Fortsätt till huvudinnehåll

När Lasse Marklund slogs med publiken i Norrköping


Okej, vi åkte ut 1990 och det var ofattbart tungt. Ännu tyngre hade det varit ifall man vetat att det skulle ta sexton långa år att ta sig tillbaka, med konkurshot, fylleskandaler och en bristfällig ungdomsverksamhet längs vägen. Men det har hänt mycket kul också, och precis som för alla oss som gjort lumpen är det de roliga bitarna man minns.

En, i efterhand, väldigt rolig incident är när vi åkte ut mot Vita Hästen i playoff just 1990. De hade slagit ut Tyringe och nu väntade stora, starka Skellefteå som sista motståndare innan det var dags för Kvalserien. AIK å sin sida var mer än vanligt ångestfyllda med tanke på att vi var på väg att förlora allt. Vita Hästen kunde med andra ord vara hyfsat avslappnade.

Första matchen spelades i Skellefteå och vi åkte på en klassisk hemmaförlust. Returmatch i Norrköping och kniven mot strupen var ett faktum. Att fälla en jätte drömmer alla småklubbar om, så stämningen i Himmelstalundshallen var på topp. Rickard Rauge och kompani var på väg att frälsa en hel stad. Men AIK visade moral och styrka och lyckades kvittera matchserien i en mycket grinig tillställning. Frid och fröjd, tänkte Lasse Marklund och åkte av isen för att börja ladda för fredagens avgörande.

Precis då beslutade sig en överförfriskad? Hästen-supporter för att gå ner i AIK:s spelarbås för att ta ett snack med svinen från norr. Han gick rakt mot vår tränare Rolle Stoltz och Lasse tvekade inte en sekund. Med en rak höger sänktes mannen, utan att ett ord yttrades mellan de två. Det blev ett väldans rabalder, men det var ingen annan som vågade mucka med Lasse, så bråket avstyrdes tämligen snabbt.

Men. Som sagt, ny match på fredag, två dagar senare. Lasse och laget eskorterades in i arenan av uniformerad polis och om stämningen var hätsk i onsdags, var det inget mot vad som väntade idag. Lasse buades ut varje gång han rörde pucken och på läktaren stod en tioårig Jimmie Ericsson och skrek tillsammans med nästan 5000 andra: ”Lasse Marklund! Den skiten, den skiten!” Domaren frågade till och med Lasse om han skulle bryta matchen. En stund senare blåste domaren av igen. Då visade det sig att ur högtalarsystemet kom förstärkta burop för att ytterligare manifestera avskyn mot Marklund.

Den här matchen måste ligga otroligt högt upp för Vita Hästen-supportrarna. De vann den tredje och avgörande drabbningen och gick vidare till Kvalserien. Vår säsong var över och en lång ökenvandring hade tagit sin början. Lasse Marklund fick inte börja bearbeta fiaskot på en gång. Han kallades nämligen till tingsrätten i Norrköping och dömdes för misshandel.

Det hela överklagades till hovrätten och där ändrades domen till ett frikännande. ”Hur det gick för killen vet jag inte”, berättar Lasse. Efter nästa säsong hörde Vita Hästen av sig och ville värva Lasse, men han var redan muntligt överens med Rögle. Annars hade det inte varit några problem att flytta dit. I efterhand ser Lasse det här som en rolig historia att skratta åt, även om det var obehagligt när det hände.

Kommentarer

Skicka en kommentar