Fortsätt till huvudinnehåll

Wernblom vs JackmanStriden Skellefteå mot Umeå handlar inte bara om ishockey, utan det är Skellefteås arbetarmentalitet som möter residensstaden och universitetsstaden Umeå. Skellefteborna sågs knappast som det fiina folket, utan kände sig nog en smula underlägsna människorna med utbildning och kostym.

Nu har väl det mesta av det där suddats ut, men allt som skiljer oss från dom är bra. Känslorna fördes vidare till hockeyrinkarna och derbyt i Västerbotten är något som alla i Sverige känner till. Eller i alla fall kände till. Nu har det som bekant gått väldigt många år sedan vi möttes i seriesammanhang för sista gången, och vårt eventuella storebrorskomplex från förr har definitivt bytt sida till de södra delarna.

Vissa människor vill ha tillbaka Björklöven till Elitserien/SHL och hävdar att derbyna är det som skulle kunna höja hockeytempen i stan, samt ge lite extra pengar på banken med fullsatta hus. Den andra sidan tycker att Löven kan ruttna i de lägre divisionerna och att det är omöjligt att önska dem något gott. Bloggen tar här tydlig ställning MOT Björklöven. Vi har inget till övers för den föreningen och trivs bra som överlägset bättre. Dessutom kan vi obehindrat plocka deras bästa juniorer, vilket garanterat, ekonomiskt, väger upp de ökade publikintäkterna om de skulle  ta klivet.

Genom åren har många våldsamma bataljer mellan lagen utspelats, där den mest klassiska incidenten var "när vaktmästarna släckte lyset". Mer om detta i kommande inlägg. Matchstraff var mer regel än undantag i dessa matcher och läktarna kokade av hätsk stämning. När man kom som nyförvärv fick man snabbt höra hur viktiga matcherna mot Björklöven var och både spelare och fans laddade i veckor. Förluster var nog nästan tyngre, än vad segrar var sköna.

När Magnus Wernblom kom till AIK kände han redan till allt det där. Uppvuxen hyfsat nära Västerbotten och, som sagt, kände alla till rivaliteten. Wernblom som i grunden är het, var garanterat tänd när det vankades hatmatch. Slashingen på Jesper Jäger hände förvisso efter den händelsen vi ska behandla idag, men är helt klart värd att nämna berätta om.

Matchen i Umeå 2006 var redan förlorad när Werner lessnade rejält och slog klubban HÅRT över Jesper Jägers vrist. Här följer ett replikskifte med en reporter efter matchen.

Hur ser du på ditt matchstraff?
Jaså, tog den? Jag vände mig ju bara om. Det var en ren olycka. Du vet. Det är svårt att hoppa och landa på högklackat.

Vad menar du?
Det får du väl räkna ut själv.

Jesper Jäger säger att slaget var så hårt att du slog av hans klubba innan du träffade hans vrist. Vad är din kommentar till det?
Jag säger nog ingenting. Jag tycker att jag har svarat nog.


Detta var alltså ganska precis ett år efter det senaste matchstraffet Wernblom drog på sig mot Björklöven, så man kan kanske tänka sig att Jesper Jäger fick stryk både på grund av sin egen uppsyn och lite grann för vad som redan hänt förra säsongen. Matchen i fråga spelades hemma i Skellefteå, 26:e januari 2005.

”Det var riktigt skönt. Jag behövde få ur mig aggressioner.”

00.28 1-0 Marcus Kristoffersson
01.00 2-0 Andreas Paulsson

09.01 3-0 Fredrik Lindgren
10.59 4-0 Andreas Paulsson

Matchen var alltså tidigt avgjord och även om det var tjo och tjim på läktarna uteblev den täta derbystämningen. Marcus Kristoffersson, som bortsett från sitt ledningsmål, skulle spela en stor roll, minns tillbaka:

"Det var jävligt elektrisk stämning hela matchen och jag vill minnas att jag hade tacklat sönder någon i Löven i första perioden."

Björklöven reducerade visserligen ett par gånger, men AIK gick ifrån på nytt och efter bara en minut av tredje perioden fullbordade Andreas Paulsson sitt hattrick och matchen var punkterad. Derby är derby, och helt utan känslor blir det ju aldrig, även om vi var tämligen överlägsna. 57.31 in i matchen kom en oannonserad slashing på Magnus Wernblom. Han förstod direkt från vem, och bjuds det upp till dans, så dansar Magnus Wernblom. Och tro inte för en sekund att han inte är den som för.

Under matchen hade det pågått lite munhuggning mellan de båda, och nu vankades en fight mellan de spelarna i respektive lag som man helst ville se ta fighten. NHL-busen Ric Jackman mot vår egen härförare Magnus Wernblom.

"Jag förstod direkt vad som var på gång när Jackman kom ifatt mig. Det var bara att slänga handskarna direkt. Matchen var ju avgjord ändå. Vi hade redan vunnit. Men jag hade gjort en bedrövlig match, så därför var slagsmålet extra skönt."

Initialt tog de tag i varandras tröjor för att hitta ett läge att få in en träff. Linjedomarna försökte skilja dem åt, men insåg snabbt att det skulle måsta koras en vinnare först. Till slut kom läget. Wernblom slog. Jackman tog emot och då satte Werner in stöten och den store kanadensaren föll till marken. Jublet visste inga gränser och då hände det som egentligen lämnat det mest bestående minnet. Marcus Kristoffersson fick ett frispel och eldade på publiken otroligt mycket genom att åka fram och hetsa hela ståplats.

Kristoffersson: "Så jag låg ju på gränsen hela matchen och när Wernblom står upp och äger mot en "tuff" kanadick, då gick ju proppen. Ett av mina bästa minnen i karriären. Good times."

Vad gick genom ditt huvud när du eldade på fansen?
Jag var så uppslukad av stämningen och atmosfären att jag bara gick på instinkt.


Med drygt 15 års perspektiv på det hela berättar Magnus Wernblom:

Efter en sådan där fight är man helt tömd. Det är enormt, man är helt slut efteråt.

Vad tänkte du när Marcus Kristoffersson eldade på fansen, bara sekunderna efter det att du brutit ner Jackman?
Jag var nog rätt adrenalinpumpar vid det tillfället, men jag fick ett leende på läpparna när jag såg att Mackan dunkade klubban mot plexiglaset till ståplats.

Magnus Wernbloms leende är ju oerhört vackert och hela den här situationen plockade fram det bästa av ett derby. Enkel seger och ett slagsmål som också vanns. Hatten av till både Magnus Wernblom och Marcus Kristoffersson för ett underbart hockeyminne.


Kommentarer

 1. Utan Werner hade det nog inte blivit elitserien, iaf inte de åren. Respekt till Wernblom 😎

  SvaraRadera
 2. Aik4ever " delar helt och fullt bloggens syn på ,: grodorna". Vi får hållas med en "träningsmatch per år OCH deras bästa juniorer att utveckla

  SvaraRadera
 3. Minns den totala euforin på Västra Stå, det var förkroppsligandet av maktförskjutningen från söder till norr. Hur förhåller sig detta tidsmässigt till den klassiska banderollen ”Be om nåd”?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Be om nåd-banderollen vecklades ut drygt ett år efter denna händelsen.

   Radera
 4. Ett magiskt minne helt klart!

  Här har ni länken!
  https://m.youtube.com/watch?v=rLJCnQm5d-E

  SvaraRadera
 5. Får puls bara av att läsa om det här fina minnet. Alla gick helt bananas när Kristoffersson började elda!

  SvaraRadera
 6. Är det en myt/önsketänkande att Christoffersson gjorde grodhopp framför Lövenbåset ?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har ett starkt minne av grodhoppet framför lövens bås! Kristoffersson, Rinkens riddare!

   Radera

Skicka en kommentar