varit så dålig att han förtjänade ett par smällar. 126 minuter. 93 minuter. 72 minuter. 69 minuter. Han är inte ovan vid att sitta utvisad, men ofta har det alltså fyllt ett högre syfte. Vi kommer i det här inlägget att titta på Jimmie Ericssons fighter. Samtliga som har lett till matchstraff, men också ett gäng dubbelutvisningar. Inte alla, men vissa utvalda.

Varför det, kan man ju undra? Det enkla svaret är för att allt Ericsson har gjort är för att AIK ska ha större chans att vinna matcher och guld. Fighterna är en del av vinnaren Jimmie Ericsson. Och vi älskar ju Jimmie Ericsson. Vi kommer att inleda med lite dubbelutvisningar för att så småningom gå över till de gångerna då det ledde till matchstraff.

2010-03-20: Jimmie Ericsson vs Anders Bastiansen

AIK hade powerplay och åkte offside. Då gav Jimmie en tjuvsmäll till Färjestads Anders Bastiansen. Alla säkringarna gick samtidigt på norrmannen som gav sig på Ericsson. Det var nog värt några smällar och två minuter, då Bastiansen åkte på 2+2. Fem mot tre-spel för AIK och Christian Söderström kvitterade till 1-1. Matchen vanns med 3-2.

2012-04-04: Jimmie Ericsson vs Rickard Gynge

Det är dags för semifinal nummer fem mot Solna. Vi förlorade den senaste matchen och nu måste AIK vinna på hemmaplan. Skellefteå gick snabbt ifrån till 4-0 och matchen var avgjord. Då skickade Kent McDonell upp klubban i ansiktet på en AIK:are och i bråket som uppstod brann  Solnas stjärna Rickard Gynge av. Då ser Jimmie Ericsson sin chans att trycka till motståndarnas kanske bästa spelare. Det blir ett gruff och Ericsson och Gynge åker på varsin tvåa. Matchserien går till sju matcher, men Gynge gör inga fler mål och är ganska osynlig i slutet av serien.

2013-11-30: Jimmie Ericsson vs Samuel Påhlsson

Tilltänkte stjärnan Samuel Påhlsson var tillbaka på allvar i Modo. Han återvände förvisso för drygt ett år sedan, men fick den säsongen spolierad av skador. Nu var han frisk och fräsch och Modo ville gärna trycka till AIK. Vid ställningen 1-1, i början av första perioden, såg Jimmie Ericsson sin chans att visa vem som bestämde. I en tilltrasslad situation sög han tag i Påhlsson och palaver uppstod. De båda visades ut två minuter vardera. AIK van matchen, inför 5750 åskådare (serielunk i november!) och Påhlsson drog senare i matchen på sig tio minuter för snack.

2018-10-13: Jimmie Ericsson vs Ryan Johnston

Mora på bortaplan och stor frustration. Vi ledde länge matchen, men de kvitterade till 2-2 i sista perioden. AIK hade en tung säsong och Jimmie Ericsson var inte heller nöjd med sitt spel. Med tio sekunder kvar drog han på en våldsam slashing mot Moras backstjärna Ryan Johnston, som svarade med att puckla på Jimme. Dubbelutvisning såklart, och detta hade vi aldrig nämnt om det inte vore för att detta var starten på en knappt två månader lång period av dubbelutvisningar för Jimmie Ericssons del. Matchen vann Mora på straffar.

2018-10-30: Jimmie Ericsson vs Fredrik Händemark

Svarta oktober och ännu en match som AIK bara skulle vinna, men trots ett massivt skottövertag så ville det sig inte. Den här matchen sågs endast av drygt 4200 åskådare och stämningen var därefter. Dags att väcka laget och gärna plocka bort motståndarnas bästa spelare. Jimmie tog tag i Fredrik Händemark och släppte inte. En irriterad Händemark svarade med samma mynt och en dubbelutvisning för holding blev resultatet av den tryckaren.

2018-12-21: Jimmie Ericsson vs Jonathan Andersson

Bortamatch mot Örebro och hätsk stämning på läktarna. Andreas Wingerli hade kvitterat i början av tredje perioden, men hemmafansen var inte nöjda med domarnas insats. För att trigga upp stämningen ytterligare och gärna få hemmalaget ur balans drog Jimmie med sig Jonathan Andersson i en fight. Denna stoppades snabbt av linjemännen, men en redan rödfärgad läktare blev ännu argare och planen lyckades. Några minuter senare rann det över för Rasmus Rissanen. 5+20 för checkung to the head och AIK kunde avgöra med två snabba mål.

2018-12-30: Jimmie Ericsson vs Carl-Johan Lerby och Fredrik Händemark

I en smågrinig match var Jimmie Ericsson inblandad i två skärmytslingar. Först en roughing mot Lerby i mitten av andra perioden och i sista perioden drabbade han återigen samman med Händemark. Rimligtvis för att tända laget. Vi lyckades också reducera två gånger, men förlorade med 3-2. På en och en halv månad hade alltså Jimmie varit inblandad i inte mindre än fem kurr. Nu har vi tittat på några smågrejer. Över till femminutarna.

2003-12-07: Jimmie Ericsson vs Per-Anton Lundström

De blivande lagkamraterna dansade loss i Skellefteå isstadion under ett glödhett derby, men egentligen var det Johan Ramstedt och Jörgen Hermansson som initierade bråket. Per-Anton la sig i som tredjeman och då såg Jimmie Ericsson rött. Från början tänker han nog bara plocka undan PAL, men då landar en högerjabb i ansiktet och därefter en vänster. Efter att chocken har lagt sig försvarar sig Jimmie bara till en början. Lundström har kastat handskarna och under en kort sekund hamnar Jimmie med ena knäet i marken. Därefter är det jämnt och när de fått ordentligt grepp om varandra sveper Jimmie Ericsson undan benen på Per-Anton. Fegt, menade lövarna, men det enda jag kan minnas är att fighten avslutades med Per-Anton Lundström liggandes på isen med Jimmie Ericsson över sig.

Försäsongen 2006: Jimmie Ericsson vs Niklas Sundström

Hemvändande NHL-proffset Niklas Sundström har alltid sett sig som förmer och det gillar vi inte. Inte heller Jimmie Ericsson som var tillbaka i AIK-tröjan. Det gällde att som nykomling inte backa undan och varför inte då ge sig på en av seriens största stjärnor. Det var en grinig match och Lärking dömde 132 utvisningsminuter och Skellefteås Jimmie Ericsson hade visat att han skulle komma att vara en faktor i Elitserien. AIK vann matchen.

2007-11-03: Jimmie Ericsson vs Sanny Lindström

Tio minuter in i matchen åkte Jimmie på en knuff av Sanny Lindström. Svaret blev att han välte Sanny över ända. 30 sekunder senare gav sig Ericsson på Timrå-backen Jyri Marttinen med en serie crosscheckingar som följdes av ett gurgel med handskar i ansiktet. Och innan perioden var slut hade Sanny Lindström fått nog. Han ledsnade och kastade handskarna och lyckades få tröjan över huvudet på Jimmie. Förlust i slagsmålet, men Jimmie fick landslagsbacken Lindström ur spel då båda fick matchstraff.

2012-04-18: Jimmie Ericsson vs Mattias Ekholm

”Titta på TV-bilderna eller skaffa glasögon.” Det var Jimmie Ericssons svar på Mattias Ekholms anklagelser över att Jimmie skulle ha spearat honom i finalmatch fem. AIK ledde och i slutet av matchen åkte en Brynässpelare (Ekholm) på målvakten Joacim Eriksson för femte gången. Jimmie ilsknade till och ”föste” bort Ekholm med klubban. 2+2+10. Helt felaktigt, enligt Ericsson.

2015-08-13: Jimmie Ericsson vs Daniel Rahimi

Under en träningsmatch mot Linköping gav Jimmie Ericsson utlopp för allas vårt Löven-agg och attackerade Daniel Rahimi, som alltid spelar vårdslöst. AIK låg under med 4-0 och frustrationen lyste igenom hos kapten Ericsson. Det vevades friskt från båda håll och fighten får ses som oavgjord. Det märks tydligt att Jimmie är oerhört strategisk kring vilka han bjuder upp till dans.

2016-04-03: Jimmie Ericsson vs Cristopher Nihlstorp (och resten av Växjö)

Semifinalserien som skulle gå till sju matcher och ska man göra allt för att vinna, ingår det även att störa motståndarnas målvakt. Efter en klassisk genomåkning och avlossat skott, hade han så hög fart att det var helt, helt omöjligt att stanna. Dessvärre stod Nihlstorp i vägen och kollisionen var oundviklig. Växjös spelare blev irriterade, och Ericsson hade nått sitt syfte.

2016-10-29: Jimmie Ericsson vs Joel Lundqvist

Naturligtvis. Den här gången var det Joel Lundqvist som drev på mål, och hamnade nere på isen. En frustrerad Jimmie Ericsson såg sin chans att smälla på sin antagonist och det gjorde han med besked. Lundqvist tog sig aldrig upp, så Jimmie kunde tämligen ostört puckla på Frölundas kapten. Dessvärre blev det bara Jimmie som fick matchstraff, men det var det värt.

2018-04-17: Jimmie Ericsson vs Andy Miele

Det är väl bara att erkänna att vi förnedrades i den här finalserien. Jimmie gick till och med så långt att han utmanade nordamerikanen Miele bara för att, avsiktligt, åka på några riktiga smällar. Handskarna kastades, och... Inget mer hände. De cirklade runt lite grann, utan att något initiativ togs och ganska snart bröt linjemännen de tilltänkta bråkstakarna. Matchstraff, men ingen avstängning.