Fortsätt till huvudinnehåll

Bloggar & media


När internet kom till våra liv på allvar ökade de mediala kontaktytorna med Skellefteå AIK med tusentals procent. Från att Norran varit den enda riktiga källan till nyheter öppnades nu en helt ny värld. Visst kunde man lyssna på Radiosporten och visst kunde AIK, vid ett fåtal tillfällen, dyka upp på en sportsändning på TV, men ville man veta mer hade det alltid varit Norran som gällt.

Plötsligt fanns nu hemsidor, forum och bloggar, där folk delade med sig av åsikter och rykten. Debatten och intresset kring hockeyn ökade. Givetvis visste man bäst själv, men det var också intressant att läsa vad andra visste, tyckte och hade snappat upp under en fika-sittning på Ainas. Det fanns heller inga riktiga begränsningar, utan det som skrevs var ofiltrerat.

Idag har nästan allt sådant försvunnit och ersatts av diverse grupper på Facebook och liknande, där man delar bilder på svartgul-målade fågelholkar eller tycker att AIK borde ta tillbaka Bud Holloway. Att diskutera AIK på djupet har försvunnit, men lever förhoppningsvis kvar i olika kretsar, såsom kompisgäng och liknande. Dagens offentliga ”debatt” gör en mest bara trött och matt, och man längtar tillbaka till en tid som aldrig kommer tillbaka.

Idag ska vi titta på vad internets intåg och fortsättning innebar i AIK-väg. Innan mediabruset blev för stort och ytligt. Vi kommer att minnas tillbaka på olika bloggar, både spelarbloggar och annat. Intervjuserier, poddar och andra återkommande inslag med fokus på Skellefteå AIK. Våra bloggtexter innebär en hel del googling och vi har stött på oväntat många personliga bloggar av supporters. Något som uppskattas, men fokus idag kommer mer att ligga på officiella kanaler.

Johan Ramstedts blogg
Minnet sviker mig, men känslan är att det fanns en viss offentlighet i Johans blogg, eller om jag bara sprang över den. Oväntat var det i vilket fall som helst. Inte minst med tanke på att Ramstedt inte direkt är en person som söker rampljus. Bloggen var av ganska personlig karaktär och det som etsat sig fast allra mest är hyllningen till hans mammas ananaspaj. Den skulle visst vara något utöver det vanliga. Vi råkar veta att Johan är inne här och läser ibland, och förhoppningen är att detta korta stycket i förlängningen kanske kan leda till en bit av Ann-Sofies paj.

David Rundblads blogg på Norran
Rundblad växte, med all rätt, fram till en kelgris i Skellefteå och även bland journalisterna på Norran. När han flyttade över till NHL var våra förhoppningar att han skulle växa fram till en superstjärna och han tackade ja till att med jämna mellanrum skriva blogginlägg på Norrans plattform. Det skulle ge oss en insikt i hur proffslivet fungerade och även förmånen att få följa Rundblads framfart på nära håll.

I takt med att framgångarna uteblev dröjde det längre och längre mellan inläggen och det sista skrevs från ett motell i Phoenix efter det att han trejdats dit. Med på bilden var en sunkig pool, långt från glamouren vi alla hoppades att hans NHL-karriär skulle innebära. I bloggens slutskede skickades han fram och tillbaka till farmarlaget Portland, satt ibland i kostym på läktaren, men det allra sista inlägget vädrade morgonluft, då rubriken var ”Ikväll smäller det!”.

Johan Forsbergs bloggande
Forsberg byggde upp en image där han gärna framställde sig som allt annat än hockeyspelare. Det var viktigare att vara människa. Hockeyn var bara ett jobb. På Megafonen bloggade han lite, lite grann om hockeylivet, men även om mode, feminism och övriga betraktelser. Innan dess bloggade han på en annan sida, som jag glömt, men han nådde vissa framgångar bland ett klientel, som inte heller brann för idrott.

Cribs med Yared Hagos
En ganska populär show på MTV var Cribs, där kändisars lyxhem besöktes och man kollade in bilarna i garaget, poolen och tennisbanan. HV71 körde en semi-ironisk variant på detta då bland annat Jukka Vuotilainen bjöd in tittarna till sitt hem. AIK tog rygg på det och det var stor underhållning då Hagos visade upp sin tvårummare på Sörböle. Sneakers, häng i soffan och utsikten från balkongen granskades. Har ni missat denna godbiten finns den på följande länk:

Yared Hagos: Cribs

Norranbloggen 
Bloggen innebar en revolution. Ekström och Savonen gjorde ett stort jobb och bevakade i princip varenda träning, snappade upp rykten och bjöd på anekdoter och kuriosa. Dessutom med en kommentarsfunktion som lockade väldigt många människor och när bloggen var som störst var den den huvudsakliga källan till AIK-nyheter. Med åren har den stagnerat kraftigt och finns nu dessutom bakom en betalvägg.

Kostnad och sjunkande kvalitet gör att de måste ha förlorat 80-90% av läsarna, jämfört med när den var som störst. Hockeyintresset i stan skulle må gott av en fungerande och intressant Norran-blogg, men tyvärr kommer den nog aldrig att nå samma höjder som förr.

David Ekströms skojiga spelarporträtt
I en serie möten med spelare bjöd David Ekström på en annorlunda sorts humor som gick hem hos många, men ratades av ungefär lika många. En skiljelinje mellan dessa två falanger är nog genuint hockeyintresserade och allmänna slamsare. Då vi anser oss tillhöra den första gruppen var det oerhört jobbigt att se Melker Karlssons sketcher kring hur mycket han saknade David Rundblad eller när Joacim Eriksson gosade med hunden Bianca. Förhoppningsvis ledde detta till några fler besökare på matcherna, men vi tar oss friheten att tvivla.

Gäst hos Fahlman
På Västerbottens Folkblads hemsida publicerades avslappnade intervjuer där Jonas Fahlman mötte olika AIK-relaterade profiler. Spelare, tränare och före detta tränare. Fahlman backade inte för att ta upp lite känsliga ämnen och som tittare var det sällan man drog mössan över ögonen på grund av att man skämdes eller led av en stel stämning. Jobbigast var Christian Söderströms oerhörda problem att sitta still. Måhända berodde succén på att intervjuserien låg precis rätt i tid, i samband med att vi var på väg uppåt, men minnet av den är positivt och man såg fram emot nästa avsnitt.

AIK-podden
Fahlmans intervjuer gick en del på djupet och vände sig till initierade fans. Vilka som är mottagare för nuvarande AIK-podcast är oklart. Syftet är nog att få till en feel good-stämning, men för oss som gärna vill veta annat än vilken Jocke Lindströms favoritgodis (dubbel-Daim) är, så känns det ganska jobbigt att lyssna på. Stämningen är stel, krystad och ganska intern och tonen är snarare skojfrisk än hockeyrelaterad. Förhoppningen är väl att målsättningen är att locka nya supportrar, snarare än att tillfredställa befintliga.


Förhoppningsvis kommer det att dyka upp en blogg, podcast eller liknande som verkligen satsar på att bygga upp AIK-intresset igen, parallellt med att locka nya supportrar. Just nu finns det ingen kanal som lägger kraft och energi på detta, utan det mesta rapporterandet känns lite trött och slentrianmässigt.

Kommentarer

  1. Många av de angivna exemplen är/var av noll intresse för mig personligen.
    Däremot högt-i-taket-debatterna på northpower.nu-forumet eller Hockeykulturs dito, det var läsning med glöd för att inte säga skogsbrand! Förutom NP:s forum så hade ju samma sajt också en nyhetsredaktion under några säsonger som i mitt partiska tycke var på en nivå som "Starstruck-mysa-med-spelarna-Ekström" inte har en chans i Skellhelvetet att matcha. Krönikor, matchrapporter, intervjuer, det mesta. Och samma känsla får jag av denna eminenta blogg, det är genuint AIK-intresse utan pröjs eller glamour utan det är för den kärleksbrinnande AIK-passionen ♡

    SvaraRadera
  2. Hockeykultur. Fan vad jag saknar hockeykultur.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Minst sagt. Och med det sagt: när kommer bloggposten om Hockeykultur?

      Radera
  3. Ja, fantastiska HK. :) I ljust minne bevarat / Keijo

    SvaraRadera
  4. Eftersom jag och min fru totalvägrar sådan skit som Facebook, hoppas jag att det som kommer ,om vårt älskade AIK, kommer någon annanstans.

    SvaraRadera
  5. Måste ju säga att den här bloggen med bravur fyller iaf en del av det behov av AIK-relaterat innehåll som den genomsnittlige internetsurfaren kan tänkas besitta.

    SvaraRadera

Skicka en kommentar