Fortsätt till huvudinnehåll

HV71 borta: Form och inställning en hel match sökes

Efter en veckas uppehåll är det äntligen dags för match. Hemmatorsken mot Malmö senast var helt fruktansvärd och ofattbar. Egentligen ska man aldrig behöva förlora en match på dålig inställning. Men det känns som att det har hänt ett par gånger på slutet. En vecka är dessutom för lång tid att gå och vänta på revansch. Så vi får svälja förlusten och gå vidare. HV71, som sagt.

Hemma eller borta verkar inte spela någon större roll i år, föga överraskande. Vi ligger femma i både hemma- och bortatabellen, och sexa totalt. Upp och ner har säsongen varit hittills och mest ner på slutet, trots att vi under stundom kan dominera matchbilden totalt, utan att för den skull göra särskilt mycket mål. Fem mot fem-spelet är blekt, vilket speglas i plusminus-statistiken där endast sex spelare ligger på plus. Sämst av alla är Tyler Morley på -11.

Den tilltänkta ledande centern är inte tillräckligt bra, vilket tyvärr känns som en klassiker. Både vad gäller att värva en poängspelare från Finland och AIK:s problem att få hit en riktigt bra center. Runt knuten finns ju tre stycken; Pär Lindholm, Oscar Lindberg och Melker Karlsson, men nu är nu och vi är i akut behov av en ledande sådan. Att yra om att Niclas Burström ska flyttas upp känns inte bra alls, då backsidan inte heller har känts helt stabil.

Men trots att lite av varje känns sådär, känns vi också rätt bra och hänger med i tabellen, även om den haltar och haltningen missgynnar oss. Vi har flest matcher av alla och ser man till poängsnitt kommer vi att halka ner en smula. Jag vill påstå att den stora anledningen till att vi har så pass mycket poäng är några enskilda spelare; Jonathan Berggren, Andreas Wingerli, Jesper Frödén och Jocke Lindström.

Konstigt är det att alla som klagade på Jocke då han gjorde ett par svaga matcher inledningsvis, inte nu ser att han är riktigt, riktigt bra. Inte bara poängmässigt, men även i spelet, trots relativt svaga kedjekamrater, även om Nowick gör det bra. Dessa spelarna bär laget och behöver avlastning. Det här har vi tjatat om i inlägg efter inlägg, men... Möller? Morley? Kiiskinen? Johnson? MELKER?

Vi har mött HV en gång hittills och vann då komfortabelt med 4-2 på hemmaplan. Då var HV71 i en ordentlig svacka, medan de nu känns lite på gång, och det blir garanterat en tight och tuff match. Vi är ändå optimister och tror på minst oavgjort. AIK har ju faktiskt en tendens att vinna matcher som man inte tror, och förlora det som känns som på förhand en given seger. Vi lyfter här fram några funderingar inför matchen.

Wingerlis kedja

Varför i hela friden, ersätter man Berggren med Simon Robertsson? Och varför envisas med Rickard Hugg? Vi gillar Hugg, men lite längre ner i hierarkin. Wingerli är en ledande spelare och bör spela med våra övriga sådana. Det är ju skitenkelt att sätta honom mellan Jocke och Nowick eller Möller och Frödén och vips så har vi åtminstone en riktigt vass line. Vi har tjatat om detta förut, men sätt ihop två kedjor som ska leverera!!!

Målvaktsmatchningen

Spela Lindvall mer! Inte för att Söderholm har varit dålig, men när schemat är så pass glest kommer naturligtvis Lindvall att orka och ljumskarna kommer att hålla. Han behöver komma in i zonen, och det gör man inte genom att spela varannan match. Just nu känns matchningen lite väl mycket sosse-hockey. Konkurrenssituationen blir ju noll när man vet att man står varannan match, oavsett insats.

Gamla vänner

Axel Holmström har missat de två senaste matcherna och vi har ingen aning om hans status inför dagens match, men i de matcherna han har spelat hittills mot AIK har han varit väldigt osynlig, bortsett från sin likhet med Linus Fröberg. En annan som har en speciell känsla inför matchen bör vara Andreas Falk, som så sent som förra säsongen var i HV:s organisation. Hur det ska påverka matchen är oklart, men förhoppningsvis kan han bidra till rätt inställning redan från första nedsläpp.

Skadeläget 

Truppen känns tunn, vilket ju är helt rätt med tanke på läget, och det är typiskt att vi drabbas av skador (Lirre och Nowick var länge osäkra) och avstängningar i samma veva som Jacob Olofsson svaghetsflyttade hem till Timrå. Finns det ekonomiska möjligheter till förstärkning i form av Melker Karlsson tas detta emot med öppna armar, men i övrigt röstar vi för att spara på slantarna och endast lyfta upp juniorer. Som vi tidigare skrivit handlar den här mest om vilka som kommer levande ut på andra sidan.

Bra insats hela matchen

Starka inledningar har varvats med desperata jakter i tredje perioden. Jämnhet är väl ett av de säkraste tecknen på att man är ett riktigt bra och stabilt lag. AIK har hög högstanivå och en anskrämlig lägsta. Allt annat än stabilt, alltså. Vi ser dock på framtiden med tillförsikt och anser att vi egentligen har alla förutsättningar för att göra ett bra slutspel. Om det nu blir ett sådant.

Vi avslutar med att dra på med ett matchtips. AIK vinner med 4-3 och Oscar Möller avgör matchen. 



Kommentarer

  1. Finska ligga och shl är två,mycket , skillda saker.
    Juha Matti fick sparken här, men fick ett snikkontrakt i Finland, och började göra poäng där.
    Morley gick bra i Finland, men i shl har han floppat( än så länge)
    Och det ser inte bra ut. Morley finns i laguppställningen, men i övrigt är gan osynlig. Går det( ekonomiskt) att skicka av honom. Men till vem, och hur mkt kommer det isf att kosta AIK?

    SvaraRadera
  2. Perfekt bortamatch, var aldrig orolig. Vi såg bara till att spara dramat till slutscenerna (y)

    SvaraRadera
  3. Ska Wingerli centra en kedja med Jocke då han förlorar alla tekningar? Tror fan inte det.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Om vi BARA ser till tekningarna så tekar Linus Lindström ännu sämre.

      Radera
  4. Möller avgjorde, helt rätt gissning. Men siffror ett steg nedåt.

    👍🏻

    SvaraRadera

Skicka en kommentar