Fortsätt till huvudinnehåll

Skellefteå AIK och fotbollen


Ishockeyn dominerar i Skellefteå. Det har byggts fler ishallar än bollhallar under de senaste åren. Sponsorerna får ut betydligt mycket mer för varje sponsorkrona om de satsar på hockeyn istället för fotbollen. Skellefteå AIK Hockey omsätter många gånger mer än vad samtliga fotbollsklubbar i kommunen gör tillsammans.

Många fotbollsmänniskor i Skellefteå är bittra över vilken plats hockeyn tar i vårt samhälle. En ofattbar hållning, då man i regel får den uppmärksamheten som man förtjänar. Det vore bättre att fokusera på vad Skellefteå AIK gör bra, och ta rygg på det. Nu är vi närmare ett elitlag än vad vi varit på länge, i och med Morödamernas framfart. Bloggen önskar tjejerna all framgång, men flyttar nu fokus tillbaka till hockeyn.

Det är nämligen så att AIK har haft en del fotbollskoppling genom åren. Vilket inte är så konstigt. Hockey i all ära, men storleksmässigt går det inte att konkurrera med fotbollen. En billigare sport som garanterat de flesta av våra hockeyspelare någonsin sysslat med, men i och med den allt tidigare specialiseringen finns det inte så mycket av den varan dokumenterad.

Så idag har vi fått gräva lite. Vi kommer nedan att presentera elva olika fotbollsrelaterade händelser med Skellefteå AIK-spelare i centrum. Läsare som har andra anekdoter där fotboll och hockey möts, får gärna berätta om detta i kommentarsfältet. Exempelvis om du varit lagkamrat med Melker Karlsson eller någon annan i pojkåldern.

Göte Almqvist kan allt
Det hockeymässiga har vi redan dokumenterat, men Göte var allkonstnär. Han spelade både bandy och fotboll i Skellefteå AIK. Hockey var ju ingen åretrunt-sport, så det fanns gott om tid att pyssla med andra idrotter. När Garvis Määttä kom till AIK, såg Göte till att han även värvades till Skellefteå AIK fotboll.

Tjuvspelandet i Brönstjärn
Redan på 70-talet ville man styra vad spelarna gjorde på sommaren. De fick träningsprogram med löpning och lite styrketräning, men inte alls på nivån som är idag. Roland Stoltz, Sven Eriksson och Sven-Bertil Lindström hade mer energi än så och ville spela fotboll. Brönstjärn var det perfekta valet, då det var orimligt att de skulle bli upptäckta tre mil bort från stan i ett lag med mest lokal publik.

Brett Harkins plays soccer in Ohio
Lyckan över att hitta en lagbild med en sjuårig Brett Harkins. Vi vet inte mer än så, utan låter den mycket gryniga bilden tala. 



Ja, vad hände med 77:orna?
Christofer Abrahamsson, David Lundqvist, Magnus Berglund, Jonathan Hedström och Daniel Olofsson. Samtliga provade, men ingen riktigt lyckades. De spelade alla i Morön BK, men hjärtat fanns inte riktigt där. Redan i augusti prioriterades ishockeyn, trots att det inte var uttalat från AIK att man måste välja. Bäst lyckades Abrahamsson, som höll ut ända till Gothia Cup 1992.

Fotboll vs hockey
Nuförtiden är det en oerhörd specialisering som gäller. Det tränas inte bara ishockeyspecifikt, utan
spelarna har individuella träningsprogram framtagna utifrån just deras förutsättningar. Genom åren har det blivit en del skador då det bland annat har tränat innebandy under sommarträningen. Annat var det på 80-talet då det till och med spelades fotbollsmatch mot Skellefteå AIK fotboll. För er som inte följer oss på Instagram rekommenderas dagens actionbild på Mats Abrahamsson.

Alhem FF grundas
Och som vi tidigare berättat hette en av grundarna Niklas Mannberg. Visserligen efter det att ishockeykarriären var över, men ändå värt att nämna. Alhem hade en del idrottsprofiler förutom Mannberg. Jocke Nyström, men även en del lokala fotbollsprofiler. Men när kompisgäng drar igång något fylls det sällan på underifrån, så Alhem fick läggas ner när spelarna blev för gamla.

Joakim Lindström på Halmstadlägret
En otänkbar tanke idag. Att Elias Salomonsson eller någon annan lovande hockeyspelare fortfarande skulle spela fotboll i 15-årsåldern. Men för Jocke Lindström var ingenting omöjligt och Sunnanå-spelaren var med och representerade Västerbotten på Elitpojklägret. En ganska svag årgång på nationell nivå, där Fredrik Stenman och David Elm var de största profilerna.

Jimmie Ericsson spelar under falskt namn
Vi har tidigare nämnt att Jimmie, likt pappa Sven, gärna roade sig med fotbollsspelande istället för den tråkiga barmarksträningen. Han spelade några matcher för Bergsbyns SK och var lite orolig för att göra mål och på så vis hamna i Norran med sitt namn. Diskussionen fanns att låta honom spela under falskt namn, men det hade nog varit dumt. Inte minst utifrån försäkringar.

Fredrik Bergquist varvar ner
Främst med spel i Lejonström, men även han står noterad som fotbollsspelare i Bergsbyn. Vi fick aldrig äran att se Berka spela, men vi fantiserar om en hårt utspänd bringa och ögonen på motståndaren istället för på bollen.

Pär Mikaelsson spelar Sommarcupen 1997
På Moravallen i Byske spelades varje sommar en fotbollscup med lokala lag. Pär Mikaelsson är som bekant uppvuxen i Byske, men representerade faktiskt Norrlångträsk tillsammans med några polare. Mikaelsson spelade forward, men var tämligen otymplig och utgjorde aldrig något större hot i matchen mot sin moderklubb, som förlorades med 1-2.

Adam Larsson i TV-laget 2018
Egentligen började det 2015, då både han och Anders Söderberg fanns med i Sunnanå United, som mötte TV-laget. Larsson var grymt bra på innermittfältet och briljerade med både kraft och teknik. Detta gav eko och när TV-laget tre år senare besegrade Norsjö, gjorde Adam båda målen. Tveksamt om detta var sanktionerat av Edmonton Oilers.

Kommentarer

  1. Yepp, spelade med dessa aik:are under eminente tränaren Roland Andersson i Helge 's BBK. Har fina minnen av det!

    SvaraRadera
  2. Adam Larsson deltog väl även i strandfotbollen i Boviken för ett par år sedan?

    SvaraRadera
  3. Finns bloggen även på instagram? Under vilket namn?

    SvaraRadera

Skicka en kommentar