Fortsätt till huvudinnehåll

Skellefteå Stingheads - vad liknade det egentligen??



Vi läser modemagasin och surfar efter inredningsinspiration. Vi försöker hänga med och vara rätt. Modet är nyckfullt. Ena året är så kallade högvattenjeans det töntigaste som finns, och några år senare är det så man ska se ut. Vi är nog många som genom åren har ångrat vissa drag, vad gäller exempelvis frisyrer eller skjortor.

Saker blir på modet inom idrott också. Både kläder och utrustningsdetaljer kan skifta från år till år. Och inte bara av estetiska skäl, utan kan mest av praktiska och effektiviserande anledningar. Hajdräkten i simning, kurviga stavar i störtlopp och minimala 80-talsshorts på fotbollsspelare är några tydliga exempel.

Utrustningen har även förändrats inom ishockeyn, men mode kan ju vara annat också. Hur man spelar. I slutet av 80-talet introducerades 1-3-1-systemet och det spelsättet blev modernt. Hög press över hela banan blev en fluga för snart tio år sedan och idag vill alla klubbar spela höghastighetshockey. Till skillnad från klädmodet, där modeskaparna redan nu har bestämt vad vi ska gilla nästa vår, så blir det så inom hockeyn att någon kommer på något smart/bra och sen apar de andra efter.

På 90-talet sneglades det mot NHL och deras flashiga loggor och coola namn. 1994, som på en given signal, bytte sex Elitserieklubbar namn och de flesta la till ett engelskt djurnamn. Det fanns andra exempel också, såsom Frölunda Indians och Oskarshamn Atomics, men det vanligaste var djurnamn. Tack gode Gud, så hängde inte AIK på den här trenden till en början. Kanske hade man lärt sig något av SHC-dumheterna?

Lagen som tog djurnamn var:
Björklöven Lynx
Brynäs Tigers
Djurgården Lions
Färjestad Wolves
HV71 Blue Bulls
Bofors Bobcats
Luleå Bears
Malmö (Mif) Redhawks
Rögle Griffins
Timrå Red Eagles

Anrika svenska ishockeyföreningar, som på en ren likformad ingivelse valde att slänga all sin historia i papperskorgen, för att tänka nytt och fräscht. I flera fall fanns det förvisso en viss koppling till djurnamnet, men bara för att Karlstads landskapsdjur är vargen behövde ju inte Färjestad byta ut BK mot Wolves. Det är nog många klubbledare som idag skäms som hundar.. över att svensk idrott skulle efterlikna den amerikanska showbizen. Fast å andra sidan är det ju ganska precis det som pågår inom hockeyn även nu, fast inte med namnet.

Men vi är ju här för Skellefteå AIK. De valde som sagt att strunta i djurtrenden och inte likt andra lag, plöja ner miljoner i byte av namn och logotype. Det fanns ju heller inga miljoner att bränna. Den ekonomiska situationen var kaosartad och fordringsägarna började knacka på dörren. Precis som nu, i coronatider, jobbade AIK med flera olika scenarion, beroende på hur det skulle bli.

En variant var som bekant att tvinga sätta sig själva i konkurs. Brevet låg frankerat och klart och skulle postas efter helgen. Vid det alternativet skulle man börja om med hockeyn i en lägre division och på den tiden innebar det att man inte fick starta om under samma namn. Västerås IK bytte ju till VIK Ungdom. Vad skulle AIK heta då? Även det fanns det en plan på.

Runt om i Sverige hoppade fler och fler på djurtrenden, det låg liksom i tiden. Då kläckte någon snilleblixten att Skellefteå AIK skulle bli Skellefteå Stingheads. Vad Stingheads egentligen betyder är ganska oklart. Googlar man bara det ordet kommer diverse artiklar kring det föreslagna namnbytet upp, tillsammans med låten Stinghead av The Ozark Mountain Daredevils från 1977.

Tittar man på Skellefteå Stingheads logga, var nog tanken att den skulle kopplas samman med den legendariska ”myggkedjan”, som bestod av Acka Andersson, Garvis Määttä och Karl-Sören Hedlund. Lite svart och gult syns också på den sköldliknande loggan med ett insektshuvud i mitten. Ut från skölden sticker också en gadd, som symboliserar ordet sting, som betyder sticka (som en insekt, alltså).

Konkursen var obehagligt nära och förmodligen namnbytet likaså. När AIK fick in de miljonerna som behövdes försvann behovet av att NHL-ifiera namnet och Skellefteå AIK fick fortsätta heta Skellefteå AIK. Tänk er själva att gå runt på stan med en stor insekt på bröstet. Introt skulle låta som en bisvärm och alla andra obehagliga biverkningarna.

När Luleå lämnade björnen bakom sig 2018, är det bara Malmö Redhawks som har kvar sitt töntiga djurnamn, även om det finns andra hockeylag som valt att ha amerikaniserade tillnamn, exempelvis Växjö Lakers och Halmstad Hammers. Mest troligt hade AIK nytt tillbaka till sitt dopnamn, men en period som var mörk och tung, hade varit många hundra procent värre om vi dessutom hetat Skellefteå Stingheads.


Kommentarer

  1. Ibland ska man ha tur!
    Det var mer än vad groko( lulä) hade

    SvaraRadera
  2. Ja tack och lov så kallas vi inte "Skellefteå Stingheads" idag.
    Och som du skriver , vad är Stingheads?
    Jag tror mig veta att det hade att göra med att AIK:s svart/gult påminner om geting/bi, hade inget att göra med "myggkedjan" :)
    Tänk även på ränderna på ärmarna, svart/gult som en geting..

    Finns ju sämre kopplingar, se på Västra Frölunda, som blev Frölunda Indians?
    Vad har det med VF att göra? och Indianer i Sverige??
    Så "Skellefteå Stingheads" hade ändå en viss koppling.
    Färg, Svart/Gult och att vi också var kända för att ge 110% första 10min av matchen, (surra som en geting runt motståndarna har man ju hört)


    "Tittar man på Skellefteå Stingheads logga, var nog tanken att den skulle kopplas samman med den legendariska ”myggkedjan”, som bestod av Acka Andersson, Garvis Määttä och Karl-Sören Hedlund. Lite svart och gult syns också på den sköldliknande loggan med ett insektshuvud i mitten. Ut från skölden sticker också en gadd, som symboliserar ordet sting, som betyder sticka (som en insekt, alltså)."

    SvaraRadera
  3. Tillägg, Om vi nu hade bytt namn till Skellefteå Stingheads
    hade vi faktiskt kunnat ha ett roligt högtalarljud under matcherna typ vid PowerPlay, 100% geting/bi ljud i högtalarna :)
    Vet inte hur roligt det verkligen skulle vara i arenan, men en tanke ändå :)
    Och angående VF, att slå en indianare är ju något man hört talas om, varför vill man kalla en förening i Sverige Indians?
    Någon Från Göteborg får förklara kopplingen..

    SvaraRadera

Skicka en kommentar