Fortsätt till huvudinnehåll

Supermänniskan Erik Forssell


Statistiken säger att sannolikheten för att bli SHL-spelare ökar ju tidigare på året man är född. Erik Forssell, som är född i januari, känner naturligtvis till det. Erik Forssell vet och kan allt. Att han föddes i januari gagnade honom tidigt i livet. Han började nämligen skolan ett år för tidigt och gick med 81:orna, trots att han är född 1982.

Redan som sexåring hade han redan klivit förbi en hel årskull. Och utan att veta ett smack egentligen, så är det ingen dålig gissning att Forssell skoltiden igenom levererade toppbetyg. Parallellt med det utbildade han sig till hockeyspelare och om vi ska fortsätta gissa, så var han tidigt ute vad gäller att släppa pucken och hitta öppna ytor, istället för att dribbla och svärma runt pucken. Hans tekningsstatistik från pojkåldern ska vi inte ens tala om.

Som rubriken och inledningen antyder, är vi rätt imponerade av Erik. Noll hål i tänderna, grym på TV-spel och en Gud i köket. Möjligtvis överdriver vi en smula, men visst är känslan att Forssell lyckas med det han tar sig för. Det enda plumpen i protokollet är inte en så liten plump. 18 år gammal flyttade han som bekant till Björklöven och blev kvar där i sju säsonger.

Att han blev kvar där byggde säkert på en kalkyl över att han skulle utvecklas optimalt för att senare komma Skellefteå AIK till gagn, men att han flyttade till Umeå berodde på att han kombinerade hockeyn med en universitetsutbildning i teknisk fysik. Det, och mycket annat, gör att Erik Forssell under karriären var ansedd som SHL:s smartaste spelare.

2007 kom han hem till Skellefteå och sedan det året har vi aldrig missat slutspel och Forssell gjorde aldrig under 20 poäng. Bästa poängmässiga säsongen kom 2014/15 när han var lagkapten och skulle leda laget. Något han lyckades briljant med. Och tekningarna sen. Hans svagaste tekningsår var 2013/14, då han ”bara” nådde 54,69%. Tekningsstatistiken har vi redan gått igenom, men det går inte att skriva ett inlägg om Erik Forssell utan att åtminstone nämna hans styrka i tekningscirkeln.

Vi ska nu stanna till och en gång för alla fastställa vilken vinnare Forssell var, genom att gå igenom alla hans avgörande insatser i slutspel genom åren.

Slutspelet 2008

K1: När Kent McDonell avgjorde den enda matchen vi vann var Forssell på isen.

Slutspelet 2009

K1: McDonell avgjorde även denna matchen och även då var Forssell var inne på isen.

K4: Forssell sätter spiken i kistan med sitt 3-0-mål.

Slutspelet 2011

K4: Forssell sätter viktiga 1-0, då vi tar ledningen med 3-2 i matcher mot Linköping.

S3: Forssell kvitterar med tre minuter kvar och avgör i Sudden mot Luleå.

S4: AIK kvitterar till 2-2 i matcher och ännu en gång heter Sudden-målskytten Erik Forssell.

Slutspelet 2012

K2: 1+1 av Forre då vi tar ledningen med 2-0 i matcher mot Modo.

S5: 1+1 igen då vi tar ledningen med 3-2 i matcher mot Solna.

S7: Forssell spelar fram till Christian Söderströms game winning goal.

Slutspelet 2013

K2: 2 mål av Erik då vi mosar Brynäs borta med 7-3.

K3: Game winning goal och assist till Melker Karlssons mål i tom kasse.

S2: Forssell spelar fram till John Klingbergs mål i Sudden.

S6: När Jimmie Ericsson sänker Cluben med sitt 3-1-mål är han framspelad av Forssell.

F3: Forssell spelar fram till Sevc viktiga 1-1-mål.

F4: 2-0 och 4-0 görs av Erik Forssell då Luleå förnedras och finalen avgörs.

Slutspelet 2014

K2: Forssell är på isen då Fredrik Lindgren!! avgör med endast sex sekunder kvar.

K3: Erik spelar fram Jimmie Ericsson till hans game winning goal.

S5: 1+1 då vi blir klara för final.

F1: Framspelning till Jimmie Ericssons game winning goal

Slutspelet 2015

K2: Forssell blir tvåmålsskytt då vi tar ledningen mot Brynäs med 2-0 i matcher.

K3: Sen kvittering av Forssell i en match AIK vinner i Sudden.

S2: Hattrick av Forre!

S5: Forssell spelar fram till Oscar Sundqvists game winning goal.

Slutspelet 2016

K4: Forssell spelar fram till matchens enda mål som görs av Janne Pesonen.

S5: Framspelning till Martin Lundbergs 3-3, i en match vi vinner med 5-3.

S7: Erik Forssell avgör i Sudden i game seven!

F2: Game winning goal då AIK kvitterar finalserien.


Där har ni en liten mix av vad Erik Forssell pysslar med i slutspelstider. Förmågan att vara på rätt plats vid rätt tillfälle är givetvis ingen slump, utan vinnare som Erik har även den superkraften. När Skellefteå-företaget Gold Town Games skulle sätta ihop det taktiska paketet i spelet World Hockey Manager, kontaktade de Erik Forssell, för vem skulle vara mer lämpad till det? Både taktikdelen och säkert även det tekniska hade man nytta av Skellefteå AIK:s egen professor.

När den aktiva hockeykarriären tog slut var AIK väldigt snabba med att knyta till sig Forssell, som redan under sitt första år på det nya GM-jobbet hann sätta en betydligt trevligare prägel på laget och spelet, än vad hans föregångare Mikael Lindgren förmådde. Han behärskar också den nya statistiken som SHL-klubbarna har köpt in. Vi har oerhört svårt att se att någon annan sportchef ska ha lika god koll och förståelse för den biten.

På frågan om det har varit svårt att sätta sig in i den nya tjänsten, med allt vad det innebär, svarade Erik Forssell helt kort "Nej". Istället hinner han med att träna med laget, där hans fysiska status är någonstans i mitten och dessutom har han ett finger med i spelet vad gäller att utveckla tekningarna, som har varit ett sorgebarn, egentligen sedan Forssell själv slutade.

Men en match till hann han med. Den skedde i hans moderklubb Lejon. Hans sista match slutade 3-0. Erik Forssell svarade för två mål och en assist.








Kommentarer

  1. Forre är en fantastisk människa som kommer att leda oss mot nya höjder

    SvaraRadera

Skicka en kommentar