Det här inlägget vänder sig inte till oss som ser bortamatcherna på TV, och ännu mindre till er som tror att hemmamatcherna ska ses den vägen. Fast jag har ett förslag på vad ni KAN göra i paus just nu. Swisha kostnaden för en entrébiljett till AIK. På så vis ger ni i alla fall ett visst stöd till föreningen som ni påstår er stötta. Minskade publikintäkter = minskade sportsliga framgångar.
Men nog om detta. Periodpauserna är ett gissel. Särskilt om man inte är en given barhängare. För de personerna känns det snarare som att det är hockeyn som är pausen. 35 minuters öldrickande följs av 18 minuters hockeytittande. Fast jag ska inte ge mig på de som frekventerar barerna. De är ju på plats och bidrar med inkomster till AIK. Den stora massan är dessutom bara i baren då de faktiskt ÄR paus.
Dessutom är det oftast trevligt i baren. Man träffar folk, diskuterar hockey och tar en liten paus från oron. Men frågan vi ställer oss idag är, vad kan man mer göra i paus, ifall man inte vill dricka öl? Vad gjorde man innan barerna fanns? Och innan mobiltelefonernas tid? Det enkla svaret på den frågan var nog oftast att man stirrade tomt framför sig, alternativt hade ansiktet begravet i händerna. Ångestfylld, oavsett om vi ledde eller låg under. Oavsett om vi mötte Björklöven eller Almtuna.
I dagens samhälle klarar man inte av att bara tomsitta. Man måste göra något. Vill ha en aktivitet. För annars blir man rastlös. Och vi vill gärna hjälpa människor i samhället (i alla fall de som går på hockey). Så vi har plockat fram en lista med diverse aktiviteter som man kan ägna sig åt i paus. Vi inleder med några som kostar pengar och avslutar med lite gratisaktiviteter.
Bidra till NP:s tifohink
Vi har tidigare hyllat North Powers tifon och vet att det höjer spelarna några procent. Om spelarna höjs några procent är sannolikheten att vinna större. Således är det bra om NP har pengar till sin verksamhet och således måste du bidra till detta. Mitt förslag är att alla lägger samma belopp som numret på AIK:s första målskytt den matchen. Om Niclas Burström gör första målet = 3kr, Rickard Hugg = 96kr. En paussyssla som förenar nytta med nöje.
Prova allt som finns i kiosken
Match ett köper du en Polly-påse. Nästa match en ostburgare. Tredje matchen en Delicatoboll och en Fanta. Fortsätt så tills du har testat hela utbudet. Detta ger tre saker; 1. Något att ägna pausen åt. 2. Det är gott och mättande. 3. Du bidrar till AIK.
Ett besök i souvenirbutiken
Här kanske det är för mycket begärt att du ska handla hela sortimentet, men det är dags att börja fila på julklappar och det skadar dig knappast med ett AIK-paraply eller en till t-shirt. För oss årskortsinnehavare som väntar på att ha tur med lotten och få vara på plats på en hemmamatch, bör dessa inköp absolut vara en punkt på to do-listan. Ni andra får vänta till senare, men gör er då redo att hala upp plånboken.
Halva potten-lotten
Köper man inte en lott kan man aldrig vinna, men jag föreslår att ni väntar till paus med att köpa. Innan match är man ändå så adrenalinpumpad att man inte behöver fördriva tiden. I paus däremot, är man antingen orolig eller spänd på fortsättningen. Det är då du ska söka upp en vitrockad försäljare och bidra till AIK, samt ge dig själv chansen att bli en vinnare. Detta var våra förslag som kostar pengar. Nu följer gratisalternativen.
Knattematch
AIK erbjuder ju själva ett par aktiviteter som du kan syssla med i paus. Knattematcherna lockar ju främst de närmast anhöriga och de som tycker att det är gulligt med barnidrott, men vi vill även lyfta fram Fredrik Karianders extrema koll på vad barnen heter. I hans överdrivna kommenterande känns det som att han har koll på samtliga åttaåringar i Bureå, vilket är imponerande.
Logekampen
Även detta är väl närmast en aktivitet för de närmast sörjande, men det är ändå en aktivitet som man kan fördriva tiden med. Antingen uppskattar man ett lyckat långskott från någon av deltagarna eller så skrattar man åt ett mycket misslyckat försök av någon som aldrig verkar ha hållit i en hockeyklubba.
Kahoot
Frågesporten i andra periodpaus där man kan vinna ett presentkort (när jag skriver detta inser jag att många av er inte har en aning vad jag syftar på, eftersom ni aldrig går på matcherna). Det här är i vilket fall som helst en av de mer lyckade aktiviteterna AIK har kommit på genom tiderna. Det dödar tid, det utbildar publiken och man kan, utan ekonomisk insats, både vinna äran och ett presentkort.
Ett kompisquiz
Här följer nu några egna tips på saker att göra i paus. En enkel syssla är att utmana polarna eller bänkgrannarna på ett AIK-quiz. Utformningen är enkel och kräver inget papper och penna. Det gäller att vara den som kan mest helt enkelt. Exempelvis gäller det att nämna finska spelare som har spelat i AIK. Man går varvet runt och säger en finländsk spelare. När någon inte kan åker han ut, tills en ensam vinnare står kvar. Man kan göra samma sak med nummer eller värvningar från ett visst lag. Det finns oändliga möjligheter.
Ismaskinen
En mer stillsam aktivitet är att stirra på ismaskinerna. Vaktmästarna är oändligt mycket skickligare nuförtiden. För tjugo år sedan hände det väldigt ofta att de inte körde riktigt rakt och på så vis missade en liten isyta. Personligen var det ismaskinen som lockade mig mest då jag såg min första AIK-match. När jag hade sett ismaskinen i andra pausen ansåg jag att det var dags att gå hem.
Vilken AIK:are tänker jag på?
Den klassiska leken 20 frågor. En av er tänker på en spelare genom tiderna, och det är upp till er andra att komma på vem. Ni har tjugo frågor på er och den som tänker på spelaren får endast svara "ja" eller "nej". Det gäller alltså att ringa in vilken position han spelar på, under vilket årtionde han var aktuell, och så vidare.
Namnge folk på läktaren
Alla gillar ju en look-alike. Se dig omkring på läktaren och du kommer garanterat att hitta ett par stycken som är lik någon som du känner eller någon kändis. Charmen med detta är att du sedan du etablerat look-aliken med dina polare, att ni kan prata högt om denne, oavsett hur nära han är. Själv har jag spenderat tid i närheten av både Hilary Swank, Theodore Wilson (Wallace i Blood in, blood out) och Lasse Kongo.
Gå två varv runt arenan
Ett varv är ingen match att hinna, men två är en utmaning. Vill du ha ytterligare en utmaning ska du sikta på att inte ha kroppskontakt med en enda person, alternativt försöka hitta minst fem personer som du känner. En ännu större utmaning är att hinna köpa något i en kiosk, och alltså kombinera detta med "Prova allt som finns i kiosken".
Kombihallen
För oss som gillar sport kan man kanske hinna bevittna lite av en träning i b-hallen, titta på några som klättrar på klätterväggen eller eventuellt en friidrottsträning. När snön har fallit kan du också välja att komma tidigt före match och titta på när AIK:arna spelar fotboll i kombihallen. Gärna under skylten där det står "Bollspel förbjudet".
Göm dig på läktaren
En i ditt gäng sticker iväg och sätter/ställer sig på en annan sektion. Skicka ett meddelande när du är klar och då är det upp till övriga gänget att lokalisera var du har satt dig. Drömmen är att den som hittar dig inser att du satt dig bredvid någon look-alike som ni namngett. Om så är fallet är det ju bara att ringa och säga att "du sitter bredvid Gösta Engström".
Läs gamla inlägg från den här bloggen
Det finns säkert något som du kan relatera till just i den här matchen.
Tävla i namnge artist och låt
Det spelas ju musik i paus och då gäller det att vara snabbast att skrika ut vad låten heter, alternativt grupp/artist, alternativt båda. Man kan ju göra det här till en långsiktig tävling som varar hela säsongen, med maratontabell och allt.
Det troliga är väl ändå att du tar upp mobilen och tomstirrar in i den. Inget större fel med det, men här fick du ett antal alternativ i alla fall.
"Theodore Wilson (Wallace i Blood in, blood out)" Haha, kultrulle!
SvaraRadera