Fortsätt till huvudinnehåll

Adam Pettersson - We salute you



Det är något vackert över att ha börjat sin karriär i en mindre klubb i kommunen. I Adams fall Bergsbyn. Det är också vackert att sedan gå hela vägen upp till a-laget, genom pojk- och juniorhockey. Lika fint är det att inte riktigt platsa, lånas ut till Sundsvall, för att sedan komma tillbaka och vara med och ta dubbla SM-guld för laget i sin hemstad.

Adam Pettersson har gjort allt som unga killar och tjejer drömmer om. Nu kommer beskedet att Adam och AIK går skilda vägar efter 523 matcher och 147 poäng. Oavsett om man tycker att det är rätt eller fel beslut, står vi idag upp och applåderar.

2009 utsågs Adam Pettersson till TV-puckens bästa forward och vi gnuggade händerna över att ännu en talang var på väg upp. Det kanske var den utmärkelsen som gjort att man inför de senaste 5-10 säsongerna tänkt att ”i år är det Adams år”. Dags att gå från lite av en gnuggare till en ledande, producerande spelare.

Ett dyk ner i statistiken fick mig att inse att det nog var orättvisa förhoppningar. Adam har aldrig varit en poängspelare. 31 poäng på 36 matcher i J18 och 63 poäng på 93 matcher i J20. Åtta säsonger i AIK har som bäst gett oss 23 poäng under en säsong.

Adams kvaliteter har varit andra. Hårt jobb, göra sina medspelare bättre, stark längs sargen och en bra boxplayspelare. Under flera säsonger har Adam stått kvar på perrongen medan lagkamrater flyttat västerut och skrivit kontrakt på en helt annan nivå än vad Skellefteå kan erbjuda.

För två år sedan kom då chansen. TV-pengarna till klubbarna ökade och vinnarna var spelare i mellanskiktet, rent ekonomiskt. Adam skrev sitt dittills bästa kontrakt och landade förmodligen en bit över 100000/månad. Tyvärr innebar de två åren inget lyft spelmässigt och en dalande kurva poängmässigt.

Då blir ju avvägningen för Erik Forssell & co; hur mycket är Adams bakgrund värd? Han har varit i AIK hela sin karriär. Hur mycket väger man in det? I spåren av coronakrisen kommer dessutom lönerna att sjunka och 28 år gammal efter att ha haft ett bra kontrakt, finns det ju en gräns på hur mycket Adam är villig att sänka sin lön?

Tyvärr är svaret att Adam och AIK har vuxit ifrån varandra. Det är dags att gå vidare och få en nytändning någon annanstans. För AIK:s del kommer de att leta efter en spelare med liknande kvaliteter till ett lägre pris. Det känns ledsamt att skriva det här inlägget, men när vi tänker tillbaka om tio år kommer Adam att vara en evig hjälte. Tack för allt du gett oss.

PS. Adam Pettersson har gjort 51 mål i den svartgula tröjan och jag minns inte ett enda. Det är något vackert med det också. DS.

Kommentarer

  1. Jag minns Adams mål mot Färjestad bort 2015! Ett UNDERBART mål!

    SvaraRadera
  2. Hoppas få se Adam i vårt AIK igen, SNART!

    SvaraRadera

Skicka en kommentar