Fortsätt till huvudinnehåll

Var kan AIK spara pengar under coronakrisen?


Corona, covid-19, pandemi, karantän, flockimmunitet, Anders Tegnell, FHM.

Ord och begrepp som man tvingats lära sig den hårda vägen. Om vi bortser från dödsfall och förlorade arbeten, så är avsaknaden av hockey vår största sorg. Luleå-matchen utan publik och slutspelet som aldrig blev har vi kommit över. Det som oroar oss nu är framtiden. Kommer det att vara tillåtet med publik när SHL drar igång i mitten av september?

Det är en fråga som ingen kan svara på, men pessimismen i oss, samt realiteten säger att det känns väldigt tveksamt. Ingen har ju egentligen svar på något alls. Hur hårt det kommer att slå mot hockeyn och AIK går det bara att gissa (frukta). Budgeten kommer att behöva sänkas och vi har tittat på var man kan skära i den. Vi kommer inte att använda oss av faktabaserade siffror, men tar oss i vissa fall friheten att spekulera kring löner och annat.

Icke budgeterade pengar
När Filip Berglund lämnade AIK kändes det väl inte jättejobbigt, men att Cluben skulle få ta del av framtida NHL-pengar kändes desto mer surt. Nu skrev Berglund på för Edmonton Oilers under våren och AIK kommer att få all ersättning. I skrivande stund cirka 2,5 miljoner, men blir det elva spelare från SHL som skriver NHL-kontrakt höjs ersättningen till knappt 3,5 miljoner. Inklusive Berglund är det minst nio stycken som gjort det och fler lär det bli.

I samband med att slutspelet skulle ha inletts, startade North Power en insamling med målet att nå en miljon kronor. Det kanske inte var jättemånga som trodde på det, men i slutändan nådde insamlingen 1,1 miljoner kronor. Ett vackert initiativ av NP och lika vackert av alla AIK-supportrar som bidrog till att nå målet.

Trots att man skäms över det låga publiksnittet höjdes det ändå med 174 personer/match under förra säsongen. Från 4523 till 4697. Nu har jag ingen insikt i vad det var budgeterat med, men en ökning är givetvis positivt. Dock osäkert hur mycket pengar ökningen genererade då det väldigt ofta fanns erbjudanden med väldigt billiga biljetter, men förhoppningsvis en investering för framtiden om inte annat.

Det var också icke budgeterade pengar att Tom Pyatt skulle lämna AIK, vilket han gjorde efter att ha blivit utköpt av Rapperswil. Det bör ha genererat en hyfsad slant, även om vi i samma veva köpte loss Nowick från Västervik.

Korttidspermitteringar
Nu är jag ingen expert och har inte satt mig in i alla reglerna, men vad jag kan förstå har i princip all personal (spelare och kansliet) korttidspermitterats till och med juni. Det innebär att lönerna sänks med 7,5% under dessa tre månaderna. Säsongen 18/19 var de totala lönekostnaderna för all personal 77,6 miljoner (enligt Expressen).

Om vi då räknar på 7,5% på detta under tre månader blir besparingen 1,45 miljoner kronor. Oavsett om siffrorna stämmer exakt faller korttidspermitteringarna in under inläggets rubrik.

Spelarbudgeten
Den största posten i alla lags budget. Vi har jämfört kommande truppen med fjolårets och kommit fram till följande:

Målvaktssidan bör vara lite billigare. Även om Lindvall befogat höjt sin lön rejält, utgår vi från att Söderblom är så pass mycket billigare än Armalis att målvakternas totala lön är lägre. Lägg därtill att Oscar Östlund stod under kontrakt i fyra månader.

På backsidan har vi åtta backar på kontrakt, jämfört med nio ifjol (även om Wilsby var utlånad till Södertälje större delen av året så stod AIK för hela lönen). Vi har fått in Oskar Nilsson och junioren Oscar Eriksson, medan vi tappat Pudas, Berglund och Norén. Vi chansar på att Nilsson och Norén tar ut varandra. Då får vi väga Pudas/Berglunds lönekuvert mot Erikssons rookie-kontrakt. Kraftig lönesänkning på backsidan!

Återstår gör då forwards. Av de som fanns kvar i truppen vid säsongens slut har vi förlorat Robin Alvarez, Anton Holm (Albin Eriksson), Toni Kallela (Pontus Widerström) och Adam Pettersson. På in-kontot hittar vi Tyler Morley och Jonathan Johnson.

En gissning är att deras löner ungefär motsvarar Pettersson/Alvarez. Men. Tom Pyatt var garanterat dyr och det finns ingen motsvarighet till honom, vad gäller förväntningar, meriter och lön. Min gissning är att Darren Nowick kommer att ansluta på ett artistkontrakt, vilket kommer att kosta en bråkdel av vad Pyatt kostade. Bland annat finns hans namn kvar på spelarskåpen på bilder AIK la upp på sociala medier härom veckan. En till spelare ska förvisso in, men det är väl inte orimligt att det blir en junior. Otvivelaktigt kommer truppen att vara några miljoner billigare.

Vad gäller Nowicks eventuella artistkontrakt har vi räknat på en lön på 100000kr/månad i sex månader. 15% skatt istället för 33,95% ger en besparing på 113700kr på Nowicks kontrakt, jämfört med om han redan nu skulle vara signad och klar.

Vi slänger in kostnaden för tränare under den här rubriken också, och det är givet att Tommy Samuelsson tjänade betydligt mer än vad Andreas Falk kommer att göra. Kanske inte dubbelt så mycket, men inte så långt ifrån heller. Vi sparar in på tränarfronten också.

Höjda priser på ståplats
AIK har lämnat samarbetet med North Power på ståplats-årskortet, och om vi bortser från vad jag tycker om det, och bara räknar på kronor och ören, så hoppas man kunna tjäna en liten slant på den höjningen. Det nya priset är 1921kr, vilket alla med vett inser varför prisbilden är exakt denna. Däremot sänks priset på vissa sittplatssektioner med nästan 10%.


Nu följer ett antal punkter där jag önskar/hoppas att AIK kan dra in lite kosing.

Fler NHL-kontrakt?
Avdelningen gripa efter halmstrån. Under ett par dagar hann man ju hoppas att Buffalo skulle dum-skriva ett kontrakt med Jesper Olofsson, vilket skulle ge oss halva NHL-pengen (1,25 - 1,75 miljoner), men nu blev det ett AHL-kontrakt. Om det är som Jeppe själv tror, att hans spelstil passar bättre i Nordamerika, finns det kanske en mikroskopisk chans att Buffalo signar honom under säsongen.

Övriga som teoretiskt sett kanske, eventuellt, möjligtvis skulle kunna skriva på för ett NHL-lag är Albin Eriksson, Jonathan Berggren och Filip Engarås (University of New Hampshire). Jag slänger in Hardy Häman-Aktell på skoj också. Sen, enligt Norrans artikel, finns det NHL-intresse för Gustaf Lindvall också, men det skulle inte vara en god nyhet.

Förändringar i souvenir-tänket?
Istället för dyra lager och en ekonomiskt dålig deal med Intersport skulle AIK kunna testa att sälja souvenirer on demand. Det vill säga att man allt eftersom tillverkar redan beställda varor. Lite längre väntetid för kunden, men inga risker för AIK, samt att man skulle kunna bredda utbudet.

En rejäl medlemssatsning?
Intresset för AIK finns, men föreningen har relativt sett väldigt få medlemmar. Det vore på sin plats att köra en ordentlig satsning på att utöka antalet medlemmar. Barometer på hemsidan och en uttalad målsättning om att nå exempelvis 10000 medlemmar. Det ligger ju i tiden att backa de saker man brinner för och vi brinner ju för AIK, men de tycks bara ta för givet att man ska bli medlemmar och är inte aktiva i själva medlemsanskaffandet.

Ett annat förslag är att befintliga medlemmar får i uppgift att värva så många nya som möjligt i utbyte mot ett par matchbiljetter eller presentkort på souvenirer. Den nya medlemmen uppger vem som värvat dem i något sorts formulär. Detta skulle ju garanterat ge ringar på vattnet till kommande säsonger, då fler personer skulle slentrian-förlänga sitt medlemsskap.

10000 medlemmar gånger 250kr = 2,5 miljoner. Det är folket som är AIK. Satsa då på att få med så mycket folk som möjligt. Det är ju världens läge nu.

Svårigheter

Hur många är sugna på att sponsra eller köpa säsongskort i nuvarande situation? Det här är något som alla föreningar brottas med och det går ju bara att vädja till att folk ska stötta laget, trots att det inte finns några garantier att säsongen kommer att starta när och hur den brukar. Många företag går på knäna och många sittplatsare är i riskgrupp, så det är onekligen en nöt att knäcka.

När allt är över och hockeyn kör igång igen, kommer det att finnas ett våldsamt, uppdämt behov för hockeyn och då måste AIK vara på tå och dra nytta av den vändningen. Hoppas att det redan nu finns en plan för den stunden.

Kommentarer

  1. Korttidspermiteringar innebär också att staten tar en del av lönekostnad av det som återstår efter sänkningen.

    SvaraRadera
  2. Ja, det stämmer. Upp till 40000kr. Mer pengar för AIK, alltså!

    SvaraRadera

Skicka en kommentar