Fortsätt till huvudinnehåll

NHL-draften genom svartgula ögon


NHL-draften i dess nuvarande form startade 1979. Vi tittar i det här inlägget på vilka AIK:are som draftats och hur deras NHL-karriär blev (om den blev). Det blir inga djupdyk på enskilda spelare, då dessa kan komma att porträtteras senare.

Kriterierna för att finnas på den lista är ganska enkla. Antingen har man fostrats i AIK via pojk/juniorhockey eller så har man representerat AIK vid drafttillfället. Pontus Petterström (draftad 2001) faller bort, i och med att han spelade i Tingsryd. Jocke Lindström finns med på listan, trots att var i Modo 2002, men spelade ju i AIK som junior.

Innan nuvarande draftsystem hette det NHL:s amatördraft. Den varade 1963-1978. Under de åren draftades en Skellefteå-spelare (Göran Lindblom, St Louis Blues 1976).

Efter 1979 har 29 AIK:are draftats, enligt ovanstående kriterier. Av dessa har 16 spelare tagit sig till NHL. Fyra av de spelarna representerade aldrig klubben de draftades av, utan hann trejdas innan. Tio av de draftade har, hittills, inte tagit sig över Atlanten, men en handfull är så pass i starten av karriären att de fortfarande har den möjligheten.

Värt att notera är också att åtta AIK-spelare har dragit över utan att ha valts i draften. Dessa är Hardy Åström, Roland Stoltz, Johan Backlund, Melker Karlsson, Johan Alm, Martin Lundberg, Pär Lindholm och Emil Djuse.

1981
Förste AIK:are att draftas var Jan Erixon (New York Rangers). Han gjorde tio år i staterna, utan att spela en enda AHL-match. Flyttade hem till Skellefteå som en hjälte 1993, men ryggen satte stopp och det blev bara en säsong efter hemkomsten.

1982
Peter Helander (Los Angeles Kings) var förste AIK:are att flytta. Säsongen 82/83 gick flyttlasset och sammanlagt blev det 7 NHL-matcher och 9 i AHL. En handledsskada innebar dock slutet på karriären.

1983
En doldis i sammanhanget är Thomas Åhlén (Los Angeles Kings), trots sex säsonger i AIK, spel i OS 1984 och flertalet landskamper. Åhlén flyttade aldrig till Nordamerika, utan hamnade i Solna när AIK åkte ur Elitserien 1985.

Ytterligare en anonym herre valdes av New York Rangers det här året. Boden-fostrade målvakten Ulf Nilsson blev också kvar i Sverige och förde en ganska undanskymd tillvaro i Skellefteå bakom i tur och ordning Mats Abrahamsson och Sam Lindståhl.

1984
Mats Lundström (Detroit Red Wings) fick nöja sig med att göra första målet på Globen 1989, för något NHL-spel blev det aldrig. Däremot Elitseriespel i AIK, Solna, Frölunda och Modo.

1988
Hårdskjutande Robert Larsson (Los Angeles Kings) blev aldrig NHL-spelare. Däremot gjorde han tio säsonger i Skellefteå AIK och fick sonen Adam Larsson. Tyvärr avled Robert under ett besök i Kanada, 2018.

1993
Förste AIK:are att bli vald i första rundan var Mats Lindgren (Winnipeg Jets). I Skellefteå drömde man om hans återkomst, men även Mats stoppades av en ryggskada. Totalt blev det nio år i NHL/AHL.

1997
Toronto valde Jonathan Hedström i nionde rundan, men det blev inget spel i Original six-laget. Jonte gjorde istället två säsonger i Anaheim Ducks, lyckades göra ett hattrick, men drog tyvärr på sig en ätstörningsproblematik som han fick dras med resten av karriären.

2002
En NHL-karriär som startade kontroversiellt var Joakim Lindströms (Columbus Blue Jackets). På den tiden fanns det regler på när man fick åka över, men Jockes karriär hade stannat av i Modo, så han struntade i det och åkte ändå, trots risken att bannas av Svenska Ishockeyförbundet.  Tre svängar i NHL har det blivit, men succén uteblev, vilket får ses som en av modern tids stora gåtor.

2009
Nu var den gyllene generationen flygfärdig och först ut i första rundan var David Rundblad (St Louis Blues). Dessvärre är känslan att Rundblad var antingen för vek eller för ointresserad av att förändra sitt spel, så han tog egentligen aldrig en riktigt ordinarie plats i någon av de tre organisationerna han representerat. Förste AIK:are att lyfta Stanley Cup-bucklan blev han dock.

Tim Erixon (Calgary Flames) valdes också i första rundan, men gjorde omedelbart bort sig genom att vägra spela för Calgary och tvingade istället igenom en flytt till pappas New York Rangers. Tim konstaterade nyss i en podcast att han helt enkelt inte var tillräckligt bra för att spela i NHL. På åtta säsonger blev det endast 93 NHL-matcher och en istället tynande tillvaro som veteran i AHL.

Mattias Lindström (Carolina Hurricanes) spelade i alla pojk- och juniorlandslag, debuterade tidigt i SHL och draftades i tredje rundan. Längre än till ECHL kom han dock aldrig, utan en svår knäskada satte stopp för karriären.

2010
Petter Granberg (Toronto Maple Leafs) ansågs lite för långsam och snäll för att lyckas i NHL. En analys som visade sig vara riktig. Fem år i Nordamerika gav i snitt nio NHL-matcher/säsong. Idag är Granberg tillbaka som rightfattad defensivback i AIK.

Är man bra på allt, men inte riktigt bäst på något finns risken att NHL-lagen inte har tålamodet med dig. Oscar Lindberg (Arizona Coyotes) flög aldrig riktigt. Han trejdades  till New York Rangers innan flyttlasset hann gå, och fick också chansen att vara en ledande spelare i Las Vegas och Ottawa. Efter sex säsonger spelar han nu i Schweiz och jag vågar påstå att jag inte är ensam om att hoppas på en återkomst till Skellefteå inom ett par säsonger.

2011
Den högst valde AIK:aren någonsin är Adam Larsson (New Jersey Devils) när han valdes som fyra totalt. Några år senare var han inblandad i en blockbuster trade, då han byttes rakt av mot storstjärnan Taylor Hall och hamnade i Edmonton. Adam är en etablerad NHL-back, men karriären har inte riktigt tagit de höjder man trott och hoppats på.

2012
Ende svensk att ha vunnit Stanley Cup med två olika lag är Oscar Sundqvist (Pittsburgh Penguins). Efter en ganska svag tid i Skellefteå tog han chansen och åkte över, och har minst sagt lyckats. Två titlar, ordinarie tröja i St Louis och en nyskrivet långtidskontrakt är mer än någon kunde drömma om.

2014
Det här året draftades hela fem Skellefteåspelare. Efter att ha ratats vid två tidigare drafter tog Viktor Arvidsson (Nashville Predators) sista chansen, och som han tog den! Arvidsson räknas idag som en bra spelare i NHL, ett par snäpp under de allra bästa, men han har helt klart respekt med sig och kommer att stanna i många år.

Marcus Pettersson (Anaheim Ducks) var, med egna ord, bedrövlig i AIK och det kan inte ha varit många som trodde på den utvecklingen som blivit. Pettersson har ett nyskrivet fyraårskontrakt med Pittsburgh och är det närmaste fighter en AIK:are har varit där borta.

Lucas Wallmark (Carolina Hurricanes) gjorde ett fåtal SHL-matcher i AIK, innan han drog vidare till Luleå för att han var missnöjd med möjligheter till speltid här. Idag är Wallmark en etablerad NHL-spelare och trejdades nyligen till Florida där han har möjlighet till en större roll.

Andreas Söderberg (Chicago Blackhawks) är kanske mest bortglömd av alla. Inga a-lagsmatcher i Skellefteå, men däremot spel i både Malmö och Timrå i högsta serien.

Axel Holmström (Detroit Red Wings) slog juniorrekord för poäng i SHL-slutspelet och spåddes en lysande NHL-karriär. Det var bara det där med skridskoåkningen, intresset för att träna och skadorna. På tre år blev det inget NHL-spel och idag spelar han med HV71 relativt överbetald.

2016
Visst hoppas man att Filip Berglund (Edmonton Oilers) tar chansen och sticker över Atlanten redan i år. Det skulle ge Skellefteå alla NHL-pengarna för honom. Berglund har nämligen valt att flytta till Linköping för en större roll (läs: lönekuvert).

Linus Lindström (Calgary Flames) var en lika seg skridskoåkare som Axel Holmström, men något har hänt med Lirre senaste säsongen. Han känns starkare och rappare. Det skulle förvåna om han skrev ett NHL-kontrakt, men konstigare saker har hänt.

Jacob Moverare (Los Angeles Kings) åker över till nästa säsong, men inte för att spela NHL-hockey i första hand, utan har signat ett AHL-kontrakt med Ontario. Moverares familj flyttade till Jönköping under hans juniortid och nackdelen med att värva in spelare till Hockeygymnasiet visade sig. Senaste åren har spenderats i Frölunda.

2017
För 10-15 år sedan hade Sebastian Aho (New York Islanders) knappast draftats, på grund av sin litenhet, men tiderna har förändrats och Sebbe har varit nära NHL-spel under sina tre år i USA. Det återstår att se vad som händer i framtiden, men det ryktas om en återkomst till AIK.

Tim Söderlund (Chicago Blackhawks) har absolut ingredienser för att bli en spelare i NHL. Fart, energi och mod. Tyvärr är det mycket annat som saknas och under säsongen har Söderlund till och med petats från sitt AHL-lag. Han kommer att få ett SHL-kontrakt den dagen han väljer att komma tillbaka, men har han inte mognat kommer den klubben att bli besviken.

2018
Albin Eriksson (Dallas Stars) njöt av hockeylivet det här året. Tidigt draftad, genombrott i SHL med speltid och poäng. Idag, två år senare är det inte lika uppåt. Petad i AIK, utlånad till Modo och petad även där, flyttade till Färjestad, men även där gick det tungt. Någonting finns där, men psyke och självförtroende måste förbättras. Hoppas på ett snabbt påskrivet NHL-kontrakt så att det klirrar i AIK:s kassakista.

Om Jonathan Berggren varit ordentligt grundtränad hade han eventuellt redan flyttat över Atlanten. Nu skadar han sig varje säsong och får inget riktigt flyt. Under säsongen 19/20 hade han tagit stora kliv och får han bara vara hel finns risken att det är sista säsongen i AIK på ett tag.


En kort summering säger oss att LA Kings gärna draftar Skellefteå-backar, men att det inte leder någonvart.





Kommentarer

  1. Jocke Lindström spelade inte en minut i SAIK som junior.

    SvaraRadera
  2. Helt riktigt! Jag tänkte att det var underförstått att pojkåldern ingick.

    SvaraRadera
  3. Missat Hardy Hönan Aktell men han är ändå en svikare

    SvaraRadera
  4. Bra noterat! Men jag tror att vi skiter i Löven-Hardy!

    SvaraRadera

Skicka en kommentar