Fortsätt till huvudinnehåll

Vår relation med finländska klubbar


Genom åren har det, som sagt, passerat en hel del finländska spelare i Skellefteå AIK. I ett tidigare inlägg gick vi igenom och betygsatte deras insatser hos oss. Men eftersom det är spännande med Finland, så letar vi ständigt nya, smala vinklar och här kommer ett inlägg som krävde ett par Eliteprospects-timmar, men vad gör man inte för våra grannar i öst.

Inlägget blir egentligen något av en reseguide för Erik Forssell eller vem det nu är som ansvarar för scoutingen i Finland. Det är nämligen så att vi har gått igenom samtliga spelare som värvats från Suomi, finländska och andra nationaliteter, och på så vis skapat en informationsbank över från vilka klubbar vi värvat mest frekvent. Det blir också upp till läsarna att bedöma med vilka klubbar vi gjort våra bästa värvningar.

Kravet är att de värvats direkt från Finland och inte mellanlandat någon annanstans. Således ingen Pekka Rampa, Joni Ortio, Juhamatti Aaltonen eller Tuomas Kiiskinen. Däremot har vi koll på varifrån Brett Harkins och John Klingberg värvades, trots att de inte är av finländsk börd.

Men inte nog med det. Eftersom vi ju ÄR intresserade av Rampa, Ortio och så vidare, valde vi dessutom att researcha samtliga finländska spelares (oavsett varifrån de värvats ifrån) första förening. Inte nödvändigtvis deras moderklubbar, utan den första SM-liiga-klubben som de representerat. På så vis kan vi skapa en bild till Forssell & co var guldkornen troligast finns.

Finländska spelare hoppar och far mellan klubbarna på ett sätt som skiljer sig från våra svenska SHL-spelare. Här kanske man gör ett, max två inhemska klubbyten för att få en nytändning, medan finländska Liiga-spelare verkar ha en annan rastlöshet. Detta visar sig tyvärr också då vår undersökning inte gav oss något jättetydligt svar, utan likt de finska spelarna har vi ingen röd tråd i värvningar utan har hoppat mellan de flesta av klubbarna. Men. Här kommer den stora guiden till varifrån de finska spelarna värvas och/eller växer upp.

Från vilka finländska klubbar värvar vi spelare?

JYP: Kari Suoraniemi, Riku Varjamo, Pekka Poikolainen och Antti Virtanen
Jyväskylä-laget var länge ett Mecka för lite mer defensivt orienterade backar, men när Peo Larsson upptäckte internetsidan youtube.com 2006 kunde han inte motstå den lille högerfattade forwarden Antti Virtanen. JYP är inget riktigt storlag, men har vunnit finska ligan vid två tillfällen och dessutom var de det första icke-svenska laget som vann CHL.

TPS: Hannu Palmu och Kent McDonell
TPS från Åbo är en maktfaktor inom finsk ishockey. Elva titlar, varav fem på 90-talet då man dessutom vann tre silver. Första gången Hannu Palmu kom till Skellefteå var från Kiruna, men då han återvände 1985, var det från just TPS. Centervärvningen Kent McDonell hade också ett mycket gott rykte då han kom till AIK. Ett rykte som han bitvis levde upp till.

Ilves: Ari Kankanperä och Pekka Järvelä 
Den näst mest framgångsrika klubben i Finland är Ilves, Tammerfors. Senaste gången de vann var dock 1985 och det är nästan lika länge sedan som vi värvade från dem. Kanske beroende på att de har haft ett lodjur på bröstet och således är en systerförening till Björklöven. Vårt första finska nyförvärv, Ari Kankanperä, kom från Ilves, men i modern tid vänder vi blickarna mot andra lag.

Kärpät: Kari Jalonen och John Norman
Kärpät är ett lag som påminner om AIK. 1989 åkte de ur finska ligan och gick i konkurs. Därefter har de hämtat sig på ett remarkabelt vis och vunnit sju av sina åtta titlar under de senaste arton åren. Det märks också att om man värvar spelare från Kärpät så får man kvalitet. På Wikipediasidan som behandlar Kärpät nämns dessutom Tenkrat, Pesonen och Aaltonen som viktiga spelare genom åren.

Sport: Patrik Westerback och Toni Kallela
Om man vill hämta hit snabbskrinnare som i slutändan inte gör något större avtryck är det bara att ta Finlandsbåten över till Vaasa. Det blev korta sejourer för både Westerback och Kallela, som hämtades från Sport som länge harvade i Mestis, men som till sist flyttades upp då finska ligan inte längre var en stängd liga.

Lukko: Marko Kivenmäki och Markku Tähtinen 
Gillar man spelare som heter Marko/Markku bör man vända sig till Rauman Lukko. Lukko betyder lås på finska, och inte beror det på att affärerna med AIK går i lås. Varken Kivenmäki eller Tähtinen motsvarande förväntningarna, så vi avråder från att värva härifrån.

Tappara: Pasi Petriläinen och Tyler Morley
Det är något gemensamt i dessa grabbars blick. Lite känslokall. Det kan vara bra att ha och det kan vara bra att veta ifall vi ska vända oss till Tappara en annan gång. Petriläinen blev ingen succé och ännu för tidigt att bedöma Morleys insatser. Vad vi däremot vet är de finska hockeyklubbarnas sinne för stil och Tappara är inget undantag med mixen av orange, blått och vitt, blandat med hundra sponsorloggor.

Pelicans: Tomi Hirvonen
Hirvonen var en otroligt lyckad värvning och det känns märkligt att vi inte har vänt oss till Pelicans för fler dieselcentrar med spelsinne, målsinne och kraft. Kanske för att vinnarkulturen saknas där och de har aldrig vunnit guld. Däremot fick de Aaltonen att blomstra igen, vilket inte är en särskilt enkel match.

Ässät: Jarkko Glad
Def-backar med bra plusminus hämtas från Ässät. Ässät från Björneborg är en mindre klubb med tre titlar genom åren. Matchtröjan med ett stort äss på bröstet får anses vara en av Finlands snyggare tröjor. Efter Jarkko Glads sorti har vi nog aldrig sneglat mot Porin Ässät igen.

HIFK: Brett Harkins 
Självklart nöjde sig Brett med inget mindre än att bosätta sig och spela i den finska huvudstaden. HIFK har sju titlar och även Dave Stathos har spelat där. Eftersom det inte finns någon spelare som liknar Brett Harkins vore det en chansning att hoppas på nyförvärv med liknande kvaliteter. Således får vi anse att HIFK är ett ganska oskrivet blad.

HPK: Mikko Mäenpää 
Från de regerande finska mästarna har vi hämtat en spelare någonsin. Mäenpää var väl okej och med tanke på att de är ett lag på frammarsch, så stryker vi inte framtida värvningar. Juha Hietanens nummer 17 är ett, i Finland kallat fryst nummer, och får endast användas av sonen Juuso.

Saipa: Kimmo Koskenkorva
Saipas största framgångar är bronset från 1966 och Kimmo Koskenkorvas avgörande mål mot Linköping. Motsägelsefulla uppgifter ifall man söker efter spelare med vinnaregenskaper. Lagets färger är svart och gult och det betyder att Saipa är en sympatisk förening.

Jokerit: John Klingberg 
Jokerit är Helsingfors andra stora klubb och kan kanske jämföras med Färjestad i Sverige, då de ansåg sig vara för stora för Finland och drog till KHL istället. Oförlåtligt mot fansen. Hur som helst så är den enda värvningen från Jokerit svenske John Klingberg. Ett lyckat drag, kanske lika mycket som slumpens skördar.

Blues: Daniel Widing
2014 anslöt Daniel Widing från Esbo Blues till AIK. Två säsonger senare gick lagets stora huvudsponsor Jääkiekko Espoo Oy i konkurs och laget tvingades lämna SM-liiga. Rimligtvis bör det innebära att den ende vi någonsin värvade därifrån var Widing. Timo Hirvonens nummer är fryst, men vi hann tro att det var Tomi Hirvonen.


Detta var alltså samtliga värvningar från finländska ligan. Blandad komplott med spelare från många olika lag. JYP är laget som sticker ut med dubbelt så många spelare därifrån som lagen med näst flest förvärv. Vi kommer nu att gå igenom samtliga finländska spelarnas första stora klubb, i de flesta fallen redan från 16-årsåldern eller ännu tidigare.

Det kommer inte att vara lika djuplodande analyser som ovan, utan det blir snarare en uppräkning där vi rankar de finska lagen. Från det laget som producerat spelare som gett oss mest, och så vidare i fallande skala.

Kärpät:
Kari Jalonen
Kari Suoraniemi
Kimmo Koskenkorva
Janne Pesonen
Juhamatti Aaltonen

Ilves:
Hannu Palmu
Pekka Rampa
Pekka Järvelä
Tomi Hirvonen
Jarkko Glad
Ville Koistinen

JYP:
Ari Kankanperä
Ville Koivula
Pekka Poikolainen
Jyri Marttinen

TPS:
Joni Ortio
Marko Kivenmäki

Blues:
Riku Varjamo
Mikko Lehtonen

Kalpa:
Tuomas Kiiskinen
Toni Kallela

HIFK: 
Hannu Pikkarainen

Lukko:
Kari Haakana

Tappara:
Pasi Petriläinen
Mikko Mäenpää

Ässät:
Markku Tähtinen

HPK: 
Antti Virtanen

Sport:
Kari Yli-Mäenpää
Patrik Westerback


Kommentarer