Fortsätt till huvudinnehåll

Dråpliga situationer


Det finns ett TV-program som går på Kanal 5, som heter Americas funniest home videos. Videoklipp som tittarna har skickat in på exempelvis katter som dansar, skojiga fallolyckor på skateboards och rejäla magplask i en pool. Oavsett om du sett programmet eller ej, förstår du konceptet. Lättsmält slapstick-humor, som kanske inte passar alla.

Vi har haft lite komedi-inslag här på bloggen och är du sugen på en skrattfest kan vi rekommendera inläggen ”Björklövens senaste 18 år” och ”Christer Lärking hånas av en fullsatt arena”. I vanliga fall är hockeyn och AIK nästan på liv och död, så därför kan det vara bra och nyttigt att slappna av och dra på smilbanden ibland.

Det är klart att man kan skratta till under matcher någon gång. När Joakim Lindström förnedrar motståndarna eller när Alexander Urbom står för ett uppspel i midjehöjd. Ett fall av domaren drar ofta ner skrattsalvor från läktaren. Knattematcherna i paus kan leda till hjärtliga skratt och ett pling som innebär ett baklängesmål för Löven innebär jubel och hånskratt.

Idag ska vi titta på olika situationer genom åren när det blivit lite tokigt. Det kan vara situationer under eller i samband med match. Tränare och sportchefer kommer inte heller undan. Vissa gånger har man i stunden blivit irriterad, men i efterhand har man kunnat skratta åt eländet. I slumpmässig ordning kommer här bloggens svar på programmet som beskrevs i början. Minus det visuella.

Sebastian Aho glömmer skridskoskydden på i direktsändning 
Mitt under brinnande slutspel 2014 hände det. Skellefteå hade fått en drömstart mot Linköping. Vinst i första hemmamatchen och ledning med 4-2 efter en period i andra matchen på bortaplan. Under en intervju med Clubens Johannes Salmonsson skrinnade 18-årige Sebastian Aho in på isen. Eller trodde att han skulle skrinna. I själva verket satt skydden på och Bambi på hal is var ett faktum. Mitt i direktsändning. En sammanbiten Aho erkände att det förmodligen skulle bli en hel del pikar från lagkompisarna. Matchen vanns med 8-2, vilket nästan har lika stort skrattvärde.

Gokart-tifot i Sundsvall
Seriepremiär borta mot Sundsvall 2001 och ett helt nytt lag. North Power fick på den tiden enkelt ihop två bussar och det var en segerviss skara supportrar som satte av söderut. AIK tog programenligt ledningen, men den förväntade dominansen på isen uteblev och Sundsvall kvitterade. Stor frustration utbröt på läktaren och NP:s reseansvarige fick syn på en trave gokartdäck som låg i utrymmet mellan isen och läktaren. Ett par andra dårar hakade på tilltaget och med tiotalet små däck inne på isen, fick spelet avbrytas. AIK vann till slut matchen på straffar.

Emil Kåbergs handskar utrymmer arenan
Under andra finalmatchen 2011 fick Färjestads Emil Kåberg, oturligt, en puck upp i ansiktet. Blodvite uppstod och efter en kort koll i omklädningsrummet åkte Kåberg till sjukhuset. Blodet hade hamnat på hans handskar, som hängdes upp för att torka. Svett var en annan ingrediens och den började droppa ner på FBK:s hemmagjorda handsktork. Ångan från svettdropparna som hamnade på torken ledde till att brandlarmet gick igång och arenan fick utrymmas i första periodpausen. Kåberg hann säkert tillbaka för att se Jimmie Ericsson avgöra matchen i den femte perioden.

Mikael Lindgren missförstår begreppet ”circle of trust”
North Power har en årlig träff med AIK, där det som sägs innanför dörrarna stannar där. Det pratas silly season och ekonomi och allt möjligt annat. Disciplinen att hålla tyst är hög. 2018, dagarna innan slutspelet, genomfördes det årets möte. Stämningen var inte jättegod, med tanke på hur trött laget kändes och vi hade väl lite till mans nästan gett upp säsongen för att gå vidare till silly season. Det var en illa dold hemlighet att Mantas Armalis var klar för AIK. I förtäckta ordalag brukar sådant erkännas på dessa möten, men Micke Lindgren gav sken att knappt ha hört talas om Mantas, vilket sänkte förtroendet ytterligare.

Jimmie gömmer pucken
Har inte en aning om vilken match, säsong eller motståndare det här handlar om, men minnet är värt att nämna ändå. Tumult uppstod framför motståndarmålet och pucken hamnade i nät. Jimmie höll en otippat låg profil under gurglet och hämtade istället pucken och la den på sargen, rakt bakom mål. När allt var över och linjemännen skulle släppa pucken, var det bara en person på isen som hade en aning om var pucken var och Jimmie hade inte en tanke på att avslöja det.

Jonathan Pudas gör självmål i CHL
Mer en dråplig situation som tas upp mest av anledningen att få använda orden ”självmål” och ”CHL” i samma mening, vilket är oerhört passande. Matchen spelades mot Djurgården och AIK hade plockat ut målvakten eftersom Djurgården hade en avvaktande utvisning. Pudas spelade pucken bakåt mot offensiv blålinje, men ingen var där och pucken gled rakt in i egen bur. Målvakten Niklas Svedberg fick målet, men det roligaste av allt är att en reporter sökte upp Brynäs gamle back Tommy Sjödin, som 2007 gjorde ett liknande självmål i en slutspelsmatch. Sjödin var, tolv år senare, fortfarande förbannad och menade att det är en skitregel. Vilket han ju har rätt i.

Henrik Karlsson får kramp - varenda match!
Drick mycket så att du inte får kramp! Idag blir det varmt, så kom ihåg att dricka mycket! Direktiv varenda ung människa fått vid flertalet tillfällen. Kan det vara så att Henrik Karlssons omgivning helt missat att berätta det för honom? För med tanke på hans relativt svaga engagemang kan han väl inte svettas så mycket? Gång efter gång tvingades Karlsson i varje fall bytas ut i tredje perioden på grund av krampkänningar. När han mötte pressen efter en match svarade han: ”Jag vill inte prata så mycket om det, utan det gäller att fortsätta träna på och äta och dricka rätt.”

Tommy Samuelsson i mitella
Vid ett tillfälle under senaste säsongen skulle de skadade spelarna Jacob Olofsson, Jonathan Berggren och Albin Eriksson köra lite extraträning. Den som skulle drilla grabbarna var Tommy Samuelsson. Men, likt Sebastian Aho, glömde han skridskoskydden på, gör en obehaglig vurpa och blir liggande på isen i svåra smärtor. Det hela mynnar ut i en axeloperation och mycket korthuggna svar när Tommy intervjuas efter förlustmatchen mot Brynäs. ”Nja, det kan vi ta en annan gång”, är svaret på frågan om han har fallit.

Strömmen går under en J20-match
Det är tyvärr inte ens nära fullsatt under juniormatcherna, så man kan välja och vraka vad gäller var man vill sitta. Under den aktuella matchen var det ett gäng killar, 25-30 år gamla som valde att sätta sig på pressläktaren. En av dessa började vicka på stolen och tappade efter en kort tid kontrollen. När stolen var på väg att välta greps han av panik och sträckte sig efter något att fatta tag i. Och visst fick han tag på något. Sladden som styrde all ström i hela arenan. Under fallet drogs kabeln ut och det blev svart i hallen.

North Power och kvittorullarna
Inspirerade av fotbollsklubbar i Europa hade NP under ett par veckor samlat ihop en stor mängd kvittorullar. Syftet var att kasta dessa i samband med att laget åkte in på isen. Ett hav av papper skulle skapa en skön effekt. Tanken var god, men till skillnad från fotboll, så spelas hockey på is och när rullarna nådde den fortfarande lite blöta isen, fastnade pappret. Isen fick skrapas och spolas om och NP lanserade ramsan ”Det var inte meningen”.

Kommentarer

  1. På vilket sätt är avvaktande utvisning en skitregel? Vore det bättre om domarna blåste av direkt förseelsen sker?

    SvaraRadera

Skicka en kommentar