Fortsätt till huvudinnehåll

AIK:s överlägsenhet under 10-talet


AIK:s resa är fantastisk. Från mediokert division ett-lag, via Kvalserie-losers och nykomling till SHL:s fullständiga dominant. Nu när vi har gått in i nästa årtionde och kan summera 10-talet har vi valt att plocka fram topp 5 lag i åtta olika kategorier.

- Antal guld
- Antal finaler
- Seriesegrar
- Platssiffra i grundserien
- Antal poäng
- Vunna matcher
- Antal mål
- Målskillnad

Utan att gå händelserna i förväg alltför mycket kan jag avslöja att det ser väldigt bra ut. Vi ska vara tacksamma över att ha fått varit med om dessa, snudd på osannolika, framgångarna och lärt känna de magiska spelarna som AIK har haft till sitt förfogande. Det enda som svider (och det svider ju inte så lite) är att vi förlorat så jäkla många finaler. Det svärtar ner vinnarauran en hel del.

Idag ligger fokuserar vi på laget framför individuella spelare, och det känns kul. För även om vi haft våra beskärda del av superstjärnor så beror framgångarna till allra största delen av saker kopplat till föreningen Skellefteå AIK. Den lyckade ungdomssatsningen. Den välskötta ekonomin. Modet att satsa på ett nytt, offensivt spelsystem. Utvecklingen av fysbiten. The list goes on.

Men nu över till en mängd statistiska bevis på hur överlägsna AIK var under det senaste decenniet.

Antal guld
1. AIK, Växjö, Frölunda 2
4. HV71, Färjestad, Brynäs 1

Som sagt, två guld på sju finaler känns rätt tungt. Lek med tanken att vi vunnit mot antingen Växjö eller Frölunda, förutom Brynäs-finalen som vi slängde bort. Då hade vi plötsligt haft fyra SM-tecken och varit bäst i den här kategorin.

Antal finaler
1. AIK 7
2. Brynäs, Färjestad, Växjö, Frölunda 2

Om vi bara fokuserar på hur starkt det är att ta sig till final så kan vi ju sträcka på oss. Sex av dessa under sex raka säsonger dessutom. Det här är siffror som inte har något motstycke under modern tid och förmodligen aldrig heller kommer att ha det.

Seriesegrar
1. AIK 4
2. Växjö, Luleå 2
4. HV71, Färjestad 1

Att vara bäst under hela säsongen ger inte bara äran, utan även en miljon kronor på kontot. Fyra seriesegrar i rad är vi ensamma om att ha lyckats med och det är inte konstigt att alla andra lagen i SHL har efterapat AIK:s sätt att spela.

Platssiffra i grundserien
1. AIK 29
2. Färjestad 41
3. Frölunda 42
4. Luleå 45
5. HV71 55

Det har gått till så att vi har adderat alla placeringar i grundserien, så det gäller att ha så låg siffra som möjligt. AIK:s fyra raka seriesegrar ger oss alltså fyra poäng, och som det går att läsa finns det inget lag som är i närheten av oss. Här heller. Att vinna serien innebär att man är bäst just det året, men de här siffrorna visar tydligare vilket lag som har varit bäst över tid.

Antal poäng
1. AIK 989
2. Frölunda 919
3. Färjestad 909
4. Luleå 903
5. HV71 876

Det är klart att laget med bästa platssiffrorna också, rimligtvis, har tagit mest poäng, men här får vi tydligare se HUR överlägsna AIK varit. Lite extra kul att se att de närmaste lagen är så pass jämna också. Det tycker jag ännu mer visar vår dominans, i en jämn serie som SHL ändå är.

Vunna matcher
1. AIK 279
2. Frölunda 246
3. Färjestad 237
4. Luleå, HV71 232

Hockey går ut på att vinna och bäst i klassen i den här kategorin är givetvis Skellefteå AIK. Det kan kanske tyckas att de andra lagen är ganska nära, men man får också ha i åtanke att under ett antal säsonger har vi hamnat bakom flera av de här lagen i tabellen. Över tid är det ingen som slår oss här heller.

Antal mål
1. AIK 1564
2. HV71 1499
3. Färjestad 1490
4. Frölunda 1465
5. Brynäs 1382

Det kan tyckas som att det här bara blir en enda upprepning, men att vara bäst på ALLT imponerar. Ett lag som Luleå, som hittills legat högt i övriga områden går inte in topp fem här, exempelvis. De andra lagen växeldrar på platserna 2-5, men inte AIK.

Målskillnad
1. AIK 360
2. Färjestad 207
3. Frölunda 202
4. Luleå 188
5. HV71 136

Att göra en massa mål är ju kul och bra, men att kombinera det med att släppa in få mål ger bäst målskillnad, vilket på sätt och vis är en viktigare siffra. Här är AIK helt överlägsna och det talar för att vi inte bara nått en massa framgångar, utan vi har spelat den trevligaste hockeyn också.


Med detta stänger vi 10-talet och går in i nästa decennium. Förhoppningsvis är vi på väg uppåt igen, efter några sämre år där vi endast hamnat 6, 5, 5, 4 och om vi kollar på hur platssiffrorna ser ut de fyra senaste åren hamnar ser det ut så här:

1. Färjestad 14
2. Frölunda 16
3. Luleå, Växjö 19
5. AIK 20

Det här är man ju extremt missnöjd med, vilket dels visar hur bortskämda vi varit med framgångar, men även visar på vår jämnhet och hur nära vi är de lagen som känts betydligt mycket bättre än oss senaste åren. Framtiden är nog ganska ljus, om det här är nivån på en AIK-svacka.

Kommentarer

  1. Jag är både tacksam,glad och stolt över att få uppleva allt detta. Och jag tror ,att den blomstrande framtid är vår , sett över tid. Skellefteå AIK🎆

    SvaraRadera
  2. Tänk att vår "totalhockey" fick samma typ av genomslag som Hardys "torpedhockey" med Djurgården fick på 90-talet.

    SvaraRadera
  3. Finalförlusten mot Växjö 2018 svider fortfarande som ett bromsbett i själen. Trots rutin hade vi inget att sätta emot, inget! Hade varit otroligt skönt att snuva Växjö på guldet det året. #Jagärintebitter

    SvaraRadera
  4. Tack, kära parmikaelssonredaktion! Jag är så bitter över så mycket, finalerna 2012 och 2015 framför allt, och därför var det en faaan-fucking-tastic upplevelse att se denna sammanställning av hur bra vi faktiskt egentligen var. Tar en middagslur på det. Tack!

    SvaraRadera

Skicka en kommentar