Fortsätt till huvudinnehåll

Gyllene generationen vs Heart of hockey


Det enda laget som vi kan jämföra Skellefteå AIK:s juniorunder med är den gruppen som kom fram i Modo (73:orna med mera), så varför inte göra just det. Jämföra. Det suckas ju över att våra flyktade spelare inte kommer hem och att vissa väljer att flytta någon annanstans. Modos NHL-stjärnor kom ju hem!

Vi kommer att titta på följande:
- Antalet spelare från respektive generation (AIK 90-94 och Modo 73-78) som flyttade iväg utomlands.
- Hur många som flyttat/flyttade hem och hur gamla de var vid återkomsten.
- Antalet NHL-matcher (i AIK-spelarnas fall även KHL och NLA). Detta ger oss också ett hum över hur pass ekonomiskt oberoende de var/är vid den eventuella hemkomsten.

Målet är ju givetvis att vår gyllene generation ska komma hem och vinna ett till SM-guld tillsammans, utan att vi hamnar i den baksmällan som det blev för Modo, vilket så småningom ledde till degradering till Hockeyallsvenskan. Är det rimligt att tro att vi kommer att ha ett lag kryddat med hemvändare om några år? Kommer vi att ha råd eller kommer vi att tvingas vänja oss vid att de väljer fetare lönekuvert i andra SHL-klubbar?

Modo, årgång 73-78:
Markus Näslund, 1117 NHL-matcher, tillbaka i Modo 35 år gammal
Samuel Påhlsson, 798 NHL-matcher, tillbaka i Modo 35 år gammal
Niklas Sundström, 750 NHL-matcher, tillbaka i Modo 31 år gammal
Peter Forsberg, 708 NHL-matcher, tillbaka i Modo 35 år gammal
Mattias Timander, 419 NHL-matcher, tillbaka i Modo 30 år gammal
Per Svartvadet, 247 NHL-matcher, tillbaka i Modo 28 år gammal
Hans Jonsson, 242 NHL-matcher, tillbaka i Modo 30 år gammal
Andreas Salomonsson, 71 NHL-matcher, tillbaka i Modo 30 år gammal
Pierre Hedin, 3 NHL-matcher, tillbaka i Modo 26 år gammal

Foppa gjorde ju ett par sejourer hemma i samband med lockout och fotproblem, men den (som han trodde) slutliga hemflytten skedde 2007. Som synes var det inte särskilt många Modo:iter som flyttade iväg till NHL. Jämför vi med hur många AIK har exporterat så framstår juniorundret i Modo som halvtamt. Namn som Peter Forsberg och Markus Näslund har vi dock inte på vår repertoar. Skulle Modos 73:or kommit fram idag hade garanterat både Magnus Wernblom och Anders Söderberg testat lyckan "over there". Strömmen svenska spelare som gör just det har ökat lavinartat senaste årtiondet. Nu valde ju Wernblom/Söderberg en klokare väg.

AIK, årgång 90-94):
Adam Larsson, 547 NHL-matcher, 28 år gammal
Melker Karlsson, 396 NHL-matcher, 30 år gammal
Viktor Arvidsson, 335 NHL-matcher, 27 år gammal
Oscar Lindberg, 252 NHL-matcher, 46 NLA-matcher, 29 år gammal
Oscar Sundqvist, 201 NHL-matcher
David Rundblad, 113 NHL-matcher, 119 KHL-matcher, 30 år gammal
Pär Lindholm, 105 NHL-matcher, 29 år gammal
Tim Erixon, 93 NHL-matcher, 28 år gammal (återvände till Växjö, 27 år)
Anton Lindholm, 66 NHL-matcher, 26 år gammal
Petter Granberg, 45 NHL-matcher, 28 år gammal (återvände till AIK, 26 år)
Niclas Burström, 53 KHL-matcher, 29 år gammal (återvände till Växjö, 27 år)
Johan Alm, endast AHL-spel, 28 år (återvände till AIK, 24 år)
Petter Emanuelsson, endast AHL-spel, 29 år gammal (återvände till Luleå, 25 år)
Martin Lundberg, endast AHL-spel, 30 år gammal (återvände till Växjö, 27 år)

ALLA flyktade Modo-killarna återvände till Modo. Av de sex före detta AIK:arna som flyttat hem till Sverige har fyra stycken valt ett annat lag än AIK. Av de fyra ville vi inte ha Tim Erixon, men övriga tre har valt ett större lönekuvert hellre än att visa klubbhjärta. De återvändande spelarna har inte tjänat några stora pengar utomlands, och kombinerat med att AIK genom åren alltid haft låga löner på spelarna från egna leden, har de valt att tjäna sina pengar i Sverige istället. Tiderna har förändrats. Givetvis till det sämre. Jag tror aldrig att Hasse Jonsson eller Per Svartvadet hade flyttat till Linköping för en större peng.

Modo skickade alltså över nio spelare och vi fjorton stycken från våra bästa årgångar. Av våra spelare är det Adam Larsson och Viktor Arvidsson som kan ses som helt ekonomiskt oberoende. De övriga har det givetvis gott ställt, men kan tänkas vilja casha in i KHL eller Schweiz.

Vidare går att utläsa att Modo-spelarna kom hem runt 30-årsåldern, och då är vi ett eller två år bort, vad gäller de allra flesta. Idag finns också ett större internationellt smörgåsbord med ryska och schweiziska lag som också kan locka med fina nettolöner. De allra bästa Modo-spelarna blev kvar i NHL tills det att de var 35 år, så ska vi följa den trenden är Larsson/Arvidsson 7-8 år bort.

Sammanfattning:
- Samtliga Modospelare valde att flytta hem till klubben i sitt hjärta.
- Två tredjedelar av AIK:arna som vänt tillbaka till Sverige har valt andra klubbar. Det kan bero på tre saker. 1. Högre lön någon annanstans, då de inte hunnit tjäna så mycket pengar. 2. De har redan vunnit SM-guld här, det hade inte Modospelarna. 3. Världen har förändrats och man är mer benägen att röra på sig och se nya saker.

- AIK:arna är ännu inte redo att komma hem. De flesta i Modo var över 30 år när de gjorde det.
- Risken att de tar ett par år i andra utländska ligor är ganska stor.
- Så småningom kommer vi nog att få se ett par stycken i den svartgula tröjan. Vi avslutar inlägget med att spå hur det kommer att bli med den saken.

David Rundblad - Nej, är nog inte intresserad av det.
Melker Karlsson - Ja, om kroppen håller efter några Rysslandsår.
Oscar Lindberg - Ja, han vill bara bli så nära ekonomiskt oberoende han kan först.
Viktor Arvidsson - Nej.
Adam Larsson - Nja. Han kanske kommer hem med sargad kropp. Spelar i NHL så länge han kan.
Oscar Sundqvist - Tveksamt. Vill vi ens ha honom då han är drygt 30?
Pär Lindholm - JA!
Anton Lindholm - Ja. Om vi bara betalar marknadsmässig lön.

Sen finns ju en mängd andra spelare, från andra årskullar. Till exempel Aho, Pettersson, Bellemare, men vi valde att fokusera på de tidiga 90-talisterna. Hur som helst skulle det vara mäktigt att se våra gamla hjältar komma hem och vinna ett till SM-guld tillsammans, så länge det inte leder till en omöjlig generationsväxling, som det blev för Modo.

Kommentarer

  1. Det är just det, generationsväxling , som är det knepiga. Många lag,har stupat på det.

    SvaraRadera
  2. Varför räknas inte Anders Eriksson för Modo? En av ganska få som vunnit Stanley Cup av de ovan.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Mycket bra scoutat! Eriksson bör definitivt finnas med. Och han återvände faktiskt INTE till Modo, under lockoutsäsongen 2004/05, utan valde spel i HV71. Det kanske blev så att Eriksson försvann från inlägget eftersom han förstörde tesen att ALLA återvände till Modo. 2010 gjorde han ju till slut det, 35 år gammal, men höll inte måttet flyttade vidare till Timrå.

      Radera
    2. Hade du smalnat av det till de tre årgångar som verkligen var gyllene i Modo så hade det också sett annorlunda ut. Alla utom Påhlsson är födda 73-75. Och som du själv är inne på. Det är vanligare numera att man åker över. Wernblom skulle lätt åkt över om han varit född senare, men Antos var aldrig nära. Det var precis innan "nollvisionen på spelförstörande" kom, så Söderberg platsade helt enkelt inte i Modo. Han var så lätt att stoppa på den tiden då det bara var att haka honom...

      Radera
    3. Håller inte med om att Anders Eriksson bör finnas med. Till skillnad från de övriga Modoiterna i exemplet ovan tillhör han inte Modos upptagningsområde, han kommer från Bollnäs där mainstrem-folket håller på Brynäs och de coola på Leksand. Eriksson blev nog lockad av Öviks hockeygymnasium som på den tiden var bäst i landet, annars hade det varit mer logiskt för honom att spela i Brynäs (99 km till Gävle) eller Timrå (172 km). Till Övik hade Anders och hans föräldrar dryga trettio mil bilvägen (och ett ännu större avstånd hockeykulturellt). När det var dags att återvända till Sverige var Eriksson ungefär lika mycket Modoit som David Engblom var AIK:are. (Den som hade längst till Övik av de övriga är Timander från Sollefteå - 94 km - där Modo ändå är den närmaste klubben - till Timrå hade han 106 km).

      Radera
  3. Behöver jag förtydliga att jag menar att Engblom INTE var AIK:are utan Solnait i hjärtat.

    SvaraRadera

Skicka en kommentar