Fortsätt till huvudinnehåll

Östersund - mjölkkon i Jämtland


Avstånd Östersund - Sundsvall 19 mil
Avstånd Östersund - Örnsköldsvik 25 mil
Avstånd Östersund - Leksand 35 mil
Avstånd Östersund - Umeå: 36 mil
Avstånd Östersund -  Gävle 39 mil

Avstånd Östersund - Skellefteå 46 mil

Det känns kanske inte som att Skellefteå är förstavalet när man växer upp i de jämtländska skogarna. Minst fem elitföreningar finns inom närmare räckhåll för en ung grabb som växer upp där med ishockey-ambitioner. Men lik förbannat är antalet spelare som kommit och gått mellan AIK och Östersund orimligt stort.

Den mest kände Östersundsspelaren valde dock inte Skellefteå, utan Västerbottens södra delar. I Björklöven vann Ulf Dahlén SM-guld innan han drog till NHL. Det finns i och för sig en väldigt mycket mer berömd spelare som gjorde tre säsonger i Östersund. Han hette Vladimir Krutov och gjorde 107 poäng på knappa 80 matcher, medan han brottades med rejäla alkoholproblem.

Under två av Krutovs år låg Östersund i samma serie som AIK och Krutov missade bland annat en straff när de var på besök här. Sedan dess har de legat en och två divisioner under oss och vi har ohämmat plockat spelare med rötterna i Jämtlands största klubb. Några spelare har också gått åt motsatt håll. I vanlig ordning kommer vi att gå igenom alla spelarna som representerat båda lagen. Du kanske trodde att det bara var Jens Nordin, men det är faktiskt hela arton namn på listan. Vi listar spelarna utifrån hur väl de lyckats i AIK.

Felix Chogui, Fredrik Gräsvik, Anders Söderström och Petter Widmark
De här fyra spelarna har inga meriter från a-lagshockey i Skellefteå, utan valde att flytta till Östersund när de inte tog plats i vårt representationslag. Söderström och Widmark har rötterna i Skellefteå, medan målvakten Gräsviks moderförening är Brynäs. Den som har den naturligaste kopplingen till Östersund är Chogui som är född och uppvuxen i staden.

Peter Karlsson
När Johan Backlund skadade sig lindrigt under säsongen 2001/02 valde Skellefteå att plocka in en mer rutinerad målvakt än någon av våra juniormålvakter. Karlsson som var förstemålvakt i Teg, såg det som ett fint tillfälle att få visa upp sig. Tyvärr fick han aldrig det. Jonas Burman vaktade kassen tills Backlund var tillbaka. Fyra år senare spelade Karlsson i Jämtlands HF (blivande Östersund), så kopplingen är rätt tunn.

Patrik Wallon
Wallon var kapten i J20 under sitt sista år och gjorde fem SHL-matcher fördelat på två säsonger. Dessa meriter gav plats i 80-talisternas dream team, som vi utsåg i ett tidigare inlägg. Det gav dock ingen permanent a-lagsplats, så Wallon tvingades att byta klubb. Valet föll på Östersund där han gjorde en helt okej säsong, innan han drog söderut.

Petter Henning 
Henning är född i Östersund och hade meriter från U16-landslaget när han lämnade hemstaden för Modos, på den tiden, lysande juniorverksamhet. För att få spela a-lagshockey for han vidare till AIK, skadade sig, förlorade sin juniorlandslagsplats och karriären hämtade sig aldrig igen. En av de större talangerna någonsin med moderklubb Östersund.

Olof Mårs
Ytterligare en spelare, född och uppvuxen i Östersund, som valde att ta flyttsläpet till Skellefteå. Nu vet vi ju inte hur eftertraktad Mårs var, men så var det i alla fall. Han gjorde en stark juniorsäsong i AIK och testades i a-laget, men efter den säsongen testades spel i obskyra ligan i USA; AWHL. Mårs återvände aldrig till AIK eller Östersund, utan avslutade karriären iförd en gröngul narrdräkt.

Mikael Brancalion
Stortalangen som valde att utvecklas i Modo och kom tillbaka till AIK när det vankades chans till Elitseriespel. Den dagen vi gick upp var han dock utlånad till just Östersund och den store, lille människan Tommy Samuelsson var väldigt mån om att Brancalion skulle komma hem från Jämtland och delta i firandet. Sammanlagt blev det mer poäng i Jämtlands HF än i Skellefteå AIK.

Peter Bohman
En av våra större doldisar, som lånades in från Lejonström 1990, när Skellefteå hamnat i Allsvenskan. Sammanlagt blev det tre säsonger för den storvuxne backen. 1994 la han av med hockeyn, för att göra comeback i Östersund där han snittade över en poäng/match. Orimliga siffror som han aldrig varit nära tidigare.

Nils Bergström 
Född och uppvuxen i Östersund, men kom till AIK via Vallentuna. Hela karriären var brokig och AIK-sejouren innebar en lyckad juniorsäsong och sex a-lagsmatcher. Hemstaden Östersund lockade dock och inte mindre än tre gånger återvände han hem och det blev också där hockeylivet avslutades.

Edwin Hedberg 
Man kanske kan tycka att en Elitseriespelare borde rankas högre än allsvenska spelare (som finns kvar på listan), men ingen kan väl påstå att Östersundsfostrade Hedberg hade lyckan med sig i AIK. Likt Petter Henning gjorde han U16-landskamper och sågs som en oerhört lovande spelare. Tyvärr satte det bristande spelsinnet stopp för det och han fick lämna AIK efter lite drygt ett år.

Jens Nordin 
När man skriver ”Jens” i sin telefon och den föreslår att jag ska fortsätta med ”Nordin”, är det definitionen av lycka. Nordin kom till AIK som sistaårsjunior och sammanlagt blev det fem säsonger här. Det främsta minnet från Jens var att han gärna åkte in bakom motståndarmålet under uppvärmningen. Ibland ledde det till dålig stämning, vilket uppskattades. Nordin återvände så småningom till Jämtland, vilket också är en fin egenskap.

Henrik Hetta
Hetta var en poängspruta i Östersund och blev kvar i division ett relativt länge. Men hårt arbete och bra fysik är Henriks grundbultar och har man dessutom tillräckligt mycket talang kommer chansen i SHL. Åren i Skellefteå blev, som vi varit inne på tidigare, okej och inte mer än så. Han är väldigt hemkär och njöt av AIK:s årliga träningsläger i Strömsund, tio mil bort från Östersund.

Joakim Lidgren
Åkermans första backpartner i Skellefteå inledde hockeykarriären i Östersund som en utpräglat offensiv back. Den största och bästa delen av hockeylivet spenderades i Björklöven och det var också därifrån han kom till AIK. En kanonsäsong och en halvdan säsong här, innan den stora renoveringen 2001.

Emil Djuse
Djuse är en Östersundsprodukt som gått hela vägen från pojkhockeyn upp till a-laget. 2011/12 gjorde han 39 poäng på 35 matcher och ögonen öppnades hos större klubbar. Efter spel i sex olika klubbar hamnade han till slut rätt i Skellefteå AIK. Tre bra säsonger här gav ett kontrakt på andra sidan Atlanten.

Marcus Kristoffersson 
Kanske för högt placerad på listan, men vi är ju så förälskade i frispelet i samband med fighten Wernblom vs Jackman. Kristoffersson föddes i Östersund, men spelade för rivalen Brunflo, som under fem år var sammanslagna med Östersund. I AIK minns vi honom med värme, om än inte för det spelmässiga.

Fredrik Näsvall
Chocken över att hitta Näsvall på Östersunds roster från 94/95, innan USA-åren. Där var han lagkamrat med Vladimir Krutov och lärde sig säkert massor... Näsvall blev snabbt en stor profil i AIK där han gjorde det som föll honom in, och gjorde det bra. Avslutet blev inte som önskat, men i efterhand bygger det bara på myten. En spelartyp som saknas i hela hockey-Sverige.

Kommentarer

Skicka en kommentar