Fortsätt till huvudinnehåll

Hymnen ”Hela Sveriges AIK”


Traditioner, gemenskap och allsång på läktaren är tre saker som vi brinner för. När en grupp människor sluter sig samman, skapas en svårstoppad rörelse. Nu är inte Liverpool ett lag som har någon som helst plats i mitt hjärta, men att vara på plats på Anfield och höra hela arenan stämma in i ”You’ll never walk alone”, är en mäktig upplevelse som får håret att resa sig på armarna.

Den sången skrevs inte för fotbollens skull, utan till musikalen Carousel. Efter det har den sjungits in i olika versioner, men förknippas idag med Liverpool (även om många andra europeiska fotbollslag också har den som hymn). I Italien har många fotbollslag specialskrivna hymner som spelas och sjungs innan matcherna.

I Sverige sjungs det på fotbollsläktarna innan match, och det har börjat sprida sig inom ishockeyn också. ”Just idag är jag stark” (Hammarby) är ett exempel på allsång som inte är skapad specifikt för Bajen, medan Färjestads ”På den sköld du klär”, skrevs som en hyllning till avlidne ordföranden Kjell Glennert.

När AIK beslutade sig för att börja ha en sång/hymn före matcherna bestämdes det att Wannadies sångare och låtskrivare Pär Wiksten skulle samarbeta med North Power för att skapa den allsången som skulle tagga igång läktarna och sluta oss samman inför hemmamatcherna. Hand upp den som tror att en riktig låtskrivare är beredd att tumma särskilt många millimeter i samarbetet med ett gäng ramsskrivare utan övriga låtskrivarmeriter.

Nej, Wikstens artistiska integritet är givetvis stor och NP fick mer eller mindre ett färdigt koncept att tacka ja till. Några smärre förändringar genomfördes visserligen, men att kalla det ett samarbete är inte sant. Vi klandrar inte Wiksten jättemycket, utan med sina meriter ansåg han att han hade mandat att skapa fritt.

AIK borde inte ha låtit NP tro att de kunde påverka hymnen, då de i själva verket inte fick det. Detta ledde till att stora delar av klacken valde att bojkotta allsången, och då föll ju hela konceptet. Det är som att Lasse Berghagen inte skulle sjunga med i Allsång på Skansen. Nu har det gått ganska många år, och hymnen spelas inför matcherna. Många sjunger med, men den skapar inte på långa vägar den inramningen som den förväntades (och borde) göra. Dessutom är den inte särskilt bra och känns som något av ett hastverk.

Vi har noggrant gått igenom texten och fastnat för ett par textrader med undermåligt innehåll. Vi försöker bena ut vad dessa egentligen betyder här nedan:

Smör, lingonsylt och malt

Okej. Hur många av er kör med den kombon? Ursprungstexten var ”smör, lingonsylt och palt”, men där satte NP ner foten och vägrade. Den raden tilltalade säkert våra fans från Piteå, men inte en enda människa sammankopplar Skellefteå med palt. Nu blev ju ändringen till ”malt” endast ett fåtal procent bättre, men igenkänningsfaktorn på den textraden är noll.

Från Papas hela vägen till västra stå

I Stockholm fanns ett ställe (Papagallo, som tvingades stänga men som har återuppstått i nya lokaler) där utflyttade Skelleftebor ser AIK:s matcher. För min del saknar textraden relevans på läktaren 80 mil därifrån och känns mer som ett försök att få in en intern referens av sitt eget hockeyintresse. ”Från Byske hela vägen till västra stå”, hade varit bättre och en inzoomad Pär Mikaelsson på jumbotronen. Och hymnens namn byts till ”Hela bygdens AIK”.

Idén med att skapa den här typen av stämning inför matcherna är bra, men genomförandet blev fel och trots envisa rykten om att en skolklass i Umeå sjungit ”Världens bästa AIK” på en skolavslutning, så anser vi att det här inte håller. När de (klacken) som ska skapa stämningen, inte vill måste något förändras.

Det finns säkert de som tycker att det är barnsligt och att det bara är att sjunga med, men då bortser man från att hymnen INTE ÄR BRA. Den skapar inte den känslan som vi är ute efter och budskapet är väl också sisådär. Det är ju vi som är på plats som gäller och det är vi som tillsammans ska hjälpa AIK till seger.

Så vad ska då AIK göra?
1. Sluta spela hymnen.
2. Välj mellan alternativen att inför varje match spela en sång som till slut förknippas med AIK, såsom You’ll never walk alone förknippas med Liverpool. Ett förslag skulle, ironiskt nog, kunna vara ”My hometown” (skriven av Pär Wiksten). Mindre krystat. Mindre plastigt. Mindre tillrättalagt. Igenkänningsfaktor. Alternativ två är att låta de som har att skapa stämning som ett ideellt arbete, klacken, skriva ihop en text. Dels har de en större känsla för hur det är att gå på hockey i Skellefteå och dels är NP Sverige-ledande på ramsskrivning.
3. Eller lägg ner all inspelad musik i arenan och låt publiken ordna stämningen.



Kommentarer

  1. Håller med om att hymnen absolut inte håller den höga klass och skapar den stämning som en del andra laghymner lyckas med. Men med all respekt för klacken så är ju frågan om de har det i sig att skapa nåt bättre. Att skapa tradition går inte att göra hur som helst. Det tar tid. Oftast minst ett generationsskifte för att sålla bort konservativa det var bättre förr-mentalitet. Vänta bara ska du se. Fortsätter de med hymnen i tio år till ska du se att fler kommer att sjunga med oavsett lite konstigt textinnehåll. Sen angående det där med palt/malt, så är ju palt långt mycket bättre än malt. Snälla låt då i alla fall inte funky dan och fritte skriva.

    SvaraRadera
  2. Malt och Papas känns inte som jättestora problem. Låten har det tempo jag tycker en "hymn" ska ha.

    SvaraRadera
  3. Per Wiksten har ett 🖤💛-hjärta inget snack om nåt annat. Låter
    överbryggar mot även sittplats och fungerar utmärkt förutom just BP-s ”korrigering” malt istf palt. Var finns sinnet för humor och vers ? Har NP någon beslutsrätt som andra medlemmar inte har? Betänk att NP inte består av 5800 pers och det behövs fler för fulla läktare. Och trivsel kan ju skapas av att sjunga med. NP-beteende att bojkotta är ju enbart pinsamt. Men kanske ”Hela guldstans favoriter”passar bättre? 😉

    SvaraRadera
  4. All respekt åt klacken som är på plats varje vecka, år efter år, jag hade gärna stått där själv om det varit möjligt, men här kan det vara på sin plats att lyfta blicken en aning. AIK är större än Skellefteå. AIK är mer än en stad och en ståplatssektion. AIK är... en idé kanske?. Om att det finns saker som är heliga och vackra och starkare än vi. Mer än individerna. En gemenskap och en samhörighet, en historia. För mig hade det funkat lika bra med "från Times Square hela vägen till Västra Stå". Och palt har inget med Pite att göra. För mig är det maten jag fick när vi hälsade på i Granliden. Och Norsjö. Och Innervik.

    SvaraRadera
  5. Papagallo kan väl ses som ett sätt att säga att vi finns överallt. Hur många barer/restauranger utanför Västerbotten känner bloggen till som har eller hade en hel avdelning tillägnad Skellefteå AIK? Dit du kunde gå när du var på resande fot och alltid se en match tillsammans med folk du aldrig mött men som älskade samma lag som du.
    Finns en oerhörd småaktighet att inte Pär skulle ha rätten att nämna det stället bara för att klacken eller bloggen aldrig var där.

    Tack än en gång för en fantastisk blogg.

    SvaraRadera
  6. Hela guldstans favoriter har en skön hockey-matiné feeling.

    SvaraRadera
  7. Inget större fan av låten, men tycker att texten är helt ok, även om den var bättre med palt istället för malt. Kanske dumt att blanda in NP i låtskrivarprocessen överhuvudtaget. Hade nog varit bättre om Per skrivit låten på egen hand och sen hade folk fått tycka vad de vill om den.

    SvaraRadera
  8. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  9. Detta är ett mycket sent inlägg men jag har just suttit och lyssnat/sett youtubeklipp på AIK-låtar och tycker mig få en uppenbarelse. Det finns endast fyra låtar skrivna i Skellefteå som håller för historiens grymma ljus.
    Etta utan jämförelse är Skumdums "Skellefteå AIK" - bara för att den är så jävla bra.
    Tvåa är "Hela Guldstans Favoriter" med Roffe Staads Kör och Orkester (borde dom inte hetat Roffe Schtaaans...?) - bara för att dom har myntat odödliga ESS-KÅ-E-ELL-ELL-E-EFF-TEÅ - LETS GO och "hockeyglada i vår lada".
    Trea är "Det håller påa att hända igen" för att spelarna sjunger. Melker, Hagos, Forssell och Warg, Rundblad "spelar bas". Magiskt. Töntigt också men det är så rätt, titeln och texten.
    Fyra är "Decennium" med Mats Bergqvist, där idén kommer från SkellHell-folk, Tomas Nordström, Johan Brännström och Erik Wallberg och musiken från Tobias Kågström och Andreas Grenholm.
    I övrigt är det bedrövligt. Dan&Dom är säkert trevliga men, herregud, vi kan inte låta dom framföra låtarna själva. Det behövs influenser utifrån för att lyfta nivån. Papagallo, "Papas" i Wikstens text, är inte viktigt i sammanhanget, förutom i betydelsen att AIK är större än en liten stad i norra Norrland. Vi kan inte nöja oss med att Dan&Dom gör en ny AIK-låt så fort det händer något. Då blir vi Färjestad (dansband). Det vill vi inte. Inte heller att NP ska bestämma vad som är politiskt korrekt eller inte. Världen är stor. AIK är större.

    SvaraRadera
  10. En ypperligt sen kommentar, man får hoppas på att någon annan också stöter på den här tråden som jag gjorde, men jag ser det som att en hymn är till för att skapa en slags sammanhållning, vilket en 3 minuter lång rock/pop-låt inte gör alls.
    Ett par verser, som alla snabbt kan lära sig, som man känner sig stolt över att sjunga, oavsett åldersgrupp, är det som krävs. Djurgårdens IF har skapat en melodi som är obligatorisk innan varenda hemmamatch och som är ganska oslagbar i genren (’Sjung för gamla djurgår’n’); man har använt de verser från den ursprungliga låten från 70-talet som bäst symboliserar klubben. Vi behöver, och kan säkert med det material man redan har, göra någonting liknande där staden, bygden och gemenskapen (klubben) är essansen.

    För övrigt behöver man inte deklarera en officiell hemmalåt för att den ska kunna användas. Vem som helst kan börja sjunga vad som helst, menar jag. Att säga att det hänger på NP att få fram en slags hymn är kanske att ta i, men bollen ligger definitivt i ”deras” händer. Med allt detta sagt så krävs det ingen hymn alls i grund och botten. Däremot skulle det definitivt hjälpa klubb och lag att få fram/stärka en identitet.

    SvaraRadera

Skicka en kommentar