Fortsätt till huvudinnehåll

Dr Jocke and mr Hyde



Joakim Lindström är förmodligen den bäste spelaren vi haft i AIK. Det går att skriva spaltmeter om hans poäng, genialiska passningar, skott från teckningscirkeln och diverse förnedringar av motståndarbackar. Allt det här kommer vi att skriva om så småningom, men lika intressant är när Jocke blir förbannad och får kortslutning, vilket händer då och då...

Texten idag handlar om åtta gånger då det runnit över för Jocke i AIK-tröjan, samt ett bonustillfälle då Mathis Olimb höjde rösten bakom sitt ständiga flinande.

4 december 2010: Skellefteå vs Solna, 40:00, ledning 3-2
17 sekunder innan första matchstraffet i AIK-tröjan drabbade Jimmie Ericsson och David Engblom samman och utvisades två minuter vardera för roughing. Stämningen i Skellefteå Kraft Arena var hätsk och det var dags för Joakim Lindström att visa upp en ny sida för hemmapubliken. Upprinnelsen var att Fredrik Warg attackerades av bland annat Johan Andersson. Jocke rycker in och vevar frenetiskt mot en försvarslös Andersson. Gurglet avslutas med att AIK-bekantingen Kent McDonell sliter bort Lindström, och Kent och Jocke tilldöms matchstraff. "Sånt som händer", konstaterar Lindström efter matchen.
Ingen avstängning

15 februari 2011: Skellefteå vs HV71, 48:18, ledning 4-2
Den här gången får nog ses som lite otur. Anledningen till matchstraffet var nämligen en hög klubba upp i ansiktet mot Peo Larssons tilltänkta värvning Juuso Hietanen. Finländaren var bara centimeter från att förlora synen och blödde ymnigt. Per Ledin gick ut i Aftonbladet och sågade att Lindström inte stängdes av, medan Ledin själv fick tre matcher för en tackling mot Ivan Majesky tidigare under säsongen. Lindström: "Det var ju inte avsiktligt, men man är ansvarig för sin egen klubba." Tidigare i matchen hade Jocke svarat för både ett mål och assist. Tillsammans med matchstraffet innebar detta ett så kallat Gordie Howe hattrick.
Ingen avstängning

31 januari 2012: Skellefteå vs Färjestad, 35:27, ledning 2-0
Återigen är det lite dålig stämning i arenan. Tomas Skogs och Erik Thorell har just dubbelutvisats för roughing. Det buas och skriks på domarna. Jocke hoppar in på isen och beslutar sig för att trycka till om tillfälle ges. Det gör det och han utför en checking to the head mot Marcus Paulsson. Tacklingen sker i mittzonen på en icke puckförande spelare. Dåvarande spelaren Sanny Lindström anser att tacklingen är "sjukt ful och respektlös". Jocke berättade själv efter matchen: "Jag går in och tacklar med axeln, men den tar väl illa. Hoppas det är bra med killen.". Paulsson blev borta en längre tid med hjärnskakning.
Avstängd 3 matcher, böter 40000kr

15 september 2012: Luleå vs Skellefteå, 17:08, ledning 1-0
Här har vi russinet i kakan. I vanlig ordning skapade Luleås publik neanderthalsstämning i deras försök att lura in oss i en derbykänsla. En som gärna lät sig luras var Joakim Lindström. I en situation vid sargen ledsnade han på Linus Klasen, tog ett nacksvang och kastade ner honom i isen. Där och då fick Jocke två minuter för roughing och Klasen fick lämna matchen (hjärnskakning). Det är alltid fint när två lags ledande spelare drabbar samman och i det här fallet blev det en maktdemonstration av Lindström, som visade att han har en dimension som Klasen saknar. Efter matchen granskades situationen och Lindström stängdes av. Felaktigt, enligt Aftonbladets Mats Wennerholm. Klasen grät ut i pressen och hävdade att Jocke enbart var ute efter att skada.
Avstängning 2 matcher i efterhand

30 december 2017: Skellefteå vs Luleå, 14:58, ledning 1-0
Fem år sedan sist, men nu var det dags. En minut efter det att Sebastian Ohlsson och Anton Hedman utvisats för roughing, var stämningen i hallen fortfarande elektrisk. Det eskalerade med en tackling på Bud Holloway, som lämnades utan åtgärd. Lindström såg chansen till hämnd och tog den. En boarding mot Luleås Ryan Johnston i offensiv zon. "Seriens bästa spelare är också lynnig. Det är en våldsam propp och det kommer att bli en lång avstängning", bedömde Cmores Petter Rönnqvist.
Avstängning 3 matcher, böter 30000kr

19 mars 2018: Färjestad vs Skellefteå, 17:40, ledning 2-0
Dags för ytterligare ett Gordie Howe hattrick. Mål och assist av en glödhet Lindström som vid en tekning satte upp klubban mot Oskar Steen, som föll ihop som en trasdocka. Matchstraff för Lindström. Efter matchen fick Jocke hård kritik av Färjestads tränare Johan Pennerborn, som gjorde bedömningen att en crosschecking rakt i ansiktet borde ge minst fem matchers avstängning. Det gjorde det inte, utan Lindström friades och var tillbaka redan nästa match.
Ingen avstängning

24 mars 2018: Skellefteå vs Färjestad, första perioden, 0-0
Ett par matcher senare i samma kvartsfinalserie brann det till för Lindström igen. Offret även denna gången hette Oskar Steen. Det blev ingen utvisning för tacklingen, men den granskades efter matchen och bedömningen blev att den tog mot huvudet. Tacklingen hade den här säsongen bedömts som "late hit", när den skedde efter det att Steen avlossat ett ofarligt skott. "Jag ser till att tacklingen inte träffar huvudet. Bilderna styrker det. Det är bara att kolla på video.", sa Jocke efter matchen. Den tidigare situationen med Steen vägdes säkert in då straffet kom.
Avstängning 5 matcher, böter 34500kr

3 mars 2020: Frölunda vs Skellefteå, 38:32, underläge 0-1
"Den är ful. Det är inget att snacka om. Han vet vad han gör." Orden är Joel Mustonens efter att han fallit offer för en knätackling av Joakim Lindström. AIK jagade kvittering och domarna missade en given Frölundautvisning, vilket retade upp Jocke som sänkte tidigare AIK-junioren Mustonen. I ärlighetens namn var detta ingen regelrätt... dumhet, utan Jocke skulle sätta in en tackling (Vilket han inte riktigt kan) mot Mustonen som riktningsförändrade.
Avstängning 3 matcher, böter 33750kr

Totalt antal missade matcher på grund av avstängning: 16
Totala böter: 138250kr


När vi tittat igenom samtliga situationer är det bara att ge övriga SHL-klubbar rådet att reta upp Joakim Lindström. Matchstraffen sker inte av frustration när vi ligger under i matchen, utan snarare oftast när AIK leder. Orättvisa domarinsatser och hätsk stämning på läktaren, är vad som kickar igång honom. Många röster säger att han inte borde hålla på sådär, när han är seriens bästa spelare. Jag säger att det är därför han är seriens bästa spelare.

15 februari 2018: Sverige vs Norge i OS
Två minuter för en tackling på Alexander Reichenberg och i tidningarna skrevs det om att Jocke borde bli avstängd för tackling mot huvudet. Nu blev det inte så, men AIK-bekantingen Mathis Olimb rasade i pressen med orden: "Det här är en sak vi vill få bort från hockeyn. Höga armbågar och tjuvsmällar. Han håller på så där i Skellefteå också. Han är ju så himla bra. Jag fattar inte varför han håller på så där. Jag fattar inte."

Kommentarer

  1. Medhåll, det är just den instinkten att alltid stå på toppen av snöhögen som gör Jocke till herren på täppan.

    SvaraRadera

Skicka en kommentar