Fortsätt till huvudinnehåll

Släkten är värst


Nej, det handlar inte om Björklöven idag. Glädjande nog är det annars ett tema som lockar mycket läsare. Men idag ska det handla om riktiga blodsband. Okända/oväntade släktingar, helt enkelt. Vi har helt skippat de enkla varianterna med hockeyspelande bröder (sådant inlägg kommer). Vi har ju redan skrivit en text om far och son i AIK, och repriser försöker vi undvika.

AIK-spelare med pappor med framgångsrika karriärer i andra lag, likt Jacob Andersson, Tim Heed eller Joel Mustonen har vi också hoppat över. Dels är det i många fall allmän kunskap och dels skulle listan över hockeyspelande fäder bli oerhört lång. Det finns förvisso ett par pappor på listan, men de har gjort sig ett namn på annat sätt. Kravet för att komma med är alltså att man ska ha verkat i AIK och ha en släkting som är lite känd och lite oväntad.

Lennart Lindström 
När AIK vann SM-guld 1978 fanns en titel, som inte längre finns i staben. Alla lag hade på den tiden en lagledare. Lagledarens uppgift var att se till att allting utanför rinken fungerade. Det skulle finnas frukt i omklädningsrummet och bussen till flygplatsen skulle bokas. En viktig uppgift, som idag delvis ersatts av materialförvaltare och kanslipersonal.

AIK:s hette Lennart Lindström, en gammal målvakt och tränare som ville behålla kontakten med ishockeyn, och på den vägen var det. På 80- och 90-talet, och även senare hördes Lindström referera matcher, både AIK och CRIF, på lokalradion. I slutet av 80-talet började hans son, då i sjuårsåldern, hänga med i radiohytten. Grabben hade lite svårt att sitta still, men hans rörlighet uppskattar vi idag. Lennarts son heter nämligen Joakim Lindström.

Jan Lindholm 
SM-guldvinnare med Skellefteå AIK, innan den förbjudna flytten till Umeå och Björklöven. I Umeå blev han kvar karriären ut, med en kort avstickare till Mora. Janne var landslagsman och en hårdför back, som inte skonade någon. Det vittnar ganska många utvisningsminuter om, när man ser tillbaka på hans karriär.

Janne fick en dotter och folk tänkte kanske att det skulle vara nervöst att ragga på den dottern, med tanke på pappans statistik i utvisningsbåset. Bloggen har ingen insikt i hur många friare som funnits, men vi vet säkert att till slut var det en ung, mycket välartad man (god tekare dessutom), som tog mod till sig och frågade om flickans hand. Den mannen heter Erik Forssell och är Jan Lindholms svärson.

Eva Goës (född Andersson)
Miljöpartiet har språkrör istället för partiledare och rent historiskt har det alltid varit en man och en kvinna. Tillsammans med Birger Schlaug var hon språkrör 1986-88, och hann också med att sitta i riksdagen under sju år. Eva satt med i utbildningsutskottet under sin första mandatperiod och näringsutskottet 1994-98.

Utöver sin politiska bana är Eva Goës utbildad mellanstadielärare och är fortfarande aktiv inom den gröna rörelsen. Hon har dessutom hunnit med att få sex barn, och med så mycket på gång i sitt liv är det bra att ha någon att ringa om det behövs barnvakt. Sin bror kanske? Evas bror är nämligen Skellefteå AIK:s före detta tränare John Slettvoll.

Gunnar Eriksson
Sportchefen från början av seklet och han som fick den otroligt inspirerande uppgiften att totalrenovera hela Skellefteå AIK:s trupp 2001. Mannen bakom värvningar som Fredrik Krekula, Pontus Petterström och Brett Harkins. Med sin djärvhet och med smeknamnet ”Galne Gunnar” ritade han om hockeykartan i Skellefteå.

Efter tiden i AIK har han också synts som företagare i stan och även suttit med i AIK:s styrelse. Hans bror heter Sven och har ett förflutet i Skellefteå, men det är ju som sagt inga bröder (förutom Slettvoll då), som tas upp idag. Vi har ju medvetet hoppat över Gunnar Erikssons allra viktigaste värvning. Hans brorson Jimmie Ericsson. Det här var förmodligen ingen större nyhet, men då bjuder vi på chocken att Jimmies efternamn stavas Eriksson i folkbokföringen (enligt Wikipedia).

Jan Erixon 
En av våra största spelare genom tiderna, trots relativt få säsonger i AIK. Men Janne öppnade fönstret mot världen och framförallt NHL. Hjärtat att komma tillbaka till sin moderklubb, trots en krånglande rygg och mer lukrativa avtal från andra svenska klubbar, gör att legendstatusen växt ytterligare. Att dessutom vara en av hjärnorna bakom den stora ungdomssatsningen är ännu en del av hans arv.

Arvet i sig fördes vidare till sonen Tim, som var med i den första årskullen som började träna och satsa riktigt hårt. Jannes gener gav även Tim ett NHL-kontrakt och en ganska fin hockeykarriär. Men genbanken rörde sig också i sidled. Tim Erixons kusin heter nämligen Oscar Lindberg, vilket innebär att Janne Erixon är Oscars morbror.

Mike Helber
”Hejdå, hejdå, hejdå Helber”, har det låtit vid väldigt många tillfällen när Skellefteå har slagit ut Linköping i slutspelet. Mike Helber var nämligen klubbdirektör i Cluben, 2002-2014. Innan dess han hann skapa sig en sådan status att han fått tröjan i taket efter sin spelarkarriär där. Inte så konstigt när han var med på hela resan från division två till Elitserien.

Idag ses Helber som expertkommentator på Cmores TV-sändningar och även om vi stått på läktaren och hånat honom genom åren har han faktiskt ett band till Skellefteå. Hans svåger, Skelleftebo och allt, hejar på Linköping när de möter AIK, i alla fall när Helber var en del av klubben. Svågern har representerat både AIK och Linköping och heter Mattias Nilimaa.

Karin Granberg
Doktor Karin och sina hockeyspelande söner är en känd företeelse i Skellefteå. Ett annat känt faktum är att skilsmässorna ökar i Sverige. Idag slutar cirka 50% av alla giftermål med att man skiljs. Utan att veta bakgrunden, så arbetade Karin på Kommunhälsan i Skellefteå. Där arbetade också hennes blivande man Rolf.

Tycke uppstod och kyrkklockorna ringde en tid senare för bröllop (kan ha varit en borgerlig vigsel). Båda parterna hade hockeyspelande söner, två av dem med meriter från AIK och så småningom NHL. Rolf Rundblads son heter David, vilket innebär i dagens moderna familjekonstellationer så har Karin Granberg (före detta Rundblad) under en period varit David Rundblads styvmor.

Alice Granstedt 
Innebandy slog väl aldrig riktigt som sport i Skellefteå, utan skulle man bli något stort fick man åka till staden, som å andra sidan saknar ett Elitserielag i hockey. Så flytten gick till Umeå och där har Alice varit med och bärgat dubbla SM-guld och även fått vara med och vinna VM-guld. Numera är hon proffs i Schweiz och är en av få svenskor som (nästan) kan leva på innebandyn.

Innan hon valde idrott höll Granstedt på med både ishockey och fotboll, men tyckte att det var för jobbigt med alla skydd och innebandy var roligare än fotboll. Jag förstår att efternamnet klingar bekant och det är nog troligt att hon kunnat bli hockeystjärna också. Pappa heter Mikael Granstedt och spelade över tio år i AIK, med både landskamper och JVM-guld på meritlistan.

Tony Mårtensson
1999/00 gjorde Björn Danielsson och Tony Mårtensson stor succé i Arlanda Wings, division ett. Elitserieklubbarna stod på kö för att skriva kontrakt och till slut hamnade Mårtensson i Brynäs. Jag har ett vagt minne av att det fanns en förhoppning om att han skulle välja att flytta hit, vilket såklart var helt orimligt.

Mårtenssons fortsatta karriär har vi koll på, och några av er kanske till och med har koll på hans syrra. Hon har varit bosatt i Skellefteå under två år och har genom livet varit något av en vagabond. Sverige, Ryssland och Schweiz om vartannat. Senaste året har hon bott i Leksand med sin man och Tony Mårtenssons svåger; Patrik Zackrisson.

Niclas Lundkvist
Skellefteå AIK:s egen sportchef kliver in på listan. En doldis för många med kanske största meriterna inom företagsvärlden. Senast som administrativ chef på PiteEnergi, men också lite praktisk hockey-erfarenhet, bland annat som ledare för Norrbottens TV-pucklag 2015. Där coachade han sonen Nils, som spelar i Luleå och spås en lysande framtid.

Den här kopplingen räcker dock inte för att kvalificera sig för den här glödheta listan. Vi vill ju komma åt en Skellefteå AIK:are. Nils mamma har en bror som man kanske inte vid första tanken förknippar med AIK, men har man gjort 24 matcher och 0 mål i AIK, så har man. Niclas Lundkvists svåger heter Janne Sandström.

Susanne Rittedal (bilden)
Hon som fick Jochens (Expedition Robinson 1998) baguette att rycka. Första generationens dokusåpakändis. Vi avslöjar redan nu att hon är vår nye målvakt Arvid Söderbloms mamma. Detta uppdagades då hon gillade tweeten om vår intervju med Arvid. Samtidigt väcktes en fundering; isolerad på Robinson-ön 1998. Arvid är född 1999. Hur mycket ryckte det i Jochens baguette egentligen?? Skulle bloggen vara först ut med ett riktigt scoop och i samma veva ödelägga liv och familjer?

Googling: När spelades Robinson 1998 in? Svar: Juni och juli 1998.
Är Söderblom född i februari - april året efter, skulle vi sitta inne på material som vi inte skulle kunna hantera. Nu visade det sig att Arvid Söderblom är född i augusti. Slutet gott, allting gott.

Håkan Olofsson
Fastighetsmagnat med stort intresse av den expansiva staden Skellefteå. Så sent som i juni i år, kunde Norran avslöja att Olofsson Invest, via sitt dotterbolag Tribo köpt sex fastigheter av Nordvestor (före detta ordförande Pär Nordlunds bolag). I intervjun berättas om den satsningen, övriga investeringar och nyanställningar inom koncernen.

På tillhörande bild syns Håkan med sin fru Carola och sonen Philip, alla med poster i företagen. Men Håkans andra son saknades på bilden. Han genomförde nämligen hell-week med Stefan Thomson just då, några kilometer därifrån. Han heter Jacob Olofsson och har under semestern en viktig uppgift; att övertala pappa att bli HUVUDSPONSOR!

Kommentarer

  1. Glöm ej heller att Ulf ”Widde” Wikgren är morbror till Niklas Lundqvist 😊

    SvaraRadera

Skicka en kommentar