Fortsätt till huvudinnehåll

Vår fina relation till Tingsryds AIF


Avståndet mellan Skellefteå och Tingsryd är 971 kilometer fågelvägen. Det beräknas ta cirka fjorton timmar att ta bilen dit. Ändå är den lilla orten som ligger så långt borta en av våra främsta "handelspartners". Vi har under de senaste 20 åren hämtat en tränare och fem spelare därifrån. Dessutom har ytterligare sex spelare både representerat Skellefteå AIK och Tingsryd.

I tätorten Tingsryd bor det drygt 3000 personer (i hela kommunen 12355). På orten finns en del större industrier samt några kända företag; Börjes Tingsryd, Hammarplast, Bröderna Nelsons fröer och Linder Aluminiumbåtar. Många av oss har också sippat på en öl av märket Tingsryd. Sista veckan i juli pågår Tingsryds marknad och den mest kände, icke hockeyrelaterade personen från Tingsryd är Lars-Åke Lagrell.

Man kanske inte blir superpeppad på att dra dit och semestra, så vi går över till hockeyn istället. Tingsryds AIF har under större delen av 2000-talet befunnit sig i Hockeyallsvenskan och två kända hockeyspelare är födda på orten; Lawrence Pilut och Kjell Samuelsson. Värt att nämna i övrigt är att under början av det här seklet drevs den mycket populära silly season-sidan taif.nu (Tingsryds AIF:s hemsida), där man kunde läsa om många roliga rykten.

Hur kommer det sig då att AIK har en så pass stark relation till den här småländska klubben? Det hela startade 2001 när Skellefteå AIK skulle bygga om sitt lag. Nytt lag skulle värvas och även en ny tränare. På den tiden var det mindre hysch-hysch, så i Norran stod det klart och tydligt vilka tränarkandidaterna var; Jens Hellgren, Freddy Lindfors och Pasi Mustonen.

Valet föll på Mustonen och ofta när en ny tränare ska sätta sin prägel på laget, tar han med sig en eller ett par spelare från sin tidigare klubb. Det vanliga är att dessa spelarna har bra karaktär och förväntas smälta in i gruppen på ett bra sätt. Medan stjärnförvärv efter stjärnförvärv kom till AIK den våren/sommaren slank de första Tingsrydsspelarna också in genom dörren till AIK:s underbara värld. Vi kommer nu att presentera de spelarna som värvats direkt från Tingsryd och även nämna samtliga spelare som spelat i båda klubbarna.

Daniel Ström
Boy band-snygge Ström spelade juniorhockey i Frölunda innan han hamnade i Tingsryd. Där hade han gjort två helt okej säsonger, när Pasi Mustonen valde att plocka med honom norrut. I AIK fick vi se en allroundback som gjorde tre rätt fina säsonger. Bland annat gjorde han hattrick i 8-1-matchen mot Mora i Superallsvenskan 2003.

Hyfsat med poäng, bra skridskoåkare, väldigt lång ansats när han laddade för slagskott och en fight mot Hammarbys Tomas Kollar är de mest bestående minnena. Vi fick dock inte se någon riktig utveckling och när hans tredje säsong var till ända förlängdes inte kontraktet. Efter sin tid i AIK blev Ström en riktig hoppjerka med spel i många olika klubbar och länder. Tyskland, Ryssland, Frankrike, Solna, Brynäs, Huddinge, Växjö och Björklöven. När Daniel Ström summerar karriären var den bästa tiden här i Skellefteå.

Anders Fredriksen
Samma år hämtades också den norske centern och landslagsmannen Anders Fredriksen från Tingsryd. Precis när AIK sade sig ha värvat klart fick även Fredriksen plats i laget. Sent in och inga större meriter gjorde att förväntningarna på honom var låga. Han inledde också som fjärdecenter, men spelade sig uppåt i kedjehierarkin i ett ganska dysfunktionellt Skellefteå AIK.

När säsongen var slut vikarierade han i förstakedjan då Stefan Lundqvist saknades. För många av nyförvärven från det året blev det bara en säsong i Skellefteå, men Anders Fredriksen spelade till sig ett nytt ettårskontrakt med högre förväntningar på sig den säsongen. Vi fick ut ungefär samma även år två, men i takt med att AIK blev bättre och bättre fanns ingen plats för den norske snidaren.

Ville Koivula (bilden)
Pasi blev också kvar en säsong till och hämtade även det andra året in två spelare från Tingsryd. Den förste var målvakten Ville Koivula, som förvisso inte tränats av Mustonen under sin säsong i Småland. Koivula gjorde, som nämnts tidigare, två jättefina säsonger i AIK och krönte som bekant dessa med ett mål i tom kasse borta mot Sundsvall.

Liten och snabb, med vass blockhand och gudomlig skridskoåkning och klubbteknik. Första året stod han i skuggan av Johan Backlund, men tog över som förstekeeper då Backe drog. Men i slutet av Koivulas andra säsong värvades Sean Gauthier in och tog över målvaktsspaden. Ville ville då någon annanstans och skrev på för Växjö Lakers. Där gick det inget vidare, utan han lånades faktiskt ut till Tingsryd under den säsongen.

Pontus Petterström
20 år gammal kom han till Skellefteå, utan att ha en aning om att han skulle bosätta sig där efter karriären. Bilda familj. Vinna dubbla SM-guld. Få fansens pris uppkallat efter sig. Vara lagkapten. Bli en legend. Men unge Pontus hade andra planer. Hade det inte varit för att han rehabiliterade sig efter en rejäl knäskada var till och med tanken att han skulle åka över på New York Rangers camp.

Nu blev det inte så, utan vi fick en spelare som kämpade och rev och slet. På allsvensk nivå kom han som bäst upp i 29 poäng och när AIK tog klivet upp var det självklart att Petterström skulle följa med upp och bli en viktig rollspelare i det förmodade bottenlaget. Plumpen i karriärsprotokollet är de tre åren i Linköping. Men å andra sidan behövde han nog just det. Pontus utvecklades inte längre i AIK och ett miljöombyte var nog inte så dumt. Väl tillbaka i den svart-gula dressen fick vi en spelare som alltid gav allt. Inte ett öga var torrt när han avtackades för en underbar karriär i Skellefteå AIK.

Arvid Söderblom
Efter dessa fyra värvningar dröjde det ända tills i år innan nästa Tingsrydsspelare hämtades hit. Ska vi vara petnoga var Söderholm utlånad från Frölunda, där han precis som Daniel Ström och Anders Fredriksen spelat juniorhockey. Vi vet inte så mycket om Arvid Söderblom ännu, då det inte var jättelänge sedan han presenterades som ny målvakt i Skellefteå AIK.

Han har gjort 11 juniorlandskamper och ses som en av Sveriges mest lovande målvakter. Förra säsongen blev han tvåa i Hockeyallsvenskans målvaktsliga och siktar på att ta upp kampen med Gustaf Lindvall i år. Vi tackar Tingsryd, både för att de har gett Arvid Söderblom viktig speltid, men även för de fyra övriga spelarna vi fått därifrån. Vi ska avsluta det här inlägget med att titta på de sex övriga spelarna som spelat både i AIK och Tingsryd.


Petter Henning
Henning kom till AIK från Modo 1999 och sågs som en jättetalang. Han hade till och med gjort tre juniorlandskamper och ett år i Skellefteå skulle vara ett avstamp mot en jättefin karriär. Under sommaren draftades han för New York Rangers och livet var på topp. Tyvärr blev det inte mer än så, skador spolierade tiden i Skellefteå och Petter valde att göra omstart i södra allsvenskan och Tingsryd. Fyra rätt bra år där, med bland annat Pasi Mustonen som tränaren, innan hockeylivet avslutades i diverse Blekingeklubbar.

Martin Maskarinec 
Om Henning var ung och lovande var Martin Maskarinec en mer rutinerad herre. 14 säsonger i tjeckiska ligan och 11 a-landskamper hade han under västen när han kom till AIK 2000. Fin statistik från den korta AIK-tiden, som även för hans del kantrades av skador. Efter en lyckad säsong drog Maskarinec vidare till tyska andradivisionen innan han återkom till Sverige och Tingsryd. Där blev han lagkamrat med bland annat Petter Henning och gjorde ett år med 25 poäng på 43 matcher.

Thomas Larsson 
Skellefteå-fostrade Larsson var länge den enda riktigt lyckade junioren som vi fick upp i a-laget. Han spelade tio matcher året som vi gick upp och därefter tre Elitseriesäsonger. Det var egentligen bara den första av dessa som blev lyckad och efter att ha hamnat i ett fack som energispelare valde Larsson att flytta vidare till allsvenskan och Malmö, och så småningom Tingsryd. Där blev det två hyggliga säsonger med en del poäng och desto fler utvisningsminuter.

Magnus Isaksson
Under senaste säsongen lånades Isaksson in till Skellefteå under fem poänglösa matcher. Egentligen tillhör han Piteå där han gjort sju säsonger. Innan dess har Isaksson spenderat tid på några obehagliga ställen, såsom Luleå och framförallt Björklöven. För att få lite perspektiv på livet gjorde han faktiskt en en match lång låneperiod i Tingsryd 2012/13. Föga anade han då att han skulle ansluta sig till den här exklusiva skaran.

Gustaf Lindvall 
Det är svårt att hålla reda på alla klubbar som Lindvall representerade under det som han själv kallar ”fem tuffa år”. 2013/14, när Skellefteå AIK var som allra bäst, spenderade han säsongen i Tingsryd utan någon större tilltro på att han skulle komma tillbaka hit och dominera. Tingsrydsåret var ett bra år och Gustaf fick stå 40 matcher när TAIF tog klivet upp i Hockeyallsvenskan.

Rasmus Bengtsson 
Okej, det blev inga matcher i AIK för Skånepågen Bengtsson. Han kom hit inför säsongen 2013/14 och fick i alla fall en jäkligt bra försäsong. Möjligtvis är det just de månaderna som ligger till grund för den backen han är idag. Efter många tunga säsonger har nämligen Rasmus etablerat sig som en bra allsvensk back i Tingsryd, dit han kom 2018. Återstår att se hur det fruktsamma samarbetet med Tingsryd kommer att fortgå.

Kommentarer

  1. Härligt! Tingsryd har även likvärdiga övergångar med Solna AIK och Leksand.
    Tycker ni glömde Oliver Ekman-Larsson i vilka spelare som är därifrån, samt kanske även Niklas Olausson, Fredrik Emvall och Andre Petersson.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Där har du några VM och Sm-guld till från den lilla orten.

      Radera

Skicka en kommentar