Fortsätt till huvudinnehåll

Senapinen-gate: När Boden anklagade Pasi Mustonen för att vara sol-och-vårare


Under tidigt 00-tal var det oerhört svårt att åka till Boden och få med sig poäng. Dels hade de ett bra lag, kryddat med B-O Karlsson och Johan Tellström och dels hade de den norrbottniska mentaliteten på läktaren. "Welcome to the house of pain"-banderollen hängde alltid i deras klack och det var mer än en gång det slutade med slagsmål bland fansen på parkeringen utanför.

Skellefteå AIK:s approach var att vi var bättre, vackrare och hade större potential att avancera i seriesystemet. Helt riktig analys, men man förstår att det stack i ögonen på de bittra bodensarna, som redan bar på ett lillebrorskomplex gentemot Luleå, både som stad och hockeylag. Under många år på 90-talet var Boden klart bättre än AIK, men när det här inläggets händelse utspelades hade vi gått förbi, även om BIK sprattlade till ibland och slog oss.

Lars-Göran Niemi (bilden) som kom att spela en huvudroll i den här soppan, hade spelat drygt 10 säsonger i Luleå och avrundat sin karriär med fyra år i Boden. 00/01 var han assisterande tränare i just Boden och hade genom åren hunnit bygga upp ett hat mot Skellefteå AIK, Pasi Mustonen och ganska mycket annat i världen.

Just den här dagen, söndag 29:e september 2002, var han gästkrönikör i Bodens matchprogram. I det programbladet totalsågade han Pasi Mustonen med följande ord: "Pasi är en smart och hal figur. Han ger sig inte i första taget, utan spanar med sin hökblick över Hockey-Sverige. Vad ska bli hans nästa offer?".

Ett ganska rejält påhopp på AIK:s tränare. Niemi fortsätter; "Spelare värvas från alla håll för dyra pengar. Framgångarna uteblir och Pasi står i båset med armarna i kors och tänker vilken förening ska jag sol och våra nästa säsong? Allt är inte Mustonens fel. Mycket får styrelserna i de inblandade klubbarna ta på sig. Pais har en förmåga att övertala styrelserna att satsa stort, men resultatet är förödande."


Mustonen själv berättade efter matchen att han inte alls känner L-G Niemi och lyfter fram att Kiruna minsann gick plus 5 miljoner under hans år där, samt att Tingsryds böcker landade på plusminus noll.   "Har man några hjärnceller går man inte ut med sådana anklagelser."

Men Lars-Göran Niemi verkade uppriktigt orolig för Skellefteå AIK:s framtid och avslutade sin krönika med; "Skellefteå har köpt unga elitseriespelare och de går inte ner en division utan en hög lön. Skellefteå är en gammal anrik förening och jag är rädd för att om laget inte når Elitserien så väntar samma framtid som för Mustonens tidigare klubbar."


Detta är ju egentligen tillräckligt spektakulärt, men någon på Bodens kansli fick feeling efter att ha tagit del av krönikan och beslutade sig för att spä på hatet mot Pasi. Personen ändrade nämligen Pasis namn i samma matchprogram till Pasi Senapinen. Även backen Stefan Klockare, som spelade i AIK men hade Boden som moderklubb fick sig en släng av sleven och döptes om till Stefan Svikare.

När matchdagen kom upptäcktes detta innan matchen och någon stackare fick i uppgift att tipp-exa över Mustonens och Klockares namn i samtliga matchprogram. Ni som någonsin testat Tipp-ex vet att det är ganska svårt att dölja vad man skrivit. Det blev inget uppror på AIK-läktaren, utan snarare en munter stämning där det ansågs att Boden cementerat sin plats som lillebror.


Matchen då? AIK var tämligen överlägsna, men i vanlig ordning blev det tight på resultattavlan. Slutresultatet skrevs till 2-4 genom tre backmål av David Lundqvist, Igor Matushkin och Johan Åkerman, samt ett mål i tom kasse i slutskedet av matchen.

Bodensarna på läktaren var naturligtvis påeldade av krönika och tipp-ex-upptäckandet. Det spelades också banjo-musik när AIK åkte in på isen. Eldig stämning på läktaren leder ju gärna till känslor på isen. Fredrik Krekula och John Wikström drog på sig matchstraff och Börje Lindberg räckte finger mot hemmaklacken efter 2-4-målet.

Efter matchen bad klubbdirektör Urban Åström om ursäkt för matchprogrammet, vilket vi inte alls tycker att han hade behövt göra. Om det gjordes fler sådana här övertramp skulle rivaliteten mellan klubbarna vara starkare och känslorna faktiskt svalla rejält, till skillnad från dagens likriktingsvåg som styr SHL. Mer Boden i svensk hockey!


Kommentarer

  1. Niemi var själv ( nära ?)att hamna i AIK under John slettvolds tid

    SvaraRadera

Skicka en kommentar