Fortsätt till huvudinnehåll

Tyringe: en Skellefteå-metropol i Skåne


Åtta mil nordost om Malmö, mitt i Skåne, ligger tätorten Tyringe med knappt 5000 invånare. Stadens stolthet är hockeylaget, som huserar i södra Elitettan. Två gånger (1988 och 1990) har man kvalat upp till Elitserien, utan framgång. Hemmaarenan Tyrs Hov har mäktiga 4000 i publikkapacitet och i Tyringe har gatorna namn som Seriegatan, Hockeygatan och Puckgatan.

Det är alltså en riktig hockeyort som naturligtvis suktar efter framgång. Men det är svårt att avancera, och etablera sig, i seriesystemet så Tyringe får nog vackert stanna kvar i ettan. Man ska dock aldrig underskatta värdet av en storsponsor som betalar feta löner. Det finns gott om industrier på bygden och således möjligheter till arbete utanför hockeyn samt en bra division ett-lön.

Lönen måste vara en faktor. För det är nämligen så att inte mindre än arton spelare med Skellefteå-anknytning har gjort flytten till Tyringe. Arton! Vi har tidigare granskat AIK:are som representerat Tingsryd (ett allsvenskt lag) och Östersund (ett norrländskt lag), och där kan vi till viss del förstå kopplingen, men att arton spelare flyttat till Tyringe i Skåne övergår vårt förstånd.

Det är inte bara AIK-bekantingar som spelat och verkat i Tyringe, utan stora namn som Ivan Hansen, Håkan Algotsson, Andreas Thuresson och Joel Persson. Men vi kommer såklart att fokusera på det viktiga, vilket är Skellefteå AIK. Av de arton spelarna är det ett antal som endast spelat juniorhockey i AIK, och en spelare står bara noterad för spel i CRIF. Vi kommer att inleda med dessa och jobba oss upp mot den av alla Tyringe-exporter som gjort flest a-lagsmatcher i AIK.

Daniel Holmgren
Holmgren har visserligen inga a-lagsmeriter från AIK, men fanns med i CRIF-truppen som besegrade AIK (Rob Barnes). Han har också spelat med otroligt kända namn som Hans Hjalmar, Jens Nyström, Ulf Hägglund och Johan Krantz. Till Tyringe kom Daniel Holmgren 1996, medan de befann sig i division två. En hygglig säsong med 0,5 poäng/match, innan han återvände till Kopparhallen.

Germund Lundström
Exakt samma resa gjordes av Germund Lundström, med enda lilla skillnaden att där vet vi att Germund åtminstone har pojklagsmeriter från Skellefteå AIK. Även för Lundström blev det en säsong i Skåne innan återkomsten till CRIF. Eftersom det är roligt att namedroppa så nämner vi ett par lagkamrater från den tiden; Patrik Lundgren och Petter Forsgren.

Torbjörn Sundbom
Den tredje spelaren, född 1975, som flyttade till Tyringe samma säsong var Torbjörn Sundbom. Efter att inte ha tagit plats i AIK bytte han till Lejonström och drog därifrån vidare till Tyringe. Ett kompisgäng på äventyr är intrycket vi får. Sundbom trivdes bättre de södra delarna av landet, då han blev kvar i fyra säsonger innan polarna i CRIF kallade.

Jonas Abrahamsson 
Säsongen 99/00 noterades den bryske och hårdföre backen Abrahamsson för 29 J20-matcher (1 mål) i AIK. Det blev den enda säsongen i svartgult och därefter följde ett ganska kringflackande hockeyliv med bland annat tre säsonger i Tyringe (0 mål). Mest uppseendeväckande när man tittar på Jonas statistik är det maffiga antalet utvisningsminuter. 2013 avslutades karriären i Visby/Roma.

Simon Ögren
Finns det något finare än att avsluta karriären i Bureå? Det var precis vad Simon Ögren gjorde, 23 år gammal. Före det blev det två J20-säsonger i AIK. 2006 när AIK gick upp, tog Ögren trunken och flyttade de 130 milen söderut, till Tyringe. Där blev det bara en säsong, innan han gjorde den välbekanta flytten hem till Clemensnäs, för att senare avrunda i Bureå.

Fredrik Edlund
Årsbarn med Ögren och en snarlik karriär, även om Fredrik var hyggligt nära en a-lagschans i AIK. Han var nämligen utlånad till Rögle under fyra matcher året då vi gick upp. Just att vi gick upp innebar att Edlunds AIK-dagar var räknade. Istället blev det Tyringe under en säsong, innan flytt till Piteå där han gjorde över 40 poäng en säsong. Lillebror till fotbollsprofilerna José och Madde Edlund.

Simon Bergner
Det går ju inte att nämna Fredrik Edlund utan att i samma andetag nämna Simon Bergner. Radarpartners genom både a- och b-juniorerna i AIK. Gemensam flytt till Tyringe, där visserligen Bergner blev kvar en säsong till, innan de så småningom återförenades i Piteå. Dessa två var de klarast lysande stjärnorna i 86-kullen, men tyvärr blev det inte mer än så här.

Simon Esseryd
Ytterligare en 86:a var Malmberget-bördige Esseryd. Han spelade sällan eller aldrig tillsammans med firma Edlund/Bergner, utan styrde upp en kedja på egen hand. Detta var alltså nästa kompisgäng att dra till Skåne och Tyringe. För Simon Esseryd blev det en säsong där, innan han flyttade hem till Kiruna.

Markus Ottosson - 0 matcher i AIK
Då är vi framme vid de spelarna som skrinnat in på Skellefteå Isstadion i förda a-lagskläder. I Ottossons fall som reservmålvakt vid ett tillfälle, så han står inte bokförd för några matcher. Däremot finns han med på listan över spelare som deltog i truppen 2008/09. Det unika med Markus Ottosson är att han faktiskt spelade i Tingsryd innan han kom hit. Han lånades ut dit från Boden 01/02, men står inte heller där bokförd för matcher. En underbart tunn koppling, alltså.

Erik Sundqvist - 1 match i AIK
Ekan har varit runt en del i Sverige, efter sin enda match i AIK, 99/00. Bland annat en säsong i Tyringe, då han svarade för svaga 6 poäng på 36 matcher från sin centerposition. Efter det följde Piteå, Clemensnäs och slutligen Visby/Roma, där han återförenades med polaren Jonas Abrahamsson.

Hugo Danielsson - 2 matcher i AIK
Efter att ha flyttat till Skellefteå från Stockholm och Djurgården, gjorde Danielsson en SHL-match under säsongen 2015/16 och en under nästa säsong, där han drog på sig en tvåminutare. Med meriter från juniorlandslagen fanns vissa förhoppningar om att han skulle utvecklas till en SHL-back, men redan året efter lånades han ut till Tyringe i två matcher. Detta från Solnas J20 dit han flyttat.

Anton Hellsing (bilden) - 2 matcher i AIK
Mr Tyringe, med AIK-mått mätt. Efter att ha lämnat Skellefteå AIK och även en säsong i Lejonström har Hellsing gjort inte mindre än tio säsonger i Tyringe, fördelat på tre sejourer! Det personliga poängrekordet är 34 poäng på en säsong och i vår värld borde nästan tröjan vara hissad i taket. En snabb googling avslöjar att han fortfarande bor kvar i Tyringe.

Peter Stenberg - 5 matcher i AIK
99/00 fick AIK för sig att man skulle plocka in ett par lokala killar för att slåss om en plats i laget. Den ena var Patrik Lundgren och den andra Peter Stenberg. Efter fem matcher var skilsmässan ett faktum och Stenberg flyttade till Clemensnäs. Sen ville han se världen, och varför inte Tyringe? Efter sex säsonger i Skåne-klubben la han skridskorna på hyllan. Den första säsongen var hans klart bästa.

Khalid Ibrahim - 6 matcher i AIK
Han såg lite spännande ut då han fick spela några matcher 2016/17, men det var något som saknades. Poängspelare i J20, men kanske inte riktigt med det rätta spelsinnet. Karriären gick vidare till Tingsryd där Ibrahim omedelbart fick ett A på bröstet. Efter det har han rört sig runt lite i södra Sverige, och var faktiskt utlånad till Tyringe ett par matcher under den senaste säsongen.

Krister Holm - okänt antal matcher i AIK
Statistiken sviker oss, vilket är mycket tungt. 1990/91 och 1997/98 står det att läsa på Eliteprospects att Krister Holm spelat a-lagshockey i Skellefteå, men inte hur många matcher. Vi tänker oss dock att det här är en lämplig plats på listan. Utöver det har Holm mest befunnit sig inom Västerbottens gränser, förutom chockflytten till Tyringe 1996. Ingen statistik finns därifrån heller.

Andreas Stenberg - 66 matcher i AIK
Nu kommer the big guns. Stenbergs lokala förankring skulle väga upp för alla importer som anlände 2001/02. Han gjorde också säsongens första mål, men det blev inte så mycket mer än så. Mitt i sin andra säsong flyttade han en mil österut till Clemensnäs, men ville efter det söderut och valet föll på Tyringe. Efter fyra säsonger där avrundade han karriären i Bjurfors, vilket är lika fint som att göra det i Bureå.

Joakim Lidgren - 89 matcher i AIK
Den överlägset mest meriterade spelaren som hamnat i Tyringe efter sin tid i AIK. Sammanlagt blev det fem Elitseriesäsonger och två säsonger i AIK, innan karriären började se slutet. Omedelbart efter att han inte fått nytt kontrakt i Skellefteå, flyttade Lidgren hela vägen till Tyringe, där han också avslutade sin hockeykarriär 2005.

David Blom - 97 matcher i AIK
Den spelaren som spelat flest matcher i Skellefteå OCH har spelat i Tyringe är alltså backen David Blom. Men han är inte bara unik på det viset, utan hans Tyringe-säsong ligger inkilad mellan två AIK-sejourer. 90-93 spelade Blom i svaga upplagor av Skellefteå, och det var väl inte jättemycket bättre då han återvände hit 1997 och gjorde två ytterligare svartgula säsonger.


Kommentarer

  1. Fantasktisk 18 spelare i lilla tyringe!

    SvaraRadera
  2. Finns det något finare än att avsluta karriären i Bureå? Självklart inte. Där gick jag mina fem bästa år i skolan. Där fann jag kärleken. AIK. Och med detta känsloutbrott vill jag parafrasera frågan; Finns det något finare på nätet än denna blogg?

    SvaraRadera

Skicka en kommentar