Fortsätt till huvudinnehåll

Kändisar som hejar på AIK


Kan ju säga direkt att vi inte har det Brynäs har i Rolf Lassgård. Det vill säga en riksbekant person som brinner ordentligt. För jag har sagt det förr; brinner man så är man på plats. Ett Cmore-abonnemang hjälper AIK exakt noll. Och Lassgård är inte bara på plats. Han lever sig in, hejar och buar. En fin representant för Brynäs.

Det finns också kända personer som är förknippade med diverse lag, men som rent geografiskt eller jobbmässigt inte har möjlighet att vara på plats jämt. Oklart hur hardcore de egentligen är. Adam Alsing och Färjestad, Jan Bylund och Björklöven, samt Lars Ohly och Djurgården. Luleås Minecraft-miljonär Jakob Porsér har gått ett steg längre och skänkt stora pengar.

Det finns egentligen ingen rikskändis som officiellt gått ut och verkligen basunerat ut att han/hon älskar Skellefteå AIK, men vi har hittat några stycken vars hjärta klappar för AIK, utan att de för den skull skryter om det i media. Och det är bra, den inre striden vi alla för behöver inte vara en riksangelägenhet. Här kommer i alla fall 7-8 stycken, mer eller mindre kända AIK-fans. För att få inlägget lite mer kontroversiellt rankar vi deras AIK-hjärta.

1. Sten-Georg
Deras kändisskap bygger just på att de hejar på Skellefteå AIK och när vi har varit i kontakt med före detta spelare, lyfter de undantagslöst fram tvillingarna när de ska berätta om sina bästa minnen från tiden här. På 80-talet var de lika hemtama i bortalagets omklädningsrum och blev på så vis kända även i andra städer. Det finns inte en människa över 20 år som inte vet vilka Sten-Georg är, och vi önskar att deras arv lever kvar för evigt.

2. Joakim Nyström (bilden)
När Jocke var som allra bäst var han rankad sjua i världen. (1986) Precis i samma veva som AIK klarade kontraktet att få stanna i Elitserien. Nyströms storhetstid sammanföll med svåra hockey-år och det går ju att spekulera i hur det hade gått om AIK varit bättre. Jocke sprang ibland av tennisplanen för att ringa och höra hur det gick för Skellefteå. Man kan tänka att han hade mått bättre tennismässigt om han brunnit mindre, för det var ett evigt lindansande. Men man kan också tänka sig att tennisen gått sämre om han inte hade haft hockeyn att tänka på.

3. Micke Leijnegard
Mannen med röster till ”tigerränder och taggtråd” i introt. Micke var också den som fick äran att vara konferencier vid firandet på torget 2013. I samma veva publicerades en intervju med honom där han förklarade att han ”lidit något fruktansvärt” genom åren. Och just lidande är något vi är väldigt svaga för. Utan att avslöja mer än så, vet vi också att Leijnegard varit aktiv på hockeyforum och debatterat på hög/låg nivå. Det enda vi skulle vilja ha mer av är AIK-t-shirts i Mästarnas mästare och liknande utspel.

4. Pär Wiksten
Wannadies-sångarens största bedrift är sången ”My hometown”, som i regel spelas vid kvällens första hemmamål. Hymnen ”Hela Sveriges AIK” är också skriven av Wiksten, men hela den texten kommer att dissikeras i ett senare inlägg. Det är just musiken som sammankopplar Pär och hockeyn, även om han ibland som ung grabb tog sig från Jörn in till matcherna. Om du befinner dig på ett Älska Skellefteå-evenemang i Stockholm kan du nästan räkna med att se en kille med popstjärne-aura iförd en svartgulrandig halsduk.

5. Roland Hedlund
Hedlund är skådespelare, vars främsta insats var som inlandskorrupt polis i filmen Jägarna. Hans främsta insats som AIK:are är som vaktmästare i introfilmen från 2011. Givetvis ingen slump att Roland Hedlund valdes ut till den rollen. Han är också från den generationen att han minns matcherna från Norrvalla, där det ibland kunde vara upp emot 30 minusgrader. Nu lever inte Hedlund längre, utan följer matcherna med Garvis, Acka, Klimpen, Göte, Hasse och de andra grabbarna från annan ort.

6. Stig Strand
Om Stig Strand gick på fler hockeymatcher, så skulle han knappast behöva knapra Vitaepro (som han gör reklam för). En rafflande hockeymatch är mer testosteron-höjande än valfri medicin. Det blir lite slumpens skördar för ungdomar som växer upp på andra orter än där det finns hockeylag. Det bästa laget inom rimligt avstånd under Strands barndom var just Skellefteå och man byter inte favoritlag, när man väl har valt. Stigs intresse är nog tämligen svalt, men han stämmer in på inläggets kriterier.

7. David Lindgren
Att ställa sig och ropa ”Heja Skellefteå” på ett Melodifestivalen-genrep ger inga pluspoäng. Det skulle lika gärna Lotta Engberg göra för att få igång publiken. Inte heller att skriva den väldigt tama låten ”Let’s go Skellefte AIK”. Däremot att komma med en AIK-tröja på en Malmö-träning och slåss mot Nils Andersson, medan Mello var i just Malmö. Det agerandet ger en plats på listan, då bloggen ställer sig tvekande till Lindgrens egentliga hockeyintresse.

8. Farao Groth
Radioprofilen Farao är väl mer intresserad av grabbarna i omklädningsrummet än själva hockeyn. Han får ändå sistaplatsen på listan eftersom han dels är en av få utbölingar som valt AIK och dels för att han bidrar till att det blir lite mer svartgult i etern.


Förmodligen har vi missat ett antal kändisar, så om ni vill får ni gärna kommentera fler förslag. Dock inga hockeyrelaterade sådana. Att Hardy Nilsson och Pär Mikaelsson hejar på AIK, är givet.

Kommentarer

  1. David Lindgren är genuint hockey och AIK-intresserad. Han spelade själv ishockey i KAIF, upp till A-pojkar...

    SvaraRadera
  2. Micke Leijnegard7 augusti 2020 kl. 09:50

    Jag är så ohyggligt imponerad av bloggens flit - en njutning att vakna VARJE morgon och hitta en ny artikel! Fantastiskt jobbat! Det spelar väl ingen större roll om allt inte är hundraprocentigt korrekt - jag är ändå så glad att få läsa kärleksfulla nördkunskaper och värdelöst vetande om mitt älskade AIK. Men när det gäller min egen vansinniga, helhjärtade och självförbrännande kärleksrelation till AIK blir det plötsligt VIKTIGT! Först och främst är det en STOR ÄRA att hamna på tredjeplats! Men. Tycker att ni hade kunnat researcha mig lite bättre. Om det inte är så att den enda faktor ni mäter är antalet fysiskt besökta hemmamatcher förstås. För en som har ätitsovitskitit Skellefteå AIK från tio års ålder till typ femti känns det trist att bli beskriven som något av en sval medgångssupporter. Jag som har förstört förhållanden och vänskaper med min fanatism. Blivit mordhotad av Green Devils en blöt natt i Umeå. Fortfarande sjunger lövenklacken en nidvisa om mig, varje match. Men på en punkt ger jag er rätt. När jag sent omsider fick barn gick det inte längre att vara hockeytalibanextremist, barnen kom ungefär samtidigt som vi blev bäst i Sverige och då förvandlades intresset från livsviktig motståndsrörelse till avslappnad glädje och stolthet. Och det var så underbart. Äntligen, liksom. Enligt er skulle jag kanske inte platsa på listan alls numera? Nåja, skit samma, de som känner mig vet. En grej till bara. Jag inte bara läste Tigerränder och Taggtråd. Jag hittade på det. Pea ringde och frågade om jag ville skriva en introtext och jag pusslade ihop det gamla uttrycket från Hardy om att grabbarna käkade taggtråd före matcherna och smög in en pik till brynäsarna angående det gamla tjafset om vem som har tigerränder på tröjorna (de claimar på Solnavis ensamrätt på tigern) och gillade ljudet av två ord på T. Hade jag varit reklamare (och gniden) hade jag kanske varumärkesskyddat. Men det gjorde jag inte. Dessutom heter jag Micke. Inget annat. Men tusen tack för att jag fick vara med ändå. Fortsätt den goda kampen. Och puss och kram.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Micke och tack för din långa text. Tänk om fler som blir omnämnda här skulle engagera sig så! Ett önskvärt blogginlägg vore att du fördjupar dig i dina AIK-anekdoter. Om det är av intresse får du gärna svara här.

      Radera
    2. Har bloggen koll på Mickes band baggotstreet med den oförglömliga banger s Shout and scream som handlar om just AIK?
      https://soundcloud.com/baggotstreet/shout-and-scream?ref=clipboard

      Radera
  3. " ätitsovitskitit" = bra micke. Jag tillhör oxå de som fick AIK i modersmjölken.

    SvaraRadera
  4. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  5. Micke Leijnegard7 augusti 2020 kl. 21:20

    aik4ever - det gör jag mer än gärna! Hur går vi till väga?
    Anonym - härligt! Hata Löven!

    SvaraRadera
  6. Inte bara Stig Strand utan även Ingemar Stenmark. Vill minnas att det var i en av kvällstidningarna i samband med något hockeyreportage som han berättade att han var AIK-supporter. Oklart hur intensivt.

    P O Enquist. Att Hjoggbölesonen var AIK:are överraskar förstås ingen, men jag minns en tidningsartikel mitt under de mörka åren där han kom med den underbara kommentaren: "Det är en gudomlig orättvisa att Björklöven spelar i elitserien och inte Skellefteå AIK". Citatet i sig, men även platsen (det var knappast för att prata hockey han intervjuades, men han gjorde det ändå) och tidpunkten (dvs under vår ökenvandring) visar på stort AIK-hjärta.

    Sen...kändis och kändis...det är nog inte så många som känner till honom (och dessutom en inte särskilt inbiten AIK-are numera, enl egen utsago), men som svensk mästare i fotboll, ett par landskamper, och x antal allsvenska säsongar kanske intresseklubben kan vara intresserad ändå? Han är dessutom norrbottning och det är ju alltid kul att de håller på rätt lag - Gunnar Samuelsson.

    Ett hedersomnämnande, även om han naturligtvis inte alls är AIK-are utan ur-gnagare, tycker jag kan gå till Jerry Williams. När det inte krockade med någon turné var han ett givet inslag på bortaläktaren under våra matcher i Stockholmsområdet. Det hade förstås med hans fru (som ju är från Skellefteå) att göra - och möjligtvis också att han gärna stöttade DIF och SSK:s motståndare, men alltid roligt att se honom bland bortafansen. Och undrar om hans stora gnagethjärta med tiden inte också lämnade lite plats över till oss?

    SvaraRadera
  7. Vill minnas att PO Enqvist-citatet även avslutas med "...men Gud är god och kommer snart rätta till sitt misstag."

    Bara instämma i hyllningskören till bloggen.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Legendariskt citat! Vila i frid PO!

      Radera
  8. Om du ska intervjua Micke Leijnegaard kan du fråga honom om serien Hockeyns Vagga där familjen Leijnegaard nämns vid namn och hur sann beskrivningen är? https://web.archive.org/web/20050109033650/http://www.skelleftea.se/kommun/trycksaker/skelleftetidningen/serier/hockeyns_vagga.pdf

    SvaraRadera
  9. Ang PO Enquist, så förklarar hans citat ”Gud rättar till” att det tog 16 år för återkomsten. PO skriver ju att i nöden är ”Människosonen alltid upptagen på annat håll” 😉

    SvaraRadera
  10. Mathias Dahlgren den hittills ende svenske kock som vunnit Bocuse d’Or är ju AIK-supporter. Jimmie har ju fö pryat hos Mathias.👍👍

    SvaraRadera

Skicka en kommentar